Μενού Ροή
titan papalexopoulos
Τιτάν: Η επένδυση στη Βοιωτία και ο στόχος να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στο «πράσινο» τσιμέντο

Τα επίσημα εγκαίνια της πρόσφατης πράσινης επένδυσης ύψους 26 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου στο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας έκανε χθες ο όμιλος Τιτάν. Πρόκειται για επένδυση που αλλάζει τα δεδομένα του εργοστασίου, με στόχο να καταστεί προοδευτικά και με την προσθήκη και άλλων επενδύσεων ένα από τα μεγαλύτερα, πλήρως ψηφιοποιημένα και πράσινα εργοστάσια τσιμέντου στην Ευρώπη.

Η εν λόγω επένδυση αναβαθμίζει ενεργειακά το μεγάλο εργοστάσιο του ελληνικού ομίλου, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή «καθαρού» τσιμέντου και πολλών προϊόντων που έχουν μεγάλη αποδοχή στη νέα εποχή που διαμορφώνεται.

Η επένδυση αυτή επιτρέπει τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 150.000 τόνους ετησίως και τη χρήση σχεδόν 200.000 τόνων εναλλακτικών καυσίμων, προερχόμενα από την ανακύκλωση.

Το έργο το οποίο εγκαινιάστηκε χθες, που είναι η έναρξη λειτουργίας προασβεστοποιητή (calciner), μέσω της χρήσης νέας τεχνολογίας αιχμής, είναι ένας ακόμα σταθμός στην πορεία μετασχηματισμού του ομίλου, που θα καταλήξει στην πλήρη ανακατασκευή της παραγωγικής διαδικασίας για τη δημιουργία τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα.

Η έναρξη της λειτουργίας του προασβεστοποιητή (calciner) συμβάλει σημαντικά στον στόχο για δημιουργία τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα. Το εργοστάσιο βρίσκεται ήδη τα τελευταία δύο χρόνια σε φάση μετασχηματισμού, με στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής.

Ξενάγηση-στο-Calciner_ΤΙΤΑΝ

Στόχος, σε βάθος χρόνου, είναι η παραγωγή 3 εκατ. τόνων τσιμέντου μηδενικού άνθρακα, καλύπτοντας τις ανάγκες, όχι μόνο της Αττικής, αλλά και άλλων αγορών, συνεχίζοντας την δυναμική των εξαγωγών. Με την επένδυση στον προασβεστοποιητή, καθώς και με τις υπόλοιπες επενδύσεις που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, το εργοστάσιο θα παράξει τσιμέντο με 150.000 τόνους μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα ετησίως, περιορίζοντας τη χρήση των ορυκτών καυσίμων μόλις στο 30%.

Θα χρησιμοποιεί 200.000 τόνους εναλλακτικά καύσιμα, προερχόμενα από την ανακύκλωση, ενώ σε εθνικό επίπεδο, η επένδυση θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 54% έως το 2030.

ΤΙΤΑΝ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Σκυλακάκης και Σκρέκας στα εγκαίνια

Τα χθεσινά εγκαίνια έγιναν παρουσία όλης της διοικητικής ομάδας του ομίλου Τιτάν, αλλά και μελών της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ Σκυλακάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Μάλιστα, το έργο χαρακτηρίστηκε ως υψηλού ρίσκου για γεωστρατηγικούς όσο και τεχνολογικούς λόγους, τόσο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη όσο και από τον πρόεδρο του ομίλου Τιτάν, αλλά και επικεφαλής του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, καθώς η δημιουργία του εμπεριέχει μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις ενώ η οικονομική του βιωσιμότητα του εξαρτάται από τις τιμές του CO2 στα χρηματιστήρια ρύπων

Το πρόγραμμα ολιστικού μετασχηματισμού

Ο όμιλος Τιτάν υλοποιεί ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα που θα φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ έως το 2030, εκ των οποίων τα 234 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, με στόχο να καταστήσει το εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας, ένα από τα μεγαλύτερα, πλήρως ψηφιοποιημένα και πράσινα εργοστάσια τσιμέντου στην Ευρώπη σε έξι χρόνια από σήμερα.

Ο λόγος για το πρωτοποριακό έργο IFESTOS, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει τεράστιες αλλαγές για μια βιομηχανία τόσο βαριά, με τόσο δυσκίνητες δομές στην παραγωγή, ενώ η δημιουργία του θα μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων του συγκεκριμένου εργοστασίου του ομίλου το 2030.

Το έργο IFESTOS θεωρείται το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη και εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα του ομίλου Τιτάν για μηδενισμό του ανθρακικού αποτυπώματος το 2050 σε όλες τις εγκαταστάσεις του ανά τον κόσμο. Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, για έναν όμιλο με τόσο μεγάλο άπλωμα.

ΤΙΤΑΝ

Ο Προέδρος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δήλωσε:«Είναι ευθύνη του κλάδου μας να προστατεύει το περιβάλλον, μια δέσμευση που είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA μας από την ίδρυσή μας. Έως το τέλος του 2030, η εγκατάσταση αυτή φιλοδοξούμε να είναι μία από τις μεγαλύτερες μονάδες τσιμέντου με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στην Ευρώπη. Η καινοτομία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα των προηγούμενων επιτυχιών μας και θα παραμείνει η κινητήριος δύναμη πίσω από τις μελλοντικές μας πρωτοβουλίες,  πρωτοστατώντας σε έναν μετασχηματισμό που αντανακλά τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα».

Εργοστάσιο-Καμαρίου_TITAN

Τι επιτυγχάνει η επένδυση

Το εργοστάσιο Καμαρίου κατασκευάστηκε το 1974 και απασχολεί 163 εργαζόμενους άμεσα και πολλούς περισσότερους έμμεσα. Λειτουργεί δύο περιστροφικούς κλιβάνους και τέσσερις μύλους τσιμέντου, παράγοντας ετησίως 2.000.000 τόνους τσιμέντου χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα.

Το εργοστάσιο Καμαρίου είναι η συνέχεια του – ιστορικά - πρώτου εργοστασίου της εταιρείας, στην Ελευσίνα.  Ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των κατασκευών στην Αττική, καθώς και για να δημιουργήσει, μαζί με την Ελευσίνα, ένα παγκόσμια ανταγωνιστικό εξαγωγέα τσιμέντου. Ακόμα και σήμερα, το 75% της παραγωγής του εργοστασίου εξάγεται, κυρίως στις ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Μέσω της ανωτέρω επένδυσης, το εργοστάσιο βελτιστοποιεί την παραγωγική διαδικασία, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείριση των μύλων και των κλιβάνων, αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητά τους και μειώνοντας κατά περίπου 10% τις ανάγκες σε ενέργεια. Έτσι, αλλάζει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του, ενσωματώνοντας τις πιο πρωτοποριακές λύσεις της ψηφιακής επανάστασης.

Δημιουργεί πράσινα προϊόντα, έχοντας επιτύχει ήδη 25% χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, με εξειδικευμένες λύσεις για κάθε εφαρμογή. Μέχρι και η συσκευασία αλλάζει, ώστε να μπορεί να απορροφηθεί μέσα στο τελικό προϊόν, με μηδενικά απόβλητα.

Επίσης, καινοτομεί σε νέες μεθόδους κατασκευής, όπως η εκτύπωση με την μέθοδο 3Dprinting, έχοντας στο εργοστάσιο μονάδα που τυπώνει κατασκευές, αναπτύσσοντας την τεχνολογία. Μια τεχνολογία που φιλοδοξεί να μειώσει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα των κτιρίων, χρησιμοποιώντας λιγότερο, αλλά πιο εξειδικευμένο, τσιμέντο, σε ανταγωνιστικό κόστος.

ΤΙΤΑΝ
ΤΙΤΑΝ
Kώστας-Σκρέκας_ΤΙΤΑΝ
Marcel-Cobuz_ΤΙΤΑΝ
Θόδωρος-Σκυλακάκης_ΤΙΤΑΝ
Άγγελος-Καλογεράκος_ΤΙΤΑΝ
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας