Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που θα θεσπίζει την έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, από τα έσοδα της οποίας θα χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τω νοικοκυριών για τον Αύγουστο.
Για το θέμα του ύψους της έκτακτης εισφοράς -που θα καθορίσει και το ποσό που θα εισπραχθεί- ρωτήθηκε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, στο περιθώριο της τελετής για την υπογραφή της σύμβασης δανειοδότησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας από την ΕΤΕπ. Ο Υπουργός ΠΕΝ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς οι ασκήσεις επί χάρτου στη Μεσογείων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τη «γραμμή» έδωσε πάντως η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου που σε τηλεοπτική της συνέντευξη προχθές είχε δηλώσει ότι «Περιμένουμε να δούμε πού θα κλείσει η χονδρική τον Ιούλιο, τι τιμές και εκπτώσεις θα ανακοινώσουν οι εταιρείες (σ.σ. για τον Αύγουστο) και στη συνέχεια θα καθορίσουμε τις επιδοτήσεις».
Αναφορικά με την πρώτη παράμετρο, δηλαδή την πορεία των χονδρεμπορικών τιμών τον Ιούλιο, αν και η περιφερειακή κρίση τιμών στα Χρηματιστήρια Ενέργειας της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης δείχνει σημεία εκτόνωσης τις τελευταίες ημέρες, εντούτοις οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα που προδιαγράφουν μεγάλη μηνιαία αύξηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμόρφωση των πράσινων και των περισσότερων κίτρινων τιμολογίων τον Αύγουστο. Πιο συγκεκριμένα, για την περίοδο 1-25 Ιουλίου, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του ΕΧΕ διαμορφώνεται στα 142,7 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 44,4% σε σχέση με τον Ιούνιο που είχε «κλείσει» στα 98,9 ευρώ/MWh. Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει δραματικά τις επόμενες έξι μέρες μέχρι να κλείσει ο μήνας, αυτά τα επίπεδα τιμών προοιωνίζονται πράσινα τιμολόγια πάνω από τα 20 λεπτά/κιλοβατώρα. Με δεδομένο ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι μετά τις επιδοτήσεις να διαμορφωθεί το κόστος της κιλοβατώρας γύρω στα 15 λεπτά και ότι το «σημείο αναφοράς» θα είναι το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην αγορά προμήθειας, η εκτίμηση είναι ότι η Επιχείρηση για έναν ακόμα μήνα θα ενσωματώσει έκπτωση στο πράσινο τιμολόγιό της ώστε να διαμορφωθεί κάτω από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα και στη συνέχεια οι επιδοτήσεις θα καλύψουν την υπόλοιπη «απόσταση» ώστε να διαμορφωθεί η βασική χρέωση στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει το βράδυ της 1ης Αυγούστου, οπότε η ΔΕΗ κατά τα ειωθότα θα ανοίξει τον χορό των ανακοινώσεων για τα πράσινα τιμολόγια του επόμενου μήνα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα διαμορφώσουν τα τιμολογιά τους οι ιδιώτες πάροχοι, καθώς αν υιοθετήσουν επιθετική τιμολογιακή πολιτική, διατρέχουν τον κίνδυνο να έχουν διαρροή πελατών.
Εκτός από το ύψος της έκτακτης εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο (που θα προσδιορίσει και το ποσό που θα αντληθεί, με τους πρώτους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για 70-100 εκατ. ευρώ), τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για την ακριβή «περίμετρο» των επιδοτήσεων ρεύματος του Αυγούστου. Όπως είναι γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα, δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι τα νοικοκυριά (όχι οι επιχειρήσεις), για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες. Η επιδότηση θα αφορά στα κυμαινόμενα τιμολόγια, δηλαδή τα πράσινα και τα κίτρινα, ενώ εκτός του κάδρου βρίσκονται τα σταθερά (μπλε) τιμολόγια. Ερωτηματικό αποτελεί τι στάση θα τηρήσει το ΥΠΕΝ απέναντι στα νέας γενιάς κίτρινα τιμολόγια που έχουν κάνει την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα και τα οποία έχουν σταθερή χρέωση για μικρό διάστημα (έως τρεις μήνες), άρα δεν είναι κυμαινόμενα, πλην όμως δεν είναι μπλε αλλά κίτρινα, εφόσον δεν τηρούν τον όρο της χρονικής διάρκειας για να «βαφτούν» μπλε, δηλαδή να έχουν διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών.