Μενού Ροή
ΔΕΗ: Προχωρά η υλοποίηση της οπτικής ίνας Ευρώπης-Σ. Αραβίας - Με 25% συμμετέχει η εταιρεία

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η υλοποίηση της κατασκευής ενός καλωδίου οπτικής ίνας μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέσει την Ευρώπη με την Σαουδική Αραβία, με την ΔΕΗ να ξεκινά την καταβολή ιδίων κεφαλαίων από τους μετόχους.

Δύο χρόνια μετά την σχετική συμφωνία, η ΔΕΗ ανακοίνωσε στο ΓΕΜΗ ότι δεσμεύεται  να καλύψει με ίδια κεφάλαια τη συμμετοχή της κατά 25% στην EMC Subsea Cable Company Ltd παραχωρώντας στη συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία  εμπράγματες εξασφαλίσεις περιουσιακών της στοιχείων. Ήδη έχουν γίνει επαφές για την χρηματοδότηση του έργου με τις ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς , Alpha bank, αλλά και και την σαουδαραβική Bank Aljazira,  οι οποίες θα αναλάβουν το 60% της χρηματοδότησης της ΕΜC με το υπόλοιπο 40% να αποτελεί το μετοχικό κεφάλαιο.

Πέρα από τις δικές της υποχρεώσεις η ΔΕΗ θα καλύψει και τις αντίστοιχες της  TTSA CY που συμμετέχει στην κοινοπραξία  κατά 2,841%. Η TTSA CY συμμετέχει μετοχικά στην εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που συστάθηκε για την επίβλεψη του έργου, και στην οποία έπειτα από την αποχώρηση της Cyta, συμμετέχουν επίσης η Saudi Telecom ( θυγατρική της center3) με 72% και η ΔΕΗ με 25%.

ΔΕΗ, TTSA CY και Centers συνέστησαν EMC Subsea Cable Company Ltd, φορέα υλοποίησης του έργου διασύνδεσης δεδομένων μεταξύ της Ευρώπης και της Σαουδικής Αραβίας. Οι ιδρυτές συμμετέχουν ως εξής: η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. με ποσοστό 25,0%, η Centers ( θυγατρική της  STC Σαουδικής Αραβίας) με ποσοστό 72,159% και η TTSA CY με ποσοστό 2,841%.

Το έργο

Το "East to Med data Corridor", ένα υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων. Το έργο EMC δίνει τη δυνατότητα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, στην Ελλάδα και την Κύπρο να αξιοποιήσουν τη γεωγραφική τους θέση, δημιουργώντας τον τόσο απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία νέο διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας τις χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία, μέσω της δημιουργίας μια υποδομή ψηφιακής συνδεσιμότητας ανάμεσα στις χώρες, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εποχής του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως είχε ανακοινωθεί όταν έπεσαν οι σχετικές υπογραφές.

Σημειώνεται ότι η αρχική υπογραφή Συμφωνίας Μετόχων είχε γίνει το 2022 και αφορούσε  τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος με σκοπό την κατασκευή, λειτουργία, διαχείριση, ιδιοκτησία και πώληση χωρητικότητας μέσω ενός νέου υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος και επικουρικών υποδομών και δικτύου (το “East Med Corridor System” ή το έργο EMC”), το οποίο θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας