Στο “ζύγι” κόστους - οφέλους μπαίνει η διαδικασία διαμόρφωσης των τιμολογίων που θα δώσουν με την έλευση του Αυγούστου, οι εναλλακτικοί προμηθευτές, είτε είναι καθετοποιημένοι, με μονάδες παραγωγής, είτε όχι.
Κοινή αντίληψη, με βάση όσα αναφέρουν στο energymag.gr, στελέχη με γνώση, από όλο το φάσμα της αγοράς, είναι ότι οι εναλλακτικοί προμηθευτές θα ακολουθήσουν την εμπορική “ρότα” που έχουν χαράξει, χωρίς να προβαίνουν σε κινήσεις “πλειοδοσίας”, μετά και τις ανακοινώσεις της Protergia, που αρκετές μέρες πριν το τέλος του μήνα, έκανε γνωστό ότι διατηρεί αμετάβλητα τα τιμολόγια της για τον Αύγουστο.
Εκτιμούν, βέβαια, την επικοινωνιακή δυναμική της κίνησης, που “πατάει”, όπως αναφέρουν στην πολιτική τιμών που έχει ακολουθήσει η θυγατρική της Metlen για την αγορά ρεύματος, μετά τον Απρίλιο και στα περιθώρια που έχει για κινήσεις στους τιμοκαταλόγους της, λόγω του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου στην αγορά προμήθειας με ΑΠΕ και θερμικές μονάδες.
Προσμετρούν, επίσης, και το τι θα κάνει η ΔΕΗ όπου αναμένουν, μια πολιτική με εκπτώσεις, καθώς λόγω θέσης στην αγορά, με ισχυρό μερίδιο στην παραγωγή, αλλά και κυρίαρχο ποσοστό στα “ρολόγια”, έχει τη δυνατότητα για να κινείται με ευελιξία, πάντα δίνοντας τον τόνο με τις "ευλογίες" και του κράτους που διατηρεί ένα ισχυρό ποσοστό στον "μεγάλο παίκτη". Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο απορρόφησε τις αυξήσεις δίνοντας εκπτώσεις, με 38% και 31% αντίστοιχα.
Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι το ότι ΔΕΗ και Protegia έχουν τις δύο πρώτες θέσεις στην αγορά, ειδικά στη χαμηλή τάση (ΧΤ).
Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση λιανικής ρεύματος της ΡΑΑΕΥ για τον Απρίλιο, που εστιάζει στον αριθμό των μετρητών, κι όχι των φορτίων, η ΔΕΗ διατήρησε τη δεσπόζουσα θέση της σε χαμηλή τάση (ΧΤ) και μέση τάση (ΜΤ) με ποσοστό 72,20%, διατηρώντας 5.575.440 μετρητές, ενώ στην πρώτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων, βρίσκεται σταθερά η Protergia με 6,11% και 471.501 μετρητές.
Σημειώνεται βέβαια ότι, εφόσον προστεθεί το μερίδιο της Volterra (22.126, με 0,29%), το μερίδιο του ομίλου Metlen, ανέρχεται στο 6,4%, με 493,627 μετρητές.
Αναμονές για προσγειωμένες τιμές
Στο φόντο αυτό κάθε προμηθευτής σταθμίζει το πώς θα κινηθεί, χωρίς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος καθετοποιημένου ομίλου, “να επιλέγει κινήσεις αυτοκτονίας, με τιμές στη λιανική, κάτω του κόστους”.
Βέβαια, παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια, όπως τονίζεται από όλους, για την παροχή βέλτιστων λύσεων προς τους συνδρομητές, που καθένας πάροχος έχει, στο πλαίσιο και των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί, όλο αυτό το διάστημα.
"Βατήρας” για αυτές τις πολιτικές εκπτώσεων, απορρόφησης των όποιων αυξήσεων κτλ, είναι το επίπεδο hedging - αντιστάθμισης κινδύνων, που καθένας έχει κάνει για τις ποσότητες που διοχετεύε στην αγορά αιλλά και το μίγμα των παραγόντων κόστους για τις προς πώληση ποσότητες ενέργειας. Όπως, χαρακτηριστικά, αναφέρεται η τιμή για τα τιμολόγια Αυγούστου δε διαμορφώνεται μόνο από την τιμή στην Αγορά Επόμενης Μέρας, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως π.χ. τα κόστη για την Αγορά Εξισορρόπησης, το συντελεστή κανονικοποίησης για απώλειες δικτύου και ρευματοκλοπές, τις “κόκκινες οφειλές” και άλλα χρηματοοικονομικά κόστη κτλ. Ούτως η άλλως η αγορά αναμένει ότι τελικά δε θα υπάρξει στη λιανική, “ολική μεταφορά” της ανόδου στην χονδρική, που τις τελευταίες μέρες δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Να σημειωθεί ότι για σήμερα, με πτώση 23% διαμορφώθηκε, στα 114,39 ευρώ/MWh, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο 26/07/2024. Η υψηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στα 306,09 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 69,54 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση ήταν μεγάλη στα 412,76 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα τα ποσοστά ήταν ως εξής: Ο λιγνίτης 4,3%, το φυσικό αέριο 37,4%, τα υδροηλεκτρικά 5,4%, οι εισαγωγές 14,5% και οι ανανεώσιμες 33,4%. Οι εξαγωγές στις 14,612 MWh και οι εισαγωγές στις 29,960 MWh.
Η, δε, μέση τιμή για το μήνα Ιούλιο στη χονδρεμπορική αγορά έπεσε κάτω από τα 142 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα 141,81 ευρώ. Χθες η μέση χονδρική τιμή ήταν πάνω από τα 142 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Βέβαια τον Ιούνιο ήταν στα 98,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η “πεπατημένη” Ιουλίου
Στο φόντο αυτό έχει ενδιαφέρον να καταγραφεί το τι έκανε η κάθε εταιρεία τον Ιούλιο με τις τιμές, στη βάση των ανακοινώσεων, που έκανε την 1η Ιουλίου για τα πράσινα τιμολόγια.
Συγκριτικά, με τον Ιούνιο οι αυξήσεις ήταν σημαντικές, καθώς οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 11,898 και 17,984 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
Η ΔΕΗ μαζί με το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας έδωσαν τον τόνο με τις εκπτώσεις που έδωσαν για να “μαζευτούν” οι τιμές, Σημειώνεται ότι ή άνοδος της μέσης χονδρικής τιμής Ιουνίου, ξεπέρασε σε ποσοστό το 20%. Σε απόλυτες τιμές ήταν στα 98,89 ευρώ ανά MWh από 81,08 ευρώ του Μαΐου και τα 60,11 ευρώ ανά MWh του Απριλίου. Οι τιμές κινήθηκαν ατά μέσο όρο πιο πάνω από τον Ιούνιο σε ποσοστό σχεδόν 10%.
Οι τιμές
Αναλυτικά σε σχέση με τον Ιούλιο, η ΔΕΗ από 18,15 λεπτά, με την έκπτωση 31% έδωσε χρέωση του πράσινου τιμολογίου στα 13,557 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, μια αύξηση, δηλαδή, 14% έναντι του προηγούμενου μήνα. (Γ1/Γ1Ν Οικιακό) Η εταιρεία επίσης στο ίδιο τιμολόγιο για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρων ανακοίνωσε για τον Ιούλιο τη χρέωση στα 14,385 λεπτά. Η νυχτερινή χρέωση για τον Ιούλιο είναι στα 11,418 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Σε σχέση με την Αύγουστο, αναμένεται να υπάρξει μια σχετική απορρόφηση της ανόδου, αν και η εταιρεία έχει και περιόδους όπου οι εκπτώσεις της ήταν περιορισμένες.
Επίσης η Protergia που κρατά σταθερά και για τον Αύγουστο τα τιμολόγιά της έδωσε τιμή στα 15,99 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 16,4 λεπτά /κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούνιο με έκπτωση συνέπειας.
Η Ζενίθ, με ισχυρή άνοδο, ένεκα των δυναμικών εμπορικών της πολιτικών από τον Ιανουάριο, έδωσε τιμή στα 20,52 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 16,9 λεπτά /κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούνιο. Βασίζεται, δε, σε προώθηση, μεταξύ άλλων και κίτρινων τιμολογίων στην ανάπτυξή της προτάσσοντας ότι πάντα προσφέρει εναλλακτικές με ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές. Εν όψει, δε, Αυγούστου έχει σημασία να αναφερθεί ότι μετά και το ράλι ανόδου στη χονδρική τις μέρες του Ιουλίου, η εταιρεία, την περασμένη Δευτέρα έστειλε “μήνυμα” με το να δημοσιοποιήσει ανακοίνωση, όπου έλεγε ότι “με βάση την απολογιστική έκθεση της ΡΑΑΕΥ, η ZeniΘ προσέφερε στο καταναλωτικό κοινό την πιο οικονομική μέση τιμή κιλοβατώρας στην ελληνική αγορά για το σύνολο του 2023, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για οικονομικές λύσεις ενέργειας. Η επιτυχία αυτή, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση στο πελατολόγιό της κατά 42.465 μετρητές στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα για το 2023, ανέδειξε τη ZeniΘ σε μία από τις πρώτες θέσεις στην προσέλκυση νέων πελατών. Η σημαντική αύξηση αυτή στο ισοζύγιο νέων παροχών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δίνει στην εταιρεία πλέον την τρίτη θέση στην αγορά ενέργειας με μερίδιο 4,31% των ενεργών μετρητών στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Η ZeniΘ συνεχίζει δυναμικά και το 2024, αναπτύσσοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που δίνουν την ευκαιρία σε όλους να απολαμβάνουν κορυφαία ενέργεια και μοναδικά προνόμια.”
Από την πλευρά της, η επίσης καθετοποιημένη Εlpedison, όπου υπάρχει και κρατική συμμετοχή μέσω της HELLENiQ ENERGY, για τον Ιούλιο δωσε τιμή στα 14,8 λεπτά/κιλοβατώρα από 15,48 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούνιο για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 18,8 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 17,98 λεπτά/ κιλοβατώρα του Ιουνίου για τις επόμενες κιλοβατώρες. Αναλογικά, με τις συνθήκες, αναμένονται οι ανακοινώσεις της.
Η ΗΡΩΝ, που, επίσης, είναι καθετοποιημένη και με σημαντική θέση θέση στην αγορά έδωσε τιμή στα 15,87 λεπτά/κιλοβατώρα από 16,3 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Ιούνιο και από 10,11 λεπτά/κιλοβατώρα στο πράσινο τιμολόγιο Μαϊου. Η εταιρεία αύξησε την έκπτωση συνέπειας στο 35%. Με προσεκτική στάθμιση των δεδομένων θα κάνει, όπως αναφέρεται, το καλύτερο δυνατό για τους καταναλωτές της.
Η NRG, επίσης καθετοποιημένη, ως μέλος του Ομίλου Motor Oil, έδωσε τιμή στα 17,13 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο (με την οριζόντια έκπτωση και την έκπτωση συνέπειας) από 13,35 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούνιο. Κατ΄αναλογία αναμένεται να διαμορφώσει, στη βάση και των συνθηκών της αγοράς, τις τιμές της για τον Αύγουστο, με πρόθεση να στηρίξει και το πελατολόγιό της, που ωστόσο επιλέγει την εν λόγω εταιρεία, όπως τονίζεται από στελέχη της, ένεκα του επιπέδου ολοκληρωμένης υπηρεσίας που παρέχει.
Η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, έτερος κρατικός πόλος ως θυγατρικη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, έδωσε τιμή στα 13,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας, από 12,854 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιούνιο. Ανάλογες κινήσεις εκτιμάται ότι θα κάνει και για τον Αύγουστο καθώς η εταιρεία έχει “διαπιστευτήρια” φιλικών εμπορικών πολιτικών για τον καταναλωτή σε όλο το φάσμα της παρουσίας της τόσο στην αγορά ρεύματος, όσο και φυσικού αερίου.
Η ΕΛΙΝ έδωσε τιμή στα 16,637 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 14,8 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Ιούνιο και από 9,5 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάιο και πάντα επιλέγει συγκρατημένες πολιτικές προώθησης των τιμολογίων στη βάση τιμολόγησης, πάντα, αποφεύγοντας τις κάτω του κόστους πωλήσεις.
Η Volton με επεκτατική πολιτική το τελευταίο διάστημα τον Ιούλιο έδωσε τιμή στα 15,88 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο με αρχική έκπτωση 10% και έκπτωση συνέπειας 33%, από 12,92 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούνιο. Ανάλογα εκτιμάται ότι θα κάνει τις επιλογές της για τον Αύγουστο.
Τέλος η Solar Energy έδωσε τιμή 17,47 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.
Τα μερίδια
Σημειώνεται ότι ως εξής καταγράφονται τα μερίδια στην αγορά:
-Ζενιθ: Με 325.998 μετρητές και μερίδιο 4,32% βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των ιδιωτών παρόχων
-Elpedison: Εχει μερίδιο στο 3,94% και εκπροσωπεί 303.455 παροχές.
-ΗΡΩΝ: Το μερίδιό της στη χαμηλή τάση είναι 3,84% και ο αριθμός παροχών είναι στις 269.059.
-ΝRG: Ακολουθεί με μερίδιο 2,98% και 229.227 μετρητές
-Η εταιρεία Φυσικό Αέριο έχει μερίδιο 2,27% εκπροσωπώντας 174.362 παροχές.
-Στο 1,33 είναι το μερίδιο της Volton και ο αριθμός παροχών που εκπροσωπεί στις 102.680
-Ακολοθούν η Volterra, η Ελινόιλ, η ΟΤΕ Estate, η We Energy και τέλος η Solar Energy.
Οι επιδοτήσεις
Στο φόντο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας αναμένει τις αποφάσεις των παρόχων ώστε να δει τι επιδοτήσεις θα δώσει. Όπως ανέφερε, προ ημερών, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Real Fm, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στόχος είναι με τις παρεμβάσεις και τις συνολικές εξελίξεις στην αγορά να διαμορφωθεί μια “κοινωνικά αποδεκτή τιμή”. Νωρίτερα είχε περιγράψει περίπου την κατάσταση στο μετωπο των τιμών, για το πρώτο εξάμηνο, δίνοντας τον τόνο για το πιθανό “ύψος” των αναχωμάτων.“Στον Ιανουάριο η τιμή ήταν περίπου 14 λεπτά/κιλοβατώρα. Στη συνέχεια είχαμε πτώση στις τιμές μέχρι και τα 11 λεπτά στα πράσινα και τον Ιούλιο πήγαμε όπως τον Ιανουάριο. Η μεσοσταθμική τιμή επταμήνου ήταν στα 13 λεπτά, σημαντικά κάτω από την περίοδο που νομοθετήσαμε τη νέα δομή αγοράς” ανέφερε ο υπουργός δίνοντας μια “ιδέα” για το πού περίπου θα κινηθεί η “κοινωνικά αποδεκτή τιμή”, μετά τις επιδοτήσεις, που εκτιμάται, από την αγορά πέριξ των 15 - 18 λεπτών ανά κιλοβατώρα, σε επίπεδα δηλαδή που ήταν τα κόστη ρεύματος, μετά τις επιδοτήσεις πάντα, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Νέα σταθερά “μπλε” εν όψει
Με δεδομένη, πάντως, τη θερινή αναστάτωση στη χονδρική αγορά, από Σεπτέμβριο αναμένεται μια νέα έκδοση “μπλε” τιμολογίων από παρόχους, για όσους και όσες αισθάνονται ανασφάλεια. Πάντα, βέβαια, υπάρχουν και τα κίτρινα τιμολόγια, όπου η ex post τιμολόγηση δίνει περιθώρια στους παρόχους για καλύτερη εκτίμηση ρίσκου και διαμόρφωση πιο ανταγωνιστικών τιμών.