Μενού Ροή
EYATH TERNA ENERGEIAKI
Προπομπός για “πρασίνισμα” του Δημοσίου το PAA της ΕΥΑΘ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - Τα σημεία αιχμής

Υπάρχει ενδιαφέρον και για νέα “πράσινα” PPA μετά και την πρώτη πρώτη «πράσινη» διμερή σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος (PPA), που συνάφθηκε  την Πέμπτη με την ΕΥΑΘ και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. και την ΕΥΑΘ Α.Ε. 

“Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με πολλούς ενδιαφερόμενους για PPA και θέλουμε να δώσουμε όσο πιο πολλά συμβόλαια γίνεται” ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Μιχάλης Βερροιόπουλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κατά τη χθεσινή εκδήλωσης για την υπογραφή του PPA της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ με την ΕΥΑΘ Α.Ε.

“Ενδιαφέρον υπάρχει αλλά λίγα γίνονται” σημείωσε ο κ. Βερροιόπουλος που ανέφερε ότι σημαντικές δυσκολίες για την ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς προκύπτουν από την καθυστέρηση απόδοσης όρων σύνδεσης, επισημαίνοντας την ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα για να μπορέσουν να καλύψουν την ανάγκη της αγοράς για διμερή συμβόλαια.

Κι αυτό την ώρα που οι καθυστερήσεις σε συνδυασμό με το ευμετάβλητο της αγοράς δημιουργούν ρίσκα και δυσκολίες πρόβλεψης τιμών. “Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη εμείς σε σχέση με πρόβλεψη τιμής με κόστος υλικών. Ο κόσμος είναι ευμετάβλητος με όλα αυτά που βλέπουμε. Βεβαίως υπάρχουν ρίσκα. Είμαστε τολμηροί, πιστεύουμε στην αγορά ΑΠΕ. Κάποιοι άλλοι δεν το πιστεύουν κι ενώ έχουν όρους σύνδεσης τους έχουν και τους κοιτάνε και δεν κατεβαίνουν, σε διαγωνισμούς, δεν τολμούν, δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους” τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για το ότι δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό που προκήρυξε η ΕΥΑΘ με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που έθεσε ο νόμος 4412/2016 όπως διαμορφώθηκε σε τελική μορφή το καλοκαίρι του 2022.

 

Ο διαγωνισμός

Με βάση όσα ειπώθηκαν, από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ στον διαγωνισμό συμμετείχαν δύο εταιρείες εκ των οποίων η μία ήταν η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία και τελικά επιλέχθηκε. 

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρθηκε, οι εταιρείες είτε δεν έχουν διαθέσιμο χαρτοφυλάκιο “πράσινων” έργων, είτε θεωρούν πιο συμφέρουσα τη παραμονή κάτω από την “ομπρέλα” του ΔΑΠΕΕΠ και την διασφάλιση εγγυημένης ταρίφας από την ελεύθερη αγορά

Η ΕΥΑΘ

“Οι αναλύσεις δείχνουν ότι οι τιμές που βάλαμε είναι βιώσιμες για μια 5ετία. Θεωρούμε ότι είναι δίκαιη τιμή. Ρισκάροντας, κάποιος,  θα μπορούσε να βρει και χαμηλότερη τιμή αλλά περιμένοντας. Εμείς έχουμε το 25% του κόστους σε ενέργεια άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε. Εμείς έχουμε και πλάνο, άλλωστε, για ανάπτυξη κι άλλων δραστηριοτήτω픨τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ και καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων στο ΑΠΘ, Άγις Παπαδόπουλος. “Υπήρχε ανοιχτός διαγωνισμός ξεκίνησε το 2023. Ο λόγος που δεν ήλθαν είναι ότι δεν ήταν έτοιμοι. Τους προβλημάτισε ότι ήθελαν πολλά πιστοποιητικά και τελικά μας είπαν ότι δε θεωρούσαν ότι θα προχωρήσουμε” συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι η όλη συμφωνία είναι συμφέρουσα για την εταιρεία, παρά τη σημερινή “καμπύλη” τιμών.. “Πράγματι άλλη τιμή είναι σήμερα. Θα θέλαμε να υπογράψουμε στα τέλη του 2023. Τα χρήματα που πληρώνουμε ανά εγκατάσταση στη ΔΕΗ γιατί κάθε μία έχει άλλη σύνδεση, είναι πολλά. Εμείς πραγματική τιμή είχαμε σήμερα στα 110 ευρώ. 

Θα μπορούσαμε να περιμένουμε να πέσουν οι τιμές στα 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα,  αλλά θα είχαμε χάσει το όλο διάστημα και βέβαια μην ξεχνάτε ότι επεκτείνουμε τη δραστηριότητα” τόνισε.

“Ανοίξαμε το δρόμο για όλο το δημόσιο κι έτσι γίνεται εφικτός ο στόχος για μείωση κατά 50% του ανθρακικού αποτυπώματος. Εμείς από σήμερα το πετυχαίνουμε. Από 1η Απριλίου. Συν ότι πλέον έχουμε και οικονομική ασφάλεια” τόνισε χαρακτηριστικά, ο Γρηγόρης Πενέλης, αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ.

Να σημειωθεί ότι με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και του ενεργειακού κόστους της, η ΕΥΑΘ Α.Ε. γίνεται έτσι η πρώτη εταιρεία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που συνάπτει τέτοια σύμβαση βάσει του ν. 4412/2016, σε συνέχεια του σχετικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει [«Προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με χρηματικό διακανονισμό (Financial/Virtual Corporate Power Purchase Agreement - PPA) και μεταβίβαση πιστοποιητικών»]. 

Στο πλαίσιο της σύμβασης η ΕΥΑΘ, θα προμηθεύεται από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ηλεκτρική ενέργεια έως και 100 GWh ετησίως, για χρονική διάρκεια 8 ετών με δικαίωμα προαίρεσης 4 επιπλέον ετών. Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται τόσο από αιολικούς όσο κι από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, η ΕΥΑΘ θα προμηθεύεται από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με μέση τιμή κάτω των 80 €/MWh, 75 GWh από αιολικό πάρκο που είναι ήδη σε λειτουργία και 25 GWh από φωτοβολταϊκό σταθμό που είναι υπό κατασκευή. Πέραν της μείωσης του ενεργειακού κόστους για την εταιρεία, πρόσθετο όφελος θα προκύψει κι από τη μεταβίβαση των Εγγυήσεων Προέλευσης (Green Certificates) για την «πράσινη» αυτή ενέργεια στην ΕΥΑΘ.

Στο σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα που θα αποφέρει η σύμβαση στην ΕΥΑΘ, αλλά και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άνθιμος Αμανατίδης: «Για τη βέλτιστη κάλυψη -από οικονομική και τεχνική άποψη- των ενεργειακών αναγκών της ΕΥΑΘ, η παραγόμενη ενέργεια θα προέρχεται τόσο από αιολικούς όσο κι από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Το εκτιμώμενο όφελος σήμερα υπολογίζεται με μέσες τιμές τουλάχιστον στα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ με την προσθήκη του φ/β πάρκου σε δύο χρόνια, το όφελος θα ανέλθει τουλάχιστον σε 3,4 εκατ. ευρώ». «Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζει η ΕΥΑΘ Α.Ε., είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης του ανθρακικού μας αποτυπώματος. Υποκαθιστώντας τη συμβατικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά πάνω από 50% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό αναμένεται ότι θα έχει σημαντική θετική επίπτωση και στην αποτίμηση της εταιρείας, καθώς είμαστε εισηγμένοι και στον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών», συμπλήρωσε ο κ. Αμανατίδης.

Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις με χρηματικό διακανονισμό (financial PPA) είναι χρηματοοικονομικές συμβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες καταβάλλεται μια σταθερή τιμή για κάθε παραγόμενη μονάδα ενέργειας σε μηνιαία βάση, στη συνέχεια υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ της χονδρεμπορικής τιμής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής του PPA, οπότε και ανάλογα εκκαθαρίζεται η διαφορά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας