Μενού Ροή
metlen mytilineos
Ευαγ. Μυτιληναίος - Metlen: Το μήνυμα για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, η νέα εξαγορά στο Βόλο και ο “πυλώνας” στην Γκάνα

Ευκαιρίες για την ανάδειξη του ρόλου της χώρας στο μέτωπο της διασφάλισης επάρκειας τροφοδοσίας στον τομέα παραγωγής των κρίσιμων πρώτων υλών, έθεσε εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά και της ανάδειξης της νέας ηγεσία της ΕΕ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, που είναι η εταιρεία του έκανε το πρώτο πλάνο στην Ελλάδα για κρίσιμες πρώτες ύλες, δλδ, για γάλλιο, βωξίτη και αλουμίνα.

Στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε  με κεντρικό θέμα, μεταξύ άλλων, τη μετονομασία της  MYTILINEOS Energy & Metals ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η εταιρεία Metlen είναι στην αιχμή της προσπάθειας για τη διασφάλιση τροφοδοσίας της ΕΕ, με τρεις από τις χαρακτηρισμένες από την Κομισιόν ως κρίσιμες πρώτες ύλες, το βωξίτη, το γάλλιο και την αλουμίνα από  τον κανονισμό  CRITICAL RAW MATERIALS ACT

“Αν μας συνδράμει η Κομισιόν θα το δούμε” τόνισε σημειώνοντας ότι μόνο η επένδυση στο Γάλλιο είναι ύψους 350 εκατ. ευρώ. “Θα δούμε εάν ήταν για καλό που την κάναμε εδώ την επένδυση και όχι στην Αμερική” τόνισε “δείχνοντας” προς τις Βρυξέλλες και τη νέα ηγεσία της ΕΕ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η εταιρεία έχει συστήσει ένα ερευνητικό (R&D) τμήμα “που μας βοηθά σε θέματα αποβλήτων νέων συνθετικών υλικών”. “Θα πάμε σε παραγωγή με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά ψάχνουμε να μειώσουμε με εναλλακτικό τρόπο το κόστος παραγωγής” τόνισε ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στο σχέδιο που τρέχει για το Γάλλιο. Να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες στα ορυχεία του Βωξίτη τρέχει μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση με αιχμή την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών εξόρυξης με χρήση των τελευταίων τεχνολογικών μεθόδων. Πάντως, η μείωση του κόστους παραγωγής θα είναι εκείνη που θα ανοίξει το δρόμο και για την κατασκευή ημιαγωγών “made in Greece” καθώς το Γάλλιο είναι η κρίσιμη πρώτη ύλη με βάση όσα ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Το αλουμίνιο

Άλλη μια κρίσιμη πρώτη ύλη όπου εστίασε ο κ. Μυτιληναίος είναι ο βωξίτης, η παραγόμενη εξ αυτού αλουμίνα και βέβαια το αλουμίνιο, που είναι υλικό “πυλώνας” για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Μάλιστα, ο κ. Μυτιληναίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αλουμίνιο, τον “αγαπημένο” του κλάδο, τονίζοντας ότι θα έχει μια πολύ καλή χρονιά και θα συνεχιστεί για αρκετά μεγάλο διάστημα η άνοδος των τιμών. 

Όπως εξήγησε, η τιμή του αλουμινίου διεθνώς ανεβαίνει επειδή ήδη διαφαίνεται το πρόβλημα της έλλειψης βωξίτη, κάτι που κρύβεται πίσω από την απόφαση της -πλέον- Metlen να εξαγοράσει την Imerys και να επενδύσει στη Γκάνα.Το πρόβλημα ξεκινά από την υπερεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κίνας όπου η παραγωγή αλουμινίου εκτοξεύθηκε από 5 σε 45 εκατ. τόνους ετησίως, 

Όπως τόνισε η υπερεκμετάλλευση έχει οδηγήσει σε φτωχότερη περιεκτικότητα σε αλούμινα (της τάξεως του 13%) και συνεπώς μεγαλύτερη ανάγκη για βωξίτη. Το γεγονός ότι η Κίνα εισάγει το 74% του βωξίτη που χρειάζεται από την γεωπολιτικά ασταθέστατη αφρικανική Γουινέα, εξηγεί την στρατηγική πίσω από την απόφαση της Metlen να «μπει» στην εξόρυξη του μεταλλεύματος στη γειτονική Γκάνα. 

"Ο λόγος που ανεβαίνει το αλουμίνιο αυτή τη στιγμή είναι γιατί αρχίζει να λείπει ο βωξίτης. Γι αυτό οι κινήσεις που έκανε ο όμιλος αγοράζοντας την Imerys και η κίνηση στην Γκάνα που εξασφαλίζει 300 εκ. τόνους βωξίτη της καλύτερης ποιότητας που υπάρχει βάζει την εταιρεία σε ισχυρή θέση” σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

"Η αλουμίνα έχει φτάσει στα 500 δολάρια από 280 πριν από ένα χρόνο γιατί δεν έχει βωξίτη να δουλέψει τόνισε. Οι ισορροπίες στα commodiies δεν έχουν μεγάλες αποκλίσεις. Η προσφορά και η ζήτηση είναι οριακή και υπάρξει μια απόκλιση 5% θα έχει επίπτωση στις τιμές 30%", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι εάν στο αλουμίνιο ανεβαίνουν  οι τιμές, όπως συμβαίνει το τελευταίο δίμηνο “είναι λάθος να λέμε ότι αυτό θα φέρει κέρδος σήμερα στην εταιρεία. Δεν πάει έτσι. Στις  μεταλλευτικές εταιρείες υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση. Μια συγκυρία σε βοηθά να κλείσεις τιμές” συμπλήρωσε καλώντας τους μετόχους να δουν το όλο ζήτημα των τιμών του αλουμινίου στη μακρά διάρκεια. 

Πάντως ο κ. Μυτιληναίος τόνισε με αιχμή το αγαπημένο του asset, το “Αλουμίνιον της Ελλάδος”, που σε μια κρίσιμη στιγμή, με μια τολμηρή απόφαση το αγόρασε, επενδύοντας χρόνο χρήμα και δυναμικό, αναμορφώνοντας το και καθιστώντας έτσι τον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλευτικά και ενεργειακά κέντρα της Ευρώπης, ότι “θα έχει εξαιρετική χρονιά ακόμη και εάν το κλείσιμο έγινε σε άλλες τιμές. Εάν βλέπετε καλές τιμές να χαίρεστε για την πορεία του αλουμινίου όλο το επόμενο διάστημα” τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο Βόλος

Παράλληλα εστίασε και σε μια άλλη δραστηριότητα που αναπτύσσει η εταιρεία στο Βόλο με τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής προηγμένων μεταλλικών κατασκευών με στόχο τη διεύρυνση της γκάμας των παραγόμενων προϊόντων . “Στο Βόλο πριν 5 μήνες αγοράσαμε δεύτερο εργοστάσιο και σήμερα είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε και τρίτο”, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος στο πλαίσιο των project δισεκατομμυρίων που τρέχει ο όμιλος (ενδεικτικά αναφέρθηκε στα πρόσφατα deals σε Καναδά και Ιταλία) και τα οποία, όπως είπε, πέρασαν, «στο ντούκου» σε σχέση με τις ηχηρές εξαγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα -σύντομα- τρία εργοστάσια μεταλλικών κατασκευών στον Νομό Μαγνησίας θα πωλούν το 100% της παραγωγής τους στο εξωτερικό, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος που υπενθύμισε ότι οι εξαγορές δε γίνονται με κόστος για τους μετόχους, αλλά με ορθολογική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της εταιρείας, που ακόμη και τα χρόνια της χρηματιστηριακής φρενίτιδας κατάφερε να αξιοποιήσει το μομέντουμ. 

“Η τελευταία φορά που κάναμε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ήταν το 2000, οπότε και επωφεληθήκαμε από την τρέλα. Καταφέραμε να κάνουμε σημαντική ΑΜΚ και αντί να τα βάλουμε στην τσέπη και τα βάλαμε στην εταιρεία. Βασιστήκαμε στην οργανική ανάπτυξη, κάναμε μικρές εξαγορές επενδύσεις από τα κέρδη κτλ και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Και ξεχνάμε ότι σήμερα έχουμε 4 -5 σχέδια που είναι κάποια δισεκ. Ξεχνάμε τον Καναδά την Ιταλία αλλά δε ζητήσαμε λεφτά από τους μετόχους. Δε θα ζητήσουμε λεφτά. Πριν από 6 μήνες κάναμε το πρώτο CRM σχέδιο για βωξίτες γάλλιο και αλουμίνα ύψους 350 εκ. Τώρα στο Βόλο αγοράσαμε δεύτερο εργοστάσιο και ετοιμαζόμαστε για τρίτο, που όλα αυτά δε θα πουλάνε στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό” τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

“Τζάμπα λεφτά δεν ξέρω να πληρώνω, εξαγορές στην Ελλάδα που κάνουν material difference δε θα κάνω. Δε θα πάρουμε τρόφιμα. Δεν αποκλείω αλλά δε θα κάνω μια εξαγορά για EBiTDA αλλά για την “κάτω γραμμή” τόνισε με νόημα για τη στρατηγική που ακολουθεί ο επικεφαλής της Metlen.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας