Μενού Ροή
ΔΕΔΔΗΕ: Το πλάνο επενδύσεων μέχρι το 2028 - Τα 3 δισ. για έργα, οι "έξυπνοι' μετρητές και οι "απαντήσεις" στη μεταποίηση

Έχοντας πάρει το “πράσινο” φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τη νέα αναθεωρημένη μεθοδολογία υπολογισμού του Επιτρεπόμενου Εσόδου ο ΔΕΔΔΗΕ για την ρυθμιστική περίοδο 2025-2028, προχώρησε και σε κατάθεση προς δημόσια διαβούλευση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου (ΣΑΔ), όπου προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Επενδύσεις, που είναι απαραίτητες στο νέο "πράσινο φόντο" της ενέργειας αλλά και των νέων αναγκών αυτοπαραγωγής της μεταποίησης, που ήδη έχει "σηκώσει" τους τόνους κριτικής για την ανεπάρκεια των δικτύων για την υποστήριξη έργων φωτοβολταϊκών κτλ.

Έτσι, με τις πληροφορίες να παραπέμπουν σε πλάνο για αύξηση του του WACC (του μέσου σταθμικού κόστους κεφαλαίου, κάτι χρησιμοποιείται συχνά ως σημείο αναφοράς, ή δείκτης "ποσοστιαίας απόδοσης", κατά την αξιολόγηση των νέων σχεδίων και επιχειρήσεων που απαιτούν χρηματοδότηση) στο 8,2%, από 7,66% που είχε εγκριθεί για την τρέχουσα ρυθμιστική περίοδο 2021-2024 ο ΔΕΔΔΗΕ στο σχέδιο που έθεσε προς δημόσια διαβούλευση καταθέτει μια σειρά από έργα ενίσχυσης του δικτύου, με νέους υποσταθμούς, ώστε να “σηκώσουν” την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ολοκλήρωσης υποθαλάσσιων καλωδίων, εγκατάστασης των “έξυπνων” μετρητών, 

Έτσι, μόνο για το δίκτυο, ο ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει ότι οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 84,25 εκατ. ευρώ, το 2025 στα 93,05 εκατ. ευρώ, το 2026 στα 96,69 εκατ. ευρώ. στα 151,93 εκατ. ευρώ το 2027 και τα 152,43 εκατ. ευρώ το 2026, ένα σύνολο που φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ συνολικά.

Σε σχέση με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών κατατίθεται ως σημείο ολοκλήρωσης το 2030. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 1,13 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. νέων ψηφιακών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα (5.200.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί) καθώς και την ένταξή τους σε σύστημα τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα, θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε Πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας