Μενού Ροή
KRI KRI
Κρι Κρι: Οι νέες “πράσινες” επενδύσεις και τα “φρένα” του δικτύου

Πλώρη για νέες πράσινες επενδύσεις με επέκταση της μονάδας βιοαερίου και αύξηση της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός της αλλά και την μείωση του ενεργειακού της κόστους προγραμματίζει η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι. Καθώς μάλιστα τα επόμενα χρόνια αναμένεται από 75 χιλιάδες τόνους ετήσια δυναμικότητα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, να πάει σε διπλάσια μεγέθη, το ζήτημα της ενίσχυσης των υποδομών βιοαερίου για κυκλική διαχείριση των αποβλήτων, αλλά και της επαύξησης της δυναμικότητας των φωτοβολταϊκών είναι προτεραιότητα. Ωστόσο, προσκρούει εδώ και χρόνια όπως σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας, που κλείνει 70 χρόνια παρουσίας, στα ελλείμματα του δικτύου. 

Συγκεκριμένα η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία προωθεί νέα επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ για την επέκταση της μονάδας βιοαερίου, που ήδη παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 1 MW, με ορίζοντα υλοποίησης τα 2 χρόνια.  Επίσης, καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 1 MW, που μαζί με το βιοαέριο καλύπτει περί του 20% των αναγκών της βιομηχανίας ενώ έχει υποβάλλει αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ για νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 2MW. 

Όπως είπε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Τσινάβος κατά τη διάρκεια παρουσίασης του θεματικού μουσείου παγωτού, το πρώτο θεματικό πάρκο που λειτουργεί από βιομηχανία, η Κρι Κρι με τη νέα επένδυση που βρίσκεται επιλύεται το πρόβλημα της διαχείρισης του ορού γάλακτος και  ταυτόχρονα μειώνεται το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, περιορίζοντας μεταξύ άλλων τις ετήσιες εκπομπές CO2 στο εργοστάσιο.

Το “φρένο”

Το μεγάλο ζήτημα, που εδώ και χρόνια έχει εντοπιστεί κι από άλλες βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής, που αποτελεί “φρένο” στην αυτοπαραγωγή για τις επιχειρήσεις είναι το κορεσμένο δίκτυο. Μάλιστα, εδώ και χρόνια είναι σε αναμονή της έγκρισης για τα νέα φωτοβολταϊκά. 

Το βιομεθάνιο

Παράλληλα, η εταιρεία αναμένει το νομοθετικό πλαίσιο για να δει πώς θα προχωρήσει ενδεχόμενη παραγωγή βιομεθανίου από τη μονάδα βιοαερίου διαθέτει, κάτι που όμως φαντάζει ακόμη μακρινό, καθώς τώρα αναπτύσσονται πιλοτικά σχέδια για μονάδες, αλλά και για τις προσαρμογές δικτύου. 

Όπως επεσήμανε στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Γιώργος Τσινάβος, αναπληρωτής CEO της εταιρείας και γιος του επικεφαλής της Κρι Κρι «την επένδυση την κάνουμε για τη διαχείριση των αποβλήτων πριν κάνουμε την μονάδα στέλναμε τα απόβλητα σε επτά διαφορετικές μονάδες από την Ξάνθη έως την Πέλλα. Με την ανάπτυξη της εταιρείας η επένδυση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος διετίας είναι επιβεβλημένη προκειμένου να κάνουμε πολλαπλά οφέλη λύνοντας το πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων».

Η σημερινή μονάδα

Υπενθυμίζεται  ότι με στόχο την αξιοποίηση των αποβλήτων των παραγωγικών της διαδικασιών,  με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, η Κρι Κρι έθεσε, στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022, σε λειτουργία μια υπερσύγχρονη μονάδα Μονάδα Βιοαερίου στις εγκαταστάσεις της στη ΒΙΠΕ Σερρών. 

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκε από την Κρι Κρι  στο πλαίσιο της μετάβασής της στο κυκλικό μοντέλο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ευημερίας. Η μονάδα, παράγει βιοαέριο χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τα υγρά απόβλητα της εγκατάστασης παγωτού και γαλακτοκομικών, καθώς και τον ορό γάλακτος που προκύπτει από τη στράγγιση γιαούρτης. Πρόκειται, δε, για μια από τις δύο μεγαλύτερες σε δυναμικό ανάλογες υποδομές στη χώρα.

Η  μονάδα, ουσιαστικά, αξιοποιεί αποκλειστικά  τα υγρά απόβλητα και παραπροϊόντα της βιομηχανίας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος της βιομηχανίας, αλλά και εφαρμογής αρχών κυκλικής οικονομίας, σε ένα κλάδο, όπως η γαλακτοβιομηχανία, όπου ό,τι περισσεύει απαιτεί ειδικές διαδικασίες επεξεργασίας. 

Όπως, μάλιστα είχε αναφέρει κατά την παρουσίασή του το 2022, αλλά κι τόνισε και τη Δευτέρα κατά την παρουσίαση του θεματικού πάρκου παγωτού, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Σερραϊκής Γαλακτοβιομηχανίας  “ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ” κ. Παναγιώτης Τσινάβος, “πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο υψηλής τεχνολογίας που αξιοποιεί ταυτόχρονα απόβλητα μεγάλης παροχής και υψηλού οργανικού φορτίου που προκύπτουν από την παραγωγή παγωτού, γαλακτοκομικών προϊόντων και ορού γάλακτος.”

Το προφίλ του έργου

Η μονάδα έχει δυνατότητα αναερόβιας επεξεργασίας έως 3.000 κυβικά λυμάτων ανά ημέρα & έως 200 κυβικά ορού γάλακτος ανά ημέρα. Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο κ. Τσινάβος τα αποτελέσματα είναι πολλαπλά, καθώς το ρυπαντικό φορτίο, που εξουδετερώνεται ισοδυναμεί με μια πόλη πληθυσμού 200.000 κατοίκων, ενώ επιπλέον, το παραγόμενο βιοαέριο θα χρησιμοποιείται στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας & θερμότητας και στη συνέχεια η ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα, με τη μονάδα ετέθη, σε λειτουργία και η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 998kW, η οποία θα δέχεται το παραγόμενο βιοαέριο. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται πρόκειται να διατίθεται στη συνέχεια στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. 

Τα οφέλη της μονάδας

Συγκεκριμένα, η μονάδα, που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με ιδία κεφάλαια παράγει 500 κυβικά βιοαερίου ανά ώρα και η ηλεκτρική  ενέργεια που θα παράγεται καλύπτει  τις ανάγκες 2.000 νοικοκυριών. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα μειώνονται κατά 350 τόνους, ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή της εγκατάστασης στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας σε κάθε πτυχή της παραγωγικής δραστηριότητας.

Το βιοαέριο, μάλιστα, που παράγεται μέσω της αναερόβιας επεξεργασίας αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, καθώς ένα μεγάλο μέρος την ανάγκης του εργοστασίου σε φυσικό αέριο καλύπτεται από το παραγόμενο βιοαέριο.

Σύμφωνα, δε, με όσα ανέφερε στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσίασης του νέου θεματικού πάρκου, ο Κωνσταντίνος Τραγούδας,  προϊστάμενος του τμήματος Αειφόρου Ανάπτυξης της Κρι Κρι,  για την εταιρεία, τα οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης είναι πολλαπλά. Κάτι που θα ενισχυθεί περαιτέρω με την επαύξηση της δυναμικότητας της μονάδας, όταν ληφθούν οι σχετικές άδειες.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία που μετέχει στο δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει πάγιο στόχο  να επιλύει οριστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης του ορού γάλακτος, ενώ ταυτόχρονα να μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, περιορίζοντας μεταξύ άλλων τις ετήσιες εκπομπές CO2 στο εργοστάσιο. 

Να σημειωθεί ότι η μονάδα βιοαερίου έχει ήδη βοηθήσει στη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους της βιομηχανίας, εξοικονομώντας 10-15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Η ανάπτυξη της Κρι Κρι

Σε ό,τι αφορά την πορεία της εταιρείας φέτος αναμένεται αύξηση πωλήσεων πάνω από 10%. Η γαλακτοβιομηχανία που παράγει ένα στα δύο γιαούρτια στην εγχώρια αγορά και είναι νούμερο δύο στην αγορά παγωτού σύμφωνα με τον κ. Τσινάβο στο πρώτο δίμηνο εμφανίζει αύξηση όγκου πωλήσεων περίπου στο 15% και αξίας στο 11%, καθώς έχει προχωρήσει σε μειώσεις τιμών είτε απευθείας είτε μέσω προσφορών και προωθητικών ενεργειών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με παρουσία σε 42 χώρες και το 50% του τζίρου της να προέρχεται από τις εξαγωγές, η Κρι Κρι στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξή της μέσω της ενίσχυσης της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές.

Με όχημα το frozen yogurt, ένα προϊόν που συνδυάζει την αξία του ελληνικού γιαουρτιού και τη μεγάλη διάρκεια ζωής του παγωτού, η Κρι Κρι ετοιμάζεται να μπει σε νέες αγορές.

«Ως η μοναδική εισηγμένη ευρωπαϊκή εταιρεία που παράγει και παγωτό και γιαούρτι προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού γιαουρτιού ξεκινώντας το Greek frozen yogurt. Ξεκίνησε πριν τρία χρόνια στην αγορά της Ιταλίας,  είναι δυνατή κατηγορία και σε επώνυμο προϊόν Κρι Κρι και σε private label και από πέρυσι εξάγουμε σε Κορέα και Γερμανία» τόνισε ο κ. Τσινάβος. Με  επαναλανσάρισμα σε νέα συσκευασία με περισσότερα ελληνικά χαρακτηριστικά, προχωρά σε νέες αγορές με νέα συμβόλαια στη Νορβηγία και φέτος μπαίνει μετά την άδεια από τον FDA στις ΗΠΑ σε μια τεράστια αγορά που αποτελεί και μεγάλη ευκαιρία για την Κρι Κρι. Παράλληλα ξεκινούν εξαγωγές σε Σιγκαπούρη και Ταϊβάν.

Οι αγορές στόχος είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα που εισφέρει το 35% του τζίρου στην Κρι Κρι από τις πωλήσεις γιαουρτιού. Παράλληλα υπάρχει ενδιαφέρον για Ιαπωνία και Σαουδική Αραβία.

Όπως είπε ο επικεφαλής της εισηγμένης, η  μεγάλη πρόκληση πέρα από την ανάπτυξη του γιαουρτιού είναι το frozen yogurt όταν το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς παγωτού είναι 60 δισεκ. ευρώ και τα 20 δισεκ. ευρώ καταναλώνονται στην Ευρώπη.

KRI KRI
KRI KRI
KRI KRI
KRI KRI
KRI KRI
KRI KRI
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας