Μενού Ροή
mytilineos
Ευάγγελος Μυτιληναίος για μια ακόμα φορά κατά των Βρυξελλών για την πράσινη μετάβαση

Τα λάθη και τις ανεπάρκειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και ενίσχυσης της βιομηχανίας επισήμανε για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σήμερα στο Hellenic Capital Market Commission Conference, που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο του IOSCO 2024.

Για ακόμα μια φορά ο επικεφαλής της Mytilineos επεσήμανε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ότι η συζήτηση στην Ευρώπη έχει επικεντρωθεί στην πράσινη μετάβαση, εις βάρος όμως της οικονομικής βιωσιμότητας. «Μιλάμε χρόνια για την πράσινη μετάβαση, χωρίς να λάβουμε υπόψη τη βιωσιμότητα και την αυτάρκεια. Πράσινη μετάβαση χωρίς οικονομική βιωσιμότητα δεν υπάρχει», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της IΟSCO.

«Χρειάζονται αλλαγές στην Ευρώπη και να αλλάξουμε ταχύτητες. Τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν αποδείχθηκε αργή και κοντόφθαλμη“»,  επεσήμανε.

Εκτίμησε ότι θα περάσουμε δεκαετίες με το φυσικό αέριο καθώς δεν μπορούν οι μπαταρίες να το υποκαταστήσουν ακόμα και αναφερόμενος  στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δίκτυα, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές για να μπορέσουν να συνεχίσουν να σηκώνουν την παραγωγή από τις ΑΠΕ. «Η Κομισιόν βιάστηκε να εγκαταλείψει γρήγορα από το φυσικό αέριο, ευτυχώς στην Ελλάδα το αποφύγαμε» δήλωσε.

Πως θα ανταγωνιστεί η Ευρώπη Κίνα και ΗΠΑ

Κάλεσε ταυτόχρονα την Ευρώπη να στηρίξει τις βιομηχανίες της, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τόσο την Κίνα, όσο και τις ΗΠΑ. «Η Κίνα αλωνίζει στις ΑΠΕ, αντιπροσωπεύει τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής συμβάλλοντας κατά 40% στο ΑΕΠ της, η Ευρώπη τι κάνει;» αναρωτήθηκε. «Η βιομηχανική κατανάλωση ηλεκτρισμού είναι ο παράγοντας game changer. Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί Κίνα και ΗΠΑ. Για παράδειγμα η Κομισιόν ενώ θέσπισε νόμο για τα κρίσιμα ορυκτά που θα πρέπει να παράγονται στην ΕΕ ξέχασε να μας πει πως θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις για να εφαρμοστεί ο νόμος, οι ΗΠΑ λειτουργούν με οικονομικά κριτήρια, η Ευρώπη με πολιτικά», υποστήριξε εστιάζοντας στην αποβιομηχάνιση της Ευρώπης η οποία «έχει μεγάλες κοινωνικές συνέπειες».

Πράσινη μετάβαση

Επεσήμανε τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης, σημειώνοντας ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες είτε φεύγουν από την Ευρώπη είτε κλείνουν. «Χρειάζονται έγκαιρα σχέδιο, επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις για την πράσινη μετάβαση. Η Ευρώπη δεν το έχει καταλάβει ακόμα, η Ελλάδα θεωρώ πως μπορεί να δώσει το καλό παράδειγμα στην Ευρώπη, ίσως για πρώτη φορά». 

Ο επικεφαλής της Mytilineos, που εξετάζει το dual listing και την είσοδο στο LSE, τόνισε ότι ο όμιλος επέλεξε να παραμείνει στην ελληνική κεφαλαιαγορά γιατί πιστεύει στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας