Μενού Ροή
METRO
Παντελιάδης Metro ΑΕΒΕ: Πράσινες επενδύσεις και δυναμική παρουσία στην αγορά καυσίμων

Σειρά επενδύσεων ύψους  64 εκατ. ευρώ τρέχει φέτος ο όμιλος Metro με το συνολικό ύψος του πλάνου να ανέρχεται για την τετραετία 2023-2026 σε 280 εκατ. ευρώ με βάση όσα ανέφερε  κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης επικεφαλής του ομίλου Metro ΑΕΒΕ και πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας την συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης για την πορεία του Ομίλου το 2023, σε εκπροσώπους του τύπου . Μάλιστα ένα σημαντικό κομμάτι από αυτές προωθείται σε "πράσινες" δράσεις και σε παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ αλλά και στην ανάπτυξη δικτύου βενζινάδικων που λειτουργούν μέσα στους περιβόλους στα σούπερ μάρκετ. 

Πρατήρια Καυσίμων

Συγκεκριμένα, η METRO, με 14 πρατήρια καυσίμων, καθίσταται το μεγαλύτερο ανεξάρτητο δίκτυο στην Ελλάδα που δεν είναι ιδιολειτουργούμενα από οποιαδήποτε πετρελαϊκή εταιρεία. Η άριστη ποιότητα των καυσίμων εξασφαλίζεται από τις μακροχρόνιες συνεργασίες με την AVIN oil και την ΕΛΙΝΟΙΛ.

Παράλληλα όπως επεσήμανε χθες κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Metro, Αριστοτέλης Παντελιάδης,  ο όμιλος στοχεύοντας στην ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεων και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, υλοποιεί το μεγαλύτερο στον κλάδο, πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών. Οι επενδύσεις της εταιρείας στην αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και είναι ήδη υπό κατασκευή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Σπαθόλακα Αχαΐας, ισχύος 5,2MW. Παράλληλα, έχει συναφθεί συμβόλαιο προμήθειας ενέργειας (PPA) με ένα αιολικό πάρκο στο Δίστομο Βοιωτίας, ισχύος 13,2MW. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα αντίστοιχα συμβόλαια στην Ελλάδα και είναι δεκαετούς διάρκειας.

Συνολικά, όπως σημείωσε ο κ. Παντελιάδης, η  METRO ΑΕΒΕ κατάφερε να αυξήσει τόσο τον κύκλο εργασιών, όσο και την κερδοφορία της το 2023, παρά τις απαιτητικές συνθήκες της αγοράς. Οι ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις έφτασαν τα €1.590 δισ., αυξημένες κατά 6%. Τα κέρδη προ φόρων αποσβέσεων και τόκων (EBITDA) ανήλθαν σε €77,5 εκατ. έναντι €61,3 εκατ. το 2022 (αύξηση 26,5%). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €31,0 εκατ. έναντι €28,3 εκατ. το προηγούμενο έτος, (αύξηση 9,6%). Τα κέρδη προ φόρων αντιστοιχούν στο 1,95% των καθαρών πωλήσεων.

 

2022

2023

% Μεταβολή

Καθαρές Πωλήσεις

€ 1.501 δισ.

€ 1.590 δισ.

+6,0%

EBITDA

€ 61,3 εκατ.

€ 77,5 εκατ.

+26,5%

Κέρδη προ φόρων

€ 28,3 εκατ.

€ 31,0 εκατ.

+9,6%

Παρά τις συνεχιζόμενες υψηλές πληθωριστικές πιέσεις που επηρεάζουν τα νοικοκυριά, τις διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις στην εμπορική πολιτική, την κλιματική κρίση και τις γεωπολιτικές αστάθειες στην Ευρώπη που είχαν επίπτωση στις πωλήσεις και στη διαθεσιμότητα των προϊόντων, η METRO αποτιμά, με βάση τον κ. Παντελιάδης, θετικά άλλη μία χρονιά. Όπως μάλιστα, ανέφερε, σε μία γενικότερη συνθήκη πίεσης των περιθωρίων κέρδους σε όλο τον κλάδο, η εταιρεία πέτυχε ικανοποιητική κερδοφορία σε σχέση με το 2022, γεγονός που απορρέει από τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις επενδυτικές της κινήσεις στην ανάπτυξη του δικτύου, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα

Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, η METRO είναι μία εταιρεία με σημαντικό κοινωνικό-οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα. Απασχολεί πάνω από 11.000 εργαζόμενους, γεγονός που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες και το ύψος των αμοιβών και παροχών για το 2023 ξεπερνάει τα €208 εκατ., ενώ για το 2024, το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά €17 εκατ. Παράλληλα, η συμβολή της METRO στην εθνική οικονομία μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων αντιστοιχεί σε €103,5 εκατ., το 2023.

Στα My market οι πωλήσεις αυξήθηκαν, με βάση τη διοίκηση, επηρεασμένες από τις πληθωριστικές πιέσεις με μικρή μείωση πωλήσεων σε όγκο, ακολουθώντας την εικόνα του κλάδου των σούπερ μάρκετ. Στον τομέα της χονδρικής, τα METRO Cash & Carry παρουσίασαν αύξηση των πωλήσεων λόγω της ανόδου του τουρισμού, της αυξημένης διείσδυσης της αλυσίδας στον κλάδο της Ho.Re.Ca και του πληθωρισμού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας