Τη μεγαλύτερη άνοδο σε όλη τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση είχε χθες η μετοχή της ΔΕΗ που κατέγραψε ράλι +4,76% κλείνοντας στα 11,89 ευρώ, ενώ διακίνησε όγκο 404 χιλ. τεμάχια μέσω 4,73 εκατ. ευρώ τζίρου. Σήμερα η Επιχείρηση ανακοινώνει αποτελέσματα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πιθανότατα θα έχει και θετικές εκπλήξεις, ενώ θα ανακοινώσει και μέρισμα, ύστερα από έντεκα «άγονα» χρόνια.
Ασφαλώς αυτά είναι σοβαρές εξελίξεις που η αγορά τις βλέπει για μια επιχείρηση που έως το 2019 είχε καταντήσει ο μεγαλύτερος συστημικός κίνδυνος της χώρας, έχοντας εξαϋλωθεί και στο χρηματιστήριο, αλλά απαξιωθεί και σε επιχειρηματικό – επιχειρησιακό επίπεδο.
Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων αλλά και αυτά που θα πει η διοίκηση κατά την ενημέρωση των αναλυτών. Ήδη η ΔΕΗ έχει δεχτεί σημαντικές αναβαθμίσεις φέτος, ενώ μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις, θα έχουμε νέο μπαράζ θετικών εκθέσεων.
Οι αναλυτές της Optima Bank εκτιμούν πως ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στα 10,12 δισ. ευρώ από 11,25 εκατ. ευρώ το 2022, μειωμένος κατά 10% (κάτι που πρωτίστως οφείλεται στη μείωση των τιμών στο ρεύμα και ευρύτερα στην ενέργεια), ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA θα ανέλθουν στα 1,49 δισ. ευρώ το 2023 από 651 εκατ. ευρώ το 2022.
Τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 204 εκατ. ευρώ από ζημιές 9 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ εάν η ENEL Romania ήταν στον ισολογισμό όλο το χρόνο και όχι μόνο δυόμισι μήνες, τότε τα καθαρά κέρδη θα ήταν στα 408 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Optima Bank αναμένει ανακοίνωση για μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή.
Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή αναφέρει πως σε επαναλαμβανόμενη βάση τα EBITDA θα ανέλθουν στα 1,254 δισ. ευρώ εκ των οποίων 50 εκατ. ευρώ από τη συνεισφορά της Ρουμανίας, ενώ τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 251 εκατ. ευρώ. Περιμένει μέρισμα πάνω από 0,20 ευρώ ή απόδοση 2%, ενώ τονίζει πως το ενδιαφέρον στην τηλεδιάσκεψη θα στραφεί στις προοπτικές και στην πρόοδο του business plan.
Τέλος, η Eurobank Equities αναμένει EBITDA 1,5 δισ. ευρώ σε pro forma επίπεδο και περιμένει μέρισμα 0,23 ευρώ ανά μετοχή.
Το μπαράζ των εκθέσεων – αναβαθμίσεων της ΔΕΗ φέτος
Έως και διπλή τιμή από τα σημερινά επίπεδα είναι οι τιμές – στόχοι που δίνουν χρηματιστηριακές εταιρείες για τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία από τις αρχές Φεβρουαρίου με αφορμή τις αιτιάσεις της Κομισιόν για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης την περίοδο 2013 – 2019, έχασε μερικώς το βηματισμό της, πέφτοντας ενδοσυνεδριακά έως τα 11,15 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, όμως χθες αντέδρασε έντονα.
Axia: Σύσταση «αγορά» και τιμή-στόχος τα 22,6 για τη ΔΕΗ
Για ένα μετασχηματισμό που δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στην τιμή της μετοχής κάνει λόγο η Axia σε ανάλυσή της εντός της τρέχουσας χρονιάς, με την οποία δίνει τιμή-στόχο τα 22,9 ευρώ και σύσταση «αγορά». Το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο παρείχε ένα σαφές όραμα για τη ΔEΗ στο μέλλον. Στρατηγική προτεραιότητα της εταιρείας είναι η επένδυση σε δυναμικότητα ΑΠΕ και δίκτυα διανομής, με ευρύτερη οπτική γωνία πλέον, αφού η Ρουμανία βρίσκεται στην εικόνα.
Καθώς η παραγωγή λιγνίτη θα τερματιστεί έως το 2026, το 52% των εκτιμώμενων GWh που παράγει η ΔEΗ το 2026 (Ελλάδα και Ρουμανία) αναμένεται να προέρχεται από ΑΠΕ και ένα επιπλέον 30% από φυσικό αέριο.
Η ΔEΗ αναμένεται πλέον να δημιουργήσει επαναλαμβανόμενα EBITDA ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ (53% υψηλότερα από τα pro-forma επίπεδα του 2023) έως το 2026, ενώ η Axia εκτιμά ότι το 37% του EBITDA θα προέλθει απευθείας από την παραγωγή ΑΠΕ. Το μέρισμα επανέρχεται από φέτος (διανομή κερδών του 2023) με εκτιμώμενη πληρωμή 35%, σταδιακά αυξανόμενη στο 55% τα επόμενα χρόνια.
Wood & Company
Η Wood & Company σε δική της ανάλυση για τη ΔΕΗ ανέβασε την τιμή – στόχο στα 17,4 ευρώ, προσδοκώντας αύξηση του EBITDA το 2024 κατά 13%. Τα κέρδη, μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να υποστηρίζονται, σύμφωνα με τη Wood, από πολλούς παράγοντες, όπως η αποτελεσματική διαχείριση του εγχώριου περιθωρίου κέρδους, σε ένα περιβάλλον πτώσης των τιμών και η διατήρηση πελατών σε τομείς υψηλής προτεραιότητας.
Η Wood αναφέρει πως το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔEΗ παραμένει βασισμένο στην ανάπτυξη νέας δυναμικότητας ΑΠΕ, ενώ στο μοντέλο της, οι ΑΠΕ συνεισφέρουν το ήμισυ της σταδιακής αύξησης EBITDA έως το 2026.
Στα 17,40 ευρώ η τιμή – στόχος από την Optima Bank
Στις 30 Ιανουαρίου 2024, σε έκθεσή της η Optima Bank ανέβασε σημαντικά την τιμή – στόχο από τα 12,2 ευρώ πριν στα 17,40 ευρώ, διαβλέποντας περιθώριο ανόδου άνω του 45% από τα τότε επίπεδα, ενώ σε σχέση με τα σημερινά, το περιθώριο ανόδου είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι μετά και το νέο business plan που ανακοίνωσε η Επιχείρηση, προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη κατά 40-50% για την περίοδο 2024-6. Η κερδοφορία της ΔEΗ αναμένεται να ξεπεράσει το όριο των 2 δισ. ευρώ έως το 2025 (σε όρους λειτουργικών κερδών -αναπροσαρμοσμένα EBITDA), ενώ η Optima Bank αναμένει ότι η ΔΕΗ θα εμφανίσει έσοδα άνω των 10 δισ. ετησίως έως το 2026, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 216,9 εκατ. ευρώ στη χρήση 2023, στα 410,8 εκατ. ευρώ στη χρήση 2024, στα 630,6 εκατ. ευρώ το 2025 και στα 779 εκατ. ευρώ το 2026.
Στα 14 ευρώ ο στόχος από Goldman Sachs
Η Goldman Sachs ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 14 ευρώ και με ουδέτερη σύσταση, ενώ προβλέπει ότι ο μετασχηματισμός της σε μια καθαρά πράσινη εταιρεία θα είναι επιτυχής. Ο οίκος επισημαίνει ότι η ΔEΗ είναι μια καθετοποιημένη επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας με το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και για το 2024, τα EBITDA θα είναι της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη στα 345 εκατ. ευρώ περίπου.
Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει υγιή αύξηση στα μεγέθη τα επόμενα έτη και αναμένει ότι τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 60% περίπου έως το 2027, υποστηριζόμενα από τις πράσινες επενδύσεις.
Τα επόμενα τρία χρόνια, η ΔEΗ σχεδιάζει να επενδύσει 9 δισ. ευρώ, διπλάσια από την κεφαλαιοποίηση της, για να αυξήσει τις προσθήκες ΑΠΕ και να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει το δίκτυό της στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό, μαζί με την προγραμματισμένη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, θα πρέπει να ωθήσει τις ΑΠΕ ως μερίδιο της συνολικής ισχύος στο 70% περίπου μέχρι το 2026. Αυτό θα μετατρέψει τη ΔEΗ σε μια μεγάλη εταιρεία πράσινης ενέργειας, ενδεχομένως υποστηρίζοντας πολλαπλή επέκταση.
Στα 17,50 ευρώ ο στόχος από την Eurobank Equities
Στις κορυφαίες επιλογές της έχει τη ΔΕΗ η Eurobank Equities που προχώρησε σε αναβάθμιση της τιμής – στόχου από τα 13 στα 17,50 ευρώ, συστήνοντας αγορά. Τονίζει πως μέσω του νέου business plan που ανακοίνωσε η εταιρεία, ύψους εννέα δισ. ευρώ, η διοίκησή της έχει στόχο κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 2,3 δις. έως το 2026, εγκαταστημένη ισχύ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 5GW και παράλληλα πλήρη απολιγνιτοποίηση.