Μενού Ροή
artificial intelligence
AI Factories: Έρχονται τα ευρωπαϊκά «Εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να προχωρά τις προσπάθειες για τη διευκόλυνση των κέντρων δεδομένων για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), που απαιτούνται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα «Εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης» θα παρέχουν υπολογιστές, δεδομένα και ταλέντα για την ανάπτυξη και δοκιμή μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης για νεοσύστατες επιχειρήσεις, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και επιστήμονες.

«Εάν η ΕΕ θέλει να είναι ανταγωνιστική με την Κίνα ή τις ΗΠΑ, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα [με τη δημιουργία AI Factories]», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στο Euractiv τον Ιούνιο.

Την περασμένη Παρασκευή (26 Ιουλίου) η κοινή επιχείρηση υπολογιστών υψηλών επιδόσεων (EuroHPC JU), μια κοινή πρωτοβουλία της ΕΕ και των ευρωπαϊκών χωρών για την ανάπτυξη και τη διαχείριση υπερυπολογιστών, τροποποίησε το πρόγραμμα εργασίας της για να ανοίξει το δρόμο για τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης.

Η EuroHPC JU δήλωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις χώρες που θέλουν να φιλοξενήσουν ένα εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης στις 9 Σεπτεμβρίου, δύο μήνες αργότερα δηλαδή από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Η πρώτη πρόσκληση για φορείς υποδοχής AI Factories «προβλεπόταν» για τον Ιούλιο του 2024, με τα εργοστάσια να αναπτύσσονται έως τα μέσα του 2025, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η Επιτροπή και η EuroHPC JU δεν έχουν δεσμευτεί από κοινού για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη λειτουργίας των πρώτων εργοστασίων AI.

Οι ευρωπαίοι ερευνητές έχουν ήδη πρόσβαση σε μεγάλους υπερυπολογιστές μέσω των προσκλήσεων πρόσβασης του EuroHPC, οι οποίες περιέχουν ήδη μια πρόσκληση για «έργα έντασης τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων». Με τα AI Factories, η Επιτροπή θέλει να επεκτείνει την πρόσβαση και να κατασκευάσει νέα κέντρα δεδομένων εξειδικευμένα στην ΤΝ για τη στοίβα EuroHPC.

«Ο κύριος στόχος είναι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και οι ΜμΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη δημιουργία ενός AI Factory, για το οποίο η ΕΕ θα παρέχει το 50% της χρηματοδότησης και τα συμμετέχοντα κράτη το υπόλοιπο.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, η EuroHPC JU θα διαθέσει τους μισούς υπολογιστικούς πόρους, ενδεχομένως μέσω μιας επικαιροποιημένης πολιτικής πρόσβασης, ενώ τα συμμετέχοντα κράτη θα διαχειρίζονται το άλλο μισό κατά βούληση. Οι εταιρείες ή οι ερευνητικές ομάδες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα AI Factory μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της EuroHPC JU ή μέσω ενός συμμετέχοντος κράτους μέλους.

Επαναχρησιμοποιούμενα κονδύλια των προγραμμάτων «Digital Europe» και «Horizon Europe»

Ο σημερινός μέγιστος προϋπολογισμός για τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης είναι 1,96 δισ. ευρώ, μικρότερος από την αρχική εκτίμηση των 2,1 δισ. ευρώ.

Κάθε γραμμή του προϋπολογισμού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα και η Επιτροπή θα δαπανήσει μόνο χρήματα που αντιστοιχούν ένα προς ένα από τα συμμετέχοντα κράτη.

Έως 800 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης της Επιτροπής θα προέλθουν από το πρόγραμμα «Digital Europe» (DEP). Θα χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση νέων υπολογιστικών πόρων με εξειδίκευση στην ΤΝ ή για την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Έως 180 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Horizon Europe» (HE) για τη δημιουργία και τη λειτουργία των εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανάπτυξης μιας πειραματικής υπολογιστικής πλατφόρμας βελτιστοποιημένης για την τεχνητή νοημοσύνη.

Μέχρι 400 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια του DEP θα δεσμευτούν από το 2025, ενώ τα υπόλοιπα θα δεσμευτούν μέχρι το 2027.

Τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν μέρος μιας δέσμης μέτρων καινοτομίας για την τεχνητή νοημοσύνη που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ευρύτερη επιδίωξη της Κομισιόν να αυξηθούν οι συνολικές δαπάνες της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη σε 20 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών επενδύσεων.

Η Επιτροπή πρότεινε το επενδυτικό σχέδιο το 2021, μετά το οποίο ήδη δαπανά περισσότερα από 1 δισ. ευρώ ετησίως από τους προϋπολογισμούς DEP και HE.

Δεν είναι σαφές πώς τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης θα αλληλεπιδράσουν με άλλες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν την ΤΝ, όπως οι ευρωπαϊκοί κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας, οι εγκαταστάσεις δοκιμών και πειραματισμού, τα ρυθμιστικά sandboxes που απαιτούνται από την πράξη AI ή η πρόσφατα διαφημιζόμενη πρωτοβουλία «CERN για την ΤΝ».

Φιλοδοξίες ΤΝ γενικού σκοπού

Το τροποποιημένο πρόγραμμα εργασίας του EuroHPC επισημαίνει τη φιλοδοξία της Επιτροπής να αναπτυχθούν σε αυτά τα κέντρα δεδομένων η ΤΝ γενικού σκοπού και οι απροσδιόριστες «αναδυόμενες εφαρμογές ΤΝ». Πρόκειται για μοντέλα ΤΝ που εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, σε τεράστια υπολογιστική ισχύ, για την παραγωγή μοντέλων γενικού σκοπού όπως το ChatGPT.

Ένα εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να «επιδεικνύει επαρκείς υπολογιστικούς πόρους για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας, γενικού σκοπού και αναδυόμενων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης», σύμφωνα με το τροποποιημένο πρόγραμμα εργασίας του EuroHPC JU.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση ωχριά σε σύγκριση με το τι δαπανούν οι ιδιωτικές εταιρείες για υπολογιστές για την ανάπτυξη ΤΝ γενικού σκοπού.

Η μέγιστη επένδυση υπολογιστών ενός μεμονωμένου εργοστασίου AI έχει ανώτατο όριο τα 400 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα μπορούσαν να αγοραστούν περίπου πέντε χιλιάδες από τα τελευταία πρωτοποριακά τσιπ AI της NVIDIA.

Την ίδια στιγμή, η Microsoft και η xAI σχεδιάζουν η καθεμία να θέσει σε λειτουργία υπολογιστικά clusters βελτιστοποιημένης τεχνητής νοημοσύνης το 2025 με 100.000 από αυτά τα τσιπ, ανέφερε το The Information.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας