Μενού Ροή
Paolo Gallo
Π. Γκάλο (Italgas): Θα ξεπεραστεί ο στόχος για συνολικές επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2023-2029 - Ικανοποίηση για το WACC

Οι δραστηριότητες στην Ελλάδα και ο κλάδος ενεργειακής εξοικονόμησης αποτελούν τους δυο «αναπτυξιακούς κινητήρες» της Italgas, έστω και αν η «παραδοσιακή» δραστηριότητα της διανομής φυσικού αερίου παραμένει ο βασικός πυλώνας της κερδοφορίας του ιταλικού ομίλου.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023 που πραγματοποιήθηκε χθες -και την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε-  ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas Paolo Gallo εξέφρασε για άλλη μια φορά την ικανοποίησή του για την έως τώρα πορεία της Enaon (όπως μετονομάστηκε η ΔΕΠΑ Υποδομών), αλλά και το WACC ύψους 8,38% που εξασφάλισε από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για την περίοδο 2024-2026 που δίνει έναν ξεκάθαρο ορίζοντα για την επόμενη τριετία.

Ο κ. Gallo τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία αναδιοργάνωσης (με τη συνένωση των τριών Διαχειριστών Δικτύου Διανομής ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2023 ήταν της τάξης των 106 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 78% σε σχέση με το 2022, όταν δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Ο ίδιος προέβλεψε περαιτέρω επιτάχυνση των επενδύσεων στα 180 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος αποφεύγοντας να δώσει παραπάνω στοιχεία για το 2024, παραπέμποντας στην επικαιροποίηση του Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδίου της Italgas που θα γίνει τον Ιούνιο. Τόνισε πάντως ότι ο στόχος για συνολικές επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2023-2029 μάλλον θα ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της Italgas, από τα 965 χλμ. νέων αγωγών φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης που κατασκεύασε, τα 598 χλμ. -σχεδόν το 60% δηλαδή- κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης του δικτύου διανομής στη χώρα μας σε σχέση με την πολύ ωριμότερη αγορά της Ιταλίας.

Ο κύκλος εργασιών του ιταλικού ομίλου για την περυσινή χρήση ανήλθε στα 1,7 δις, ευρώ, αυξημένος κατά 15,4% σε σχέση με το 2022, με την Enaon να συνεισφέρει 168,6 εκατ. ευρώ, έναντι 51,4 εκατ. ευρώ το 2022. Με άλλα λόγια η συνεισφορά της ελληνικής θυγατρικής στον κύκλο εργασιών της μητρικής τριπλασιάστηκε. 

Τα κέρδη προ φόρων της Italgas αυξήθηκαν στα 681,2 εκατ. ευρώ (από 622,8 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν), εκ των οποίων η καθαρή συνεισφορά της Enaon προσέγγισε τα 57 εκατ. ευρώ. Ανάλογη -λίγο κάτω από 10% - ήταν και η αύξηση των EBITDA που ανήλθαν σε 1,18 δις, ευρώ (από 1,08 δις, ευρώ το 2022), με το μερίδιο της Enaon να είναι 113,7 εκατ. ευρώ. Σημαντική αύξηση 30% κατέγραψαν και οι λειτουργικές δαπάνες της Italgas τη χρονιά που πέρασε, με την Enaon να έχει καθαρή συνεισφορά 34,2 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την μελλοντική πορεία της Italgas, ο κ Γκάλο σημείωσε ότι σταδιακά μετασχηματίζεται σε μια υψηλής τεχνολογίας εταιρεία δικτύων (network tech company). «Μέσα σε λίγα χρόνια, από εταιρεία φυσικού αερίου γίναμε σημαντικοί «παίκτες» και στον κλάδο υδάτων (με την εξαγορά των δραστηριοτήτων της γαλλικής Veolia στην Ιταλία πέρυσι, στον κλάδο ενεργειακής αποδοτικότητα και στο ΙΤ, με ισχυρή παρουσία σε Ιταλία και Ελλάδα και θεωρούμενοι πλέον ως σημείο αναφοράς διεθνώς από τεχνολογικής πλευράς».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας