Μενού Ροή
Τα νέα ιστορικά υψηλά της Τιτάν και γιατί οι αναλυτές δίνουν στόχο έως 36 ευρώ

Εντυπωσιακά ανθεκτική στις δύσκολες συνεδριάσεις συνεχίζει να είναι η μετοχή του ομίλου Titan Cement International SA, που χθες έκλεισε για 7η συνεχή συνεδρίαση ανοδικά, πιάνοντας μάλιστα τα 26,55 ευρώ (+0,76%) που είναι νέα ιστορικά υψηλά για τον τίτλο, από τότε που άλλαξε έδρα, προ πεντέμισι ετών, μεταφέρθηκε στο Βέλγιο και έκανε την τριπλή εισαγωγή στα χρηματιστήρια Βρυξελλών, Παρισιού και Αθήνας.

Μετά από μια μεγάλη περίοδο μέτριας πορείας, η μετοχή της πιο διεθνοποιημένης ελληνικής βαριάς βιομηχανίας, αρχίζει και παίρνει αυτό που αξίζει στο ταμπλό, κάτι που έξανε τόσο το περασμένο έτος, όσο και φέτος. Θυμίζουμε πως πέρυσι ήταν ένα από τα πλέον κερδοφόρα blue chips της αγοράς καθώς ενισχύθηκε κατά 78%, ενώ φέτος, πριν συμπληρωθούν τρεις μήνες, ενισχύεται κοντά στο 24%.

Πλέον η αποτίμηση του ομίλου διαμορφώνεται στα 2,07 δισ. ευρώ που τον φέρνει στη 14η θέση σε όλο τον Large Cap, έχοντας υποσκελίσει ομίλους όπως ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, Cenergy Holdings, Lamda Development, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ κ.α. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, στις 25 Ιουνίου θα γίνει η αποκοπή του μερίσματος των 0,85 ευρώ ανά μετοχή.

Θυμίζουμε πως το 2023, για τρίτο συνεχόμενο έτος ο όμιλος Titan Cement International SA κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων ρεκόρ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,547 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 145% και ανήλθαν στα 268,7 εκατ. ευρώ. 

Παρά την άνοδο της μετοχής, ολοένα και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, συντάσσουν νέες εκθέσεις – αναλύσεις δίνοντας υψηλότερες τιμές – στόχους για τη μετοχή, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τις εκτιμήσεις τους για τα μεγέθη του ομίλου τα επόμενα χρόνια.

Στις κορυφαίες επιλογές της Citi με τιμή – στόχο τα 30 ευρώ 

Πρόσφατα ο αμερικανικός οίκος Citi προχώρησε σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου για την Τιτάν από τα 26 πριν στα 30 ευρώ πλέον, συστήνοντας αγορά, ενώ τη συγκαταλέγει μέσα στις κορυφαίες επιλογές της από τη μικρή (όπως είναι σε διεθνές επίπεδο η Τιτάν) κεφαλαιοποίηση. Μάλιστα, ο οίκος τονίζει πως στο «καλό» σενάριο για τη μετοχή, η τιμή-στόχος αυξάνεται σε 35 ευρώ, ενώ στο «κακό» σενάριο πέφτει στα 19,90 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, «ο όμιλος Τιτάν το 2023 πέτυχε τους περισσότερους από τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει στα πλαίσια της Στρατηγικής 2026, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι μέχρι το 2026, ο όμιλος αναμένει οι καθαρές πωλήσεις να ξεπεράσουν τα 3 δισ. (2023: 2,55 δισ. ευρώ), αύξηση EBITDA πάνω από 10% ετησίως (2023: +63%, που αντιστοιχεί σε 4ετή ετήσια άνοδο 13%), δείκτη απόδοσης επενδυμένων κεφαλαίων πάνω από 12% (2023: 16,9%), κέρδη ανά μετοχή στα 3 ευρώ (2023: 3,6 ευρώ), δείκτη καθαρού χρέους προς λειτουργικά κέρδη (ΕBITDA) στις 1,5 με 2 φορές (2023: 1,2 φορές) και πιστοληπτική αξιολόγηση όχι χαμηλότερα από τη βαθμίδα BB+ (2023: BB από τη S&P και BB+ από τη Fitch).

Οι αναλυτές σημειώνουν πως αναμένουν πως ο όμιλος θα αναβαθμίσει κάποιους από τους μεσοπρόθεσμους οικονομικούς στόχους του φέτος, ώστε να αντικατοπτρίζει τη νέα πλατφόρμα ανάπτυξης που πέτυχε το 2023.

Παράλληλα, αυξάνουν τις εκτιμήσεις για το EBITDA για τα έτη 2024-2025 κατά 2% με 5%, διατηρώντας τα έσοδα σε γενικές γραμμές αμετάβλητα (περίπου 1%), λόγω του περιθωρίου-ρεκόρ πέρυσι και της αισιοδοξίας της διοίκησης για τη διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου κερδοφορίας. Το περιθώριο EBITDA τα έτη 2024-2025 βελτιώνεται κατά 80 μ.β. περίπου, σύμφωνα με τη Citi.

Στα 33,90 ευρώ ο στόχος από την Optima Bank

Κατά δέκα και πλέον ευρώ ανέβασε την τιμή – στόχο η Optima Bank καθώς από τα 23,30 ευρώ την εκτόξευσε στα 33,90 ευρώ, διατηρώντας σύσταση αγοράς για τη μετοχή. Η χρηματιστηριακή προχώρησε σε σημαντικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις της και αναφέρει πως η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA για το 2024 5,4 φορές που υποδηλώνει 40% discount έναντι των ομοειδών σε Ευρώπη και Αμερική.

Για την περίοδο 2024-25 περιμένει αύξηση 12-16% τις εκτιμήσεις της λόγω ευνοϊκών τιμών, ισχυρής ζήτησης και κανονικοποίηση των εξόδων σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται. Επίσης, προσδοκά αύξηση των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια κυρίως στις ΗΠΑ προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγή αλλά και στην Ελλάδα στο Καμάρι, ωστόσο η μόχλευση αναμένεται να παραμείνει σε υγιή επίπεδα 1,5 με 2 φορές δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA και παράλληλα να αυξηθούν οι διανομές μερισμάτων κατά 10%.

Στα 36 ευρώ η τιμή στόχος από τη Euroxx

Από την πλευρά της, η Euroxx Χρηματιστηριακή ξεκίνησε κάλυψη του τίτλου με τιμή – στόχο τα 36 ευρώ και σύσταση «overweight», ενώ σημειώνει πως διαπραγματεύεται με μεγάλο discount το οποίο δεν δικαιολογούν τα θεμελιώδη δεδομένα του ομίλου Τιτάν.

Οι αναλυτές τονίζουν πως η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση με προβλεπόμενα EV/EBITDA 4,8x έναντι μέσης τιμής 20ετίας 7,8x. Το discount με ομοειδείς εταιρείες στις ΗΠΑ (χώρα που αντιπροσωπεύει περίπου το 55% του EBITDA της Titan) είναι πάνω 60% και με ομοειδείς εκτός ΗΠΑ 20-30%.

Τονίζουν πως οι μετοχές έχουν επανατιμολογηθεί το 2023, αλλά πιστεύουν πως υπάρχει σημαντική ανοδική πορεία, λόγω της κρυφής αξίας από τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ, της ισχυρής διαρθρωτικής ανάκαμψης από την ελληνική αγορά, της σταθερής ανάπτυξης και των περιθωρίων από τις δραστηριότητες της ΝΑ Ευρώπης και του υπομοχλευμένου ισολογισμού (καθαρό χρέος/EBITDA με βάση την πρόβλεψη για το 2024 στο 1,4x).

Η Euroxx σημειώνει πως περιμένει τριετή μεσαία μονοψήφια αύξηση EBITDA έως το 2026, ενώ οι προοπτικές είναι θετικές για τον όμιλο λόγω της σταθερής ζήτησης σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, της σταθερής τιμολόγησης και της βελτίωσης του κόστους εισροών. Αυτό συνεπάγεται βιώσιμα περιθώρια EBITDA κοντά στο 20%.

Το καθαρό χρέος προς EBITDA αναμένεται ότι θα έχει πτωτική τροχιά την επόμενη τριετία, ενώ η Τιτάν δημιουργεί πολύ ισχυρές ταμειακές ροές, με πάνω από 100 εκατ. ευρώ ετησίως διαθέσιμα για μερίσματα και εξαγορές. Τέλος, αναμένει μερισματική απόδοση άνω του 4,5% ετησίως στον προβλεπόμενο ορίζοντα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας