Μενού Ροή
EVAGGELOS MYTILINEOS
Eυ. Μυτιληναίος: Γιατί επέλεξε τις ήσυχες ημέρες του Αυγούστου να ταράξει τα νερά στις Βρυξέλλες -Η νέα Κομισιόν, οι εκλογές στις ΗΠΑ και οι κινήσεις της Κίνας στις πρώτες ύλες

Ο  Ευάγγελος Μυτιληναίος συγκαταλέγεται στη γενιά εκείνη των επιχειρηματιών που συνηθίζουν να περνούν τις ήσυχες ημέρες του Αυγούστου στο γραφείο τους. Ως εκ τούτου, μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε ότι επέλεξε εν μέσω της… παγκόσμιας εβδομάδας διακοπών να στείλει ένα νέο ηχηρό μήνυμα στις Βρυξέλλες για την πολιτική της ΕΕ απέναντι στην ευρωπαϊκή βιομηχανία στο φλέγον ζήτημα των κρίσιμων πρώτων υλών-σπάνιων γαιών.

Ο κ. Ευ. Μυτιληναίος άδραξε την ευκαιρία ενός ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters για την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές αντιμονίου από τις 15 Σεπτεμβρίου που είναι πιθανό να οδηγήσει τις τιμές του μετάλλου το οποίο χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά και μπαταρίες σε νέα ρεκόρ, για να παρέμβει μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο LinkedIn.

Ο πρόεδρος και CEO της METLEN Energy & Metals και πρόεδρος της Eurometaux (Πανευρωπαϊκή Ένωση βιομηχανιών μη-σιδηρούχων μετάλλων) επισήμανε ότι ακριβώς για να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο από την πολιτική της Κίνας η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τον Κανονισμό για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Μάιο.

Όμως, όπως σημείωσε, «δυστυχώς μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλείψει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ώστε να διαδραματίσει το ρόλο του παρόχου κρίσιμων πρώτων υλών, αποτυγχάνοντας να παρουσιάσει ουσιαστικά εργαλεία απομείωσης κινδύνων ή παρόμοια με τον IRA (Σ.Σ. Inflation Reduction Act: ο νόμος των ΗΠΑ με κίνητρα για επενδύσεις).

Με μια νέα Επιτροπή ante portas και χωρίς χρόνο για περαιτέρω διαβουλεύσεις, αναμένουμε ουσιαστική δράση άμεσα».

Το μήνυμα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και λογοδοσία

Αναλυτές επισημαίνουν ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι που ώθησαν τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, στην επιχειρηματική στρατηγική του οποίου οι κρίσιμες πρώτες ύλες έχουν ξεχωριστή θέση, στη νέα του παρέμβαση στο συγκεκριμένο timing.

Ο πρώτος και βασικότερος είναι ακριβώς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ της απερχόμενης και της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα «τα μολύβια να είναι κατεβασμένα» και οι αποφάσεις να μετατίθενται μετά το Νοέμβριο 2024 όταν αναμένεται να ξεκινήσει η θητεία της νέας Κομισιόν.

Ο κ. Ευ. Μυτιληναίος θεωρώντας ότι η Κομισιόν είναι αυτή που παίζει το σημαντικότερο ρόλο στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, χωρίς φυσικά να υποτιμά το ρόλο άλλων όπως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει ασκήσει αυστηρή κριτική στην απερχόμενη Ευρ. Επιτροπή, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως «τη χειρότερη που έχει υπάρξει από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα το 1951».

Σε ομιλίες και δηλώσεις του έχει αναδείξει τρία ζητήματα που σχετίζονται με την Κομισιόν: την ποιότητα των Επιτρόπων, την (αργή) ταχύτητα με την οποία κινείται η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και την έλλειψη λογοδοσίας. Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε σε εκδήλωση του ΣΕΒ στα τέλη του περασμένου Μαΐου, λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές:

-«Στην κυρία Σίμσον από την Εσθονία, που είναι μια χώρα στο μέγεθος της Πάτρας, ανέθεσαν το πόστο της ενέργειας που για 500 εκατομμύρια Ευρωπαίων είναι ζωή ή θάνατος. Πέστε μου τα κριτήρια…»

-«Κάνεις μια πρόταση στην κυρία Βεστάγκερ (εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) που είναι και το ισχυρό πρόσωπο στην Κομισιόν. Μπορεί να σου απαντήσει σε 1,5 χρόνο εάν είσαι τυχερός και σου λέει: «το αίτημα απορρίπτεται».  Δεν υπάρχει εκεί… Εφετείο, τελείωσες. Επιμένω και ξαναεπιμένω στο θέμα της Κομισιόν. Δεν υπάρχει accountability, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, μόνο στον Θεό…

Και μην κοιτάτε δύο-τρία μεγάλα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το Ευρωκοινοβούλιο, με όποιες δυνάμεις έχει, και το Συμβούλιο Υπουργών. Πηγαίνετε στα χιλιάδες θέματα με τα οποία ασχολούνται (στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) κάθε ημέρα».

Με τη χθεσινή παρέμβασή του, συνεπώς, ο κ. Ευ. Μυτιληναίος εκπέμπει μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι αυτή τη φορά, δεδομένων των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο, δεν υπάρχει η δυνατότητα και τα χρονικά περιθώρια για business as usual.

Θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την καινούργια Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι αυτή με τη σειρά της να πάρει τη σκυτάλη και να «τρέξει» την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών με αιχμή τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χωρίς να χαθεί επιπλέον χρόνος.

Επισημαίνεται ότι στις Βρυξέλλες είναι διάχυτη η αίσθηση για σκλήρυνση της στάσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέναντι στις νέες και τους νέους Επιτρόπους σε βαθμό τέτοιο ώστε να κάποιες/κάποιοι να «κοπούν» με αποτέλεσμα να μην τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ, το πιο σημαντικό γεγονός του 2024 για την Ευρώπη

Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν «τρέχει» μόνη της στην κούρσα. Κι αυτός είναι ο δεύτερος λόγος για τη χθεσινή παρέμβαση του κ. Ευ. Μυτιληναίου: οι εκλογές στις ΗΠΑ.

«Αυτό που θα πω είναι οξύμωρο ή ενδεχομένως αιρετικό: κατά τη γνώμη μου, το σημαντικότερο γεγονός στην Ευρώπη το 2024 είναι οι αμερικανικές εκλογές. Δυστυχώς, το ειδικό βάρος της Ευρώπης στο παγκόσμιο σύστημα έχει φθάσει στο σημείο το σημαντικότερο γεγονός να είναι οι εκλογές ενός άλλου κράτους», είχε επισημάνει στην εκδήλωση του ΣΕΒ τον περασμένο Μάιο.

Ο επικεφαλής της METLEN έχει επισημάνει για τον επενδυτικό νόμο των ΗΠΑ IRA του 2022 ότι μπορεί οι ΗΠΑ να καθυστέρησαν σε σχέση με την Ευρώπη, όταν όμως το αποφάσισαν, οι αποφάσεις τους ήταν καταλυτικές και «έβαλαν λεφτά στο τραπέζι».

Συνεπώς, θεωρεί ότι η ΕΕ έχει ένα λόγο παραπάνω να κινηθεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα, «βάζοντας λεφτά στο τραπέζι» ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του διαρκώς εντεινόμενου ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αποκαλυπτικό των σκέψεών του είναι το απόσπασμα από άρθρο του Euractiv τον περασμένο Απρίλιο:

«Οι σημερινοί επενδυτές που θέλουν να ανοίξουν ένα εργοστάσιο διύλισης υλικών μπαταρίας στην Ευρώπη καλούνται να καταβάλουν 2-3 φορές υψηλότερο κόστος κεφαλαίου και 20-50% υψηλότερο λειτουργικό κόστος από ό,τι στις ΗΠΑ ή την Ασία. Αρκετές εταιρείες έχουν ήδη στρέψει την προσοχή τους στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ καθυστερούν τις ευρωπαϊκές επενδύσεις τους σε στρατηγικά υλικά, όπως το κοβάλτιο και το λίθιο.

Γι’ αυτό καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει επειγόντως και να γεφυρώσει το αυξανόμενο χάσμα ανταγωνιστικότητάς μας. Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να προχωρήσει περαιτέρω και ταχύτερα, παρέχοντας πολύ ισχυρά θεσμικά κίνητρα, ανταγωνιστικά διεθνώς, και μάλιστα με πραγματικά επείγον χαρακτήρα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας