Μενού Ροή
Τιτάν: Το +48% φέτος, η Eurobank Equities, οι προσδοκίες για καλό 2ο τρίμηνο και στο βάθος ο MSCI

Αίσθηση έκανε το χθεσινό ράλι +3,41% της μετοχή του ομίλου Titan Cement International SA, η οποία σε μια καθολικά διορθωτική συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο, έκλεισε στα 31,80 ευρώ, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στα ιστορικά υψηλά των 32,20 ευρώ που είχε κλείσει στις 23 Μαΐου.

Η μετοχή παραμένει η κορυφαία σε απόδοση για το 2024, καθώς καταγράφει ράλι +48,25%, ξεχωρίζοντας με έμφαση έναντι άλλων ενεργειακών όπως οι ΓΕΚ Τέρνα και Cenergy Holdings που ενισχύονται κατά 34,35% και 34% αντίστοιχα, ενώ κερδίζει και όλες τις τραπεζικές μετοχές όπου η Eurobank, που είναι η κορυφαία φέτος, ενισχύεται κατά 34,78%. Και η φετινή απόδοση λαμβάνει άλλη αξία, αν συνυπολογιστεί ότι και πέρυσι ήταν μέσα στα πλέον κερδοφόρα blue chips έχοντας άνοδο κοντά στο 78%.

Το μήνα Ιούλιο ο τίτλος ενισχύεται κατά 8,72%, ενώ το χθεσινό ράλι οφείλεται στο ότι η Eurobank Equities - η χρηματιστηριακή με τη μεγαλύτερη επιρροή και παρέμβαση στην αγορά από πλευράς ειδικού βάρους όταν κάνει αναλύσεις ή προτάσεις μετοχών - τη συμπεριέλαβε στις κορυφαίες επιλογές της για φέτος, ενόψει και των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 2ου τριμήνου στις 31 τρέχοντος.

Όπως αναφέρει η ΑΧΕ, η κίνηση πραγματοποιείται βάσει προσδοκιών για ισχυρά αποτελέσματα β' τριμήνου, ενώ κάνει λόγο για ελκυστική αποτίμηση, με λόγο EV/EBITDA στο 5 αλλά και περιθώρια για αποκόμιση αξίας από την εισαγωγή της Titan America στις ΗΠΑ.

Σε ανάλογη έκθεσή της η Eurobank Equities στα τέλη του περασμένου Μαΐου είχε αναφερθεί στο χάσμα αποτιμήσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου και των αμερικανικών (οι πρώτες διαπραγματεύονται σε 4 με 6 φορές τα EV/EBITDA, ενώ οι δεύτερες περισσότερες από 9 φορές), ενώ είχε επισημανθεί πως η IPO της Τιτάν στην Αμερική θα «ξεκλειδώσει» σημαντική αξία για τη μετοχή.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, όσο πλησιάζει η δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ, η αγορά αναμένεται να αρχίζει να αποτιμά τμηματικά την εταιρεία (προσέγγιση Sum Of The Parts - SOTP) κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities αναμένεται να "αποκρυσταλλώσει" αξία που θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ ή τα 9 ευρώ ανά μετοχή, δεδομένων των χαμηλότερων risk premia στα αμερικανικά assets.

Έτσι, βάσει αποτίμησης η Eurobank Equities είχε αυξήσει την τιμή – στόχο στα 40,5 ευρώ από τα 31 προηγουμένως, που είναι η υψηλότερη τιμή – στόχος που έχει δοθεί για την Τιτάν στη νεότερη ιστορία του Χ.Α.

Ο MSCI

Πλέον η Τιτάν έχει αλλάξει εντελώς χρηματιστηριακή υπόσταση και διεθνές προφίλ, αιφνιδιάζοντας ακόμη και έμπειρους αναλυτές – όπως της Eurobank Equities – αλλά και της Alpha Finance, της Euroxx Χρηματιστηριακή, της Optima Bank κ.α. που… ξαφνικά την ανακάλυψαν φέτος, μετά το +78% πέρυσι και αφού ο τίτλος ξεπέρασε τα 20, τα 25 και τα 30 ευρώ. Θυμίζουμε πως η μετοχή μόλις το Σεπτέμβριο του 2022, ήτοι πριν από 22 μήνες ήταν στην περιοχή των 10,70 ευρώ και καμιά ανάλυση αναβάθμισης δεν ελάμβανε χώρα.

Πλέον, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η μετοχή στην επόμενη αναθεώρηση των δεικτών MSCI, να ενταχθεί στον MSCI Greece Standard. Η ανακοίνωση του οίκου αναμένεται στις 12 Αυγούστου. Πλέον η Τιτάν βρίσκεται στη 12η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με αποτίμηση 2,49 δισ. ευρώ, έχοντας αφήσει πίσω ομίλους όπως Αεροδρόμιο Αθηνών, Τέρνα Ενεργειακή, HelleniQ Energy, ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy Holdings κ.λπ. Θυμίζουμε πως το Μάρτιο του 2024, η μετοχή της Τιτάν εντάχθηκε στον δείκτη FTSE Russell Large Cap.

 

Τι έδειξε το πρώτο φετινό τρίμηνο

To καλύτερο πρώτο τρίμηνο της ιστορίας του ήταν το φετινό για τον όμιλο Titan Cement International SA, καθώς πέτυχε καθαρά κέρδη 52,4 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως μέσα σε τρεις μήνες πέτυχε το ήμισυ των κερδών στο σύνολο της χρήσης του 2022, ενώ υπήρξαν και χρήσεις τα τελευταία χρόνια όπου η συνολική κερδοφορία ήταν κατώτερη από το φετινό 3μηνο.

Συνάμα, το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης των κερδών EBITDA κάτι που μαρτυρά το ακάθεκτο momentum που έχει η πιο διεθνοποιημένη ελληνικών συμφερόντων βαριά βιομηχανία, που πλέον έχει απλωθεί σε δεκάδες χώρες και στις πέντε ηπείρους, φέρνοντας τη μερίδα του λέοντος από πλευράς κύκλου εργασιών και κερδών από το εξωτερικό.

Ο κύκλος εργασιών του 1ου τριμήνου 2024 ανήλθε στα 623,7 εκατ. ευρώ έναντι 588,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 (+6,1%), ενώ αυξημένη ήταν η ζήτηση για όλα τα προϊόντα του ομίλου. Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 109,8 εκατ. ευρώ από 107,1 εκατ. πέρυσι (+2,5%), καταγράφοντας – όπως προαναφέρθηκε - το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης. Ιδιαίτερα ενισχυμένα ήταν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας τα οποία διαμορφώθηκαν σε 52,4 εκατ. ευρώ έναντι 44,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, μια αύξηση που μεταφράζεται σε ποσοστό 18,4%, ενώ ο δείκτης καθαρού δανεισμού/EBITDA είναι στα επίπεδα του 1,2x.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας