Μενού Ροή
interconnector_cable
Η πίεση της Goldman Sachs στην Nexans και η απειλή υποβάθμισης - Έκθεση άνω του 20% στο ανεκτέλεστο της γαλλικής εταιρείας από την διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου του ΑΔΜΗΕ

Αυξάνονται τα μέτωπα στο σκηνικό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, καθώς εκτός της ξεκάθαρης πλέον αντίθετης στάσης των Κυπρίων στην εκτέλεση του έργου, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η στάση της γαλλικής εταιρείας Nexans που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, υπό την ισχυρή πίεση-απειλή της Goldman Sachs για υποβάθμιση της μετοχής της.

Υπενθυμίζεται η Goldman Sachs, υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της Nexans σε ουδέτερη (neutral) από αγορά (buy) προηγουμένως.

Όπως εξηγεί η Goldman Sachs, υπάρχει υψηλότερη αβεβαιότητα σχετικά με τη χρησιμοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Nexans και συμφωνίες frame αντιστοιχούν σε 7,5 έτη τρεχουσών πωλήσεων για το τμήμα G&T (έναντι 10,7/8,8 ετών για την NKT/Prysmian).

Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται υψηλής ορατότητας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη εκτέλεση της σύμβασης Great Sea Interconnector στο εγγύς μέλλον, η οποία αποτελεί >20% του ανεκτέλεστου της Nexans και θα ήταν πολύ αργά για να αντικατασταθεί με νέες συμβάσεις σε περίπτωση σημαντικών καθυστερήσεων που σχετίζονται με την τρέχουσα αβεβαιότητα στις συζητήσεις μεταξύ των φορέων.

Επιπλέον, με βάση τη σταδιακή κατανομή του ανεκτέλεστου των συμβολαίων ανά σύμβαση, η χωρητικότητα HVDC της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2027-2028 φαίνεται λιγότερο από 50% κλεισμένη, καθώς πολλά από τα συμβόλαια που της έχουν ανατεθεί εκτείνονται στη δεκαετία του 2030.

«Εάν δεν εκτελεστεί η διασύνδεση Great Sea Interconnector, εκτιμούμε ότι το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο θα κάλυπτε λιγότερο από 1/3 της χωρητικότητας της περιόδου 27/28, καθιστώντας πολύ δύσκολο για τη Nexans να καλύψει πλήρως το κενό, δεδομένου ότι το 2027 αναμένεται να είναι το έτος κατά το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία η μεγαλύτερη πρόσθετη χωρητικότητα του κλάδου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Goldman Sachs.

Υπό το πρίσμα των τελευταίων ανακοινώσεων αύξησης της παραγωγικής ικανότητας από άλλες εταιρείες και των ρυθμιστικών κινδύνων γύρω από τις εκλογές στις ΗΠΑ/ΕΕ, η Goldman Sachs βλέπει υψηλότερο κίνδυνο στη Nexans από ό,τι για τις ομοειδείς εταιρείες.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας