Τις υψηλότερες τιμές – στόχους σε όλο το ελληνικό χρηματιστήριο θέτουν για τις μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού τομέα εγχώριοι αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και αναλυτές, πιστοποιώντας – και μέσω αυτής της διαδικασίας – πως ο κλάδος βρίσκεται στην αιχμή των επενδυτικών προτεραιοτήτων, αλλά συνάμα, έχει το εκτόπισμα ώστε να… σηκώσει και αυτές τις τιμές – στόχους.
Για τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα και τον τομέα των υποδομών, υπάρχουν τιμές – στόχοι που ξεκινούν από 20 και 25 ευρώ και φτάνουν έως τα 61 ευρώ! Πέραν του ότι οι τιμές – στόχοι είναι οι υψηλότερες σε απόλυτα νούμερα, το κυρίαρχο είναι ότι δίνουν περιθώρια ανόδου που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν το 50% ή και το 70% συγκριτικά με τα επίπεδα που βρίσκονται οι μετοχές τις ημέρες που παρατίθενται οι εκθέσεις – αναλύσεις. Αυτό δείχνει την ελκυστικότητα και τα περιθώρια ανόδου των συγκεκριμένων μετοχών.
Από την αρχή του 2024 έχουν γίνει δεκάδες εκθέσεις και αναλύσεις για τις μετοχές του συγκεκριμένου τομέα, εμείς θα παραθέσουμε όσες δημοσιεύτηκαν τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, οι εκθέσεις με τις τιμές – στόχους συνήθως έχουν ισχύ για ορίζοντα δώδεκα μηνών, πλην πολύ έκτακτων και εκτός προγράμματος αρνητικών (ή θετικών) εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση, χωρίς επ’ ουδενί να είναι «ευαγγέλιο», δίνουν έναν μπούσουλα για το που βλέπουν οι αναλυτές κάποιες μετοχές, που με τη σειρά τους δύναται να τραβήξουν το Γενικό Δείκτη υψηλότερα.
Ο… μιμητισμός και οι… αντιγραφές των αναλυτών
Είθισται σε περιόδους ανοδικού momentum στις αγορές (bull market) οι τιμές στόχοι να είναι (πάντα) προς τα πάνω, ενώ σε περιόδους bear market και δυσμενών συγκυριών, έρχονται και οι υποβαθμίσεις με τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες στα εκάστοτε ταμπλό. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι ο… μιμητισμός των αναλυτών, αλλά και η… ατολμία να χαράξουν δική τους, ξεχωριστή επενδυτική στρατηγική, ξέχωρα από τα τετριμμένα.
Γι’ αυτό βλέπουμε διαρκώς αναλύσεις για τις ίδιες και τις ίδιες μετοχές, με τους αναλυτές να κινούνται εκ του… ασφαλούς, χωρίς ρίσκα και χωρίς «φρέσκες» προτάσεις. Τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα (αποτυχίας) είναι οι μετοχές των Cenergy Holdings και Τιτάν, που (σχεδόν όλοι) οι αναλυτές, εγχώριοι και ξένοι, τις ανακάλυψαν μόλις φέτος, μετά το ράλι +137% και +78% αντίστοιχα που έκαναν το 2023 οι δύο μετοχές.
Οι κυριότερες εκθέσεις – αναλύσεις και οι τιμές στόχοι
Motor Oil: Χθες η Εθνική Χρηματιστηριακή, ξεκινώντας κάλυψη του τίτλου, έδωσε τιμή – στόχο τα 31 ευρώ, ήτοι 57% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ διατύπωσε σύσταση outperform. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η πρόσφατη αδυναμία της μετοχής (υποχωρεί 21% από τις 21 Ιουνίου, σε χαμηλά δυο ετών) λόγω του έκτακτου φόρου και της εξόδου από τον δείκτη MSCI Standard δεν στηρίζεται από τα θεμελιώδη μεγέθη. Σημειώνει πως η Motor Oil διαπραγματεύεται πολύ χαμηλότερα του 10ετούς μέσου όρου του EV/EBITDA στο 3,7. Το επικερδές χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης στις ΑΠΕ, οι επενδύσεις της εταιρείας και η έκθεση στην κυκλική οικονομία δεν αντανακλώνται πλήρως στην τρέχουσα τιμή της μετοχής, που προσφέρει ελκυστικό σημείο εισόδου, επισημαίνει η χρηματιστηριακή.
ΓΕΚ Τέρνα: Η Eurobank Equities πρόσφατα ξεκίνησε κάλυψη του τίτλου, συστήνοντας αγορά με τιμή – στόχο τα 23,4 ευρώ σε έκθεση που καταπιάνονταν με «τα οφέλη από τις παραχωρήσεις». Οι αναλυτές τονίζουν πως η ΓΕΚ Τέρνα είναι ο μεγαλύτερος όμιλος υποδομών στην Ελλάδα, ηγέτης τόσο στις παραχωρήσεις, όσο και στις κατασκευές.
Η ΓΕΚ κατέχει μερίδια σε πέντε από τις εφτά παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων στην ηπειρωτική Ελλάδα (μία σε εκκρεμότητα μεταβίβασης) με μέση υπολειπόμενη διάρκεια ζωής πάνω από 20 χρόνια και χωρίς λήξεις πριν από το 2037. Όλες οι παραχωρήσεις είναι λειτουργικές, με μία μόνο να απαιτεί περίοδο κατασκευής πέντε χρόνια. Πρόσφατα η ΓΕΚ εξασφάλισε και την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου Β. Κρήτης (λειτουργία μετά το 2030).
Πέρα από τους αυτοκινητόδρομους, η ΓΕΚ λειτουργεί δύο μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και διάφορες μικρότερες παραχωρήσεις, ενώ κατέχει επίσης μειοψηφικά μερίδια στο υπό ανάπτυξη Αεροδρόμιο Καστελίου στην Κρήτη (32,5%) και στο Συγκρότημα Resort στο Ελληνικό (49%).
Τιτάν: Σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου από τα 38,2 στα 41 ευρώ για την Τιτάν προχώρησε προ λίγων εβδομάδων η NBG Securities, διατηρώντας σύσταση "outperform". Η ΑΧΕ κρίνει πως η μετοχή διαπραγματεύεται με αδικαιολόγητο discount έναντι των ανταγωνιστών της.
Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, η Τιτάν είναι η μοναδική ελληνική επιχείρηση με ουσιαστική έκθεση στις ΗΠΑ (58%/59% των πωλήσεων /EBITDA του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του 2024) και είναι έτοιμη να δρέψει τους καρπούς της ογκώδους κρατικής επένδυσης στις υποδομές της χώρας, η οποία έλαβε διακομματική υποστήριξη στη χώρα.
Επιπλέον, η έναρξη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Fed αναμένεται να θέσει σε εκκίνηση την αγορά κατοικιών της χώρας, με την Τιτάν να έχει αποκτήσει καλή θέση σε πολιτείες των ΗΠΑ με εύρωστα δημογραφικά και υγιή μακροοικονομικά. Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει η NBG Securities, η Τιτάν απολαμβάνει υγιείς συνθήκες λειτουργίας σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, ενώ είναι τοποθετημένη επίσης στην Αίγυπτο και την Τουρκία, δύο χώρες με υψηλό πληθυσμό με πολύ ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία.
ΓΕΚ Τέρνα: Περιθώριο ανόδου κοντά στο 50% από τα τρέχοντα επίπεδα διακρίνει η Euroxx Χρηματιστηριακή που προ λίγων εβδομάδων ανέβασε το στόχο στα 26 ευρώ, τονίζοντας πως η ΓΕΚ Τέρνα αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές στην Ελλάδα για να αξιοποιήσει επενδυτικά κάποιος την άνοδο στον τομέα των υποδομών. Η Euroxx διατηρεί τη bullish στάση της για την μετοχή σε συνέχεια του ελκυστικού χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων αλλά και της διαθέσιμης επενδυτικής ισχύος ύψους 2,0 δισ. ευρώ για αξιοποίηση νέων ευκαιριών.
Οι αναλυτές αναμένουν έσοδα στο σύνολο του 2024 στα 2,929 δισ. ευρώ και στα 3,138 δισ. ευρώ για το 2025. Αντίστοιχα, το EBITDA προβλέπεται στα 388 εκατ. ευρώ το 2024 και 581 εκατ. ευρώ το 2025, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 672 εκατ. ευρώ για το 2024 (συμπεριλαμβάνοντας τα κέρδη από την πώληση του τομέα ΑΠΕ) και στα 102 εκατ. ευρώ για το 2025.
Metlen: Πρόκειται για τη μετοχή που έχουν δοθεί οι υψηλότερες τιμές – στόχοι, καθώς σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 50 ευρώ, κάτι που δεν υπάρχει για άλλη μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου, ασχέτως κλάδου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley προχώρησε σε αύξηση της τιμής – στόχου στα 47 ευρώ με σύσταση αγορές, συμπεριλαμβάνοντάς τη στην 5άδα των κεντρικών επιλογών της από το χώρο των μετάλλων στην Ευρώπη. Οι αναλυτές της MS αναφέρονται στο εξαιρετικό συνεργατικό της μοντέλο Ενέργειας και Μετάλλων και τη μοναδική, ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά επίπεδα, ποιότητα που προσφέρει στον Τομέα των Μετάλλων η πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου της Metlen.
ΓΕΚ Τέρνα: Σε εκτόξευση της τιμής – στόχου σε επίπεδα που δεν έχουν οριστεί ξανά στην ιστορία του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας προχώρησε η AXIA τον περασμένο Ιούλιο, αλλάζοντας εκ νέου τα δεδομένα για τη μετοχή, λαμβάνοντας υπόψιν το deal για την πώληση της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή.
Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος ανέβασε την τιμή στόχο στα 27,40 ευρώ από 24,80 ευρώ πριν, που σημαίνει ότι διέκρινε (τότε) ανοδικό περιθώριο 64% καθώς η μετοχή ήταν στα 18,84 ευρώ, ενώ και συγκριτικά με σήμερα τα περιθώρια είναι τεράστια και άνω του 50% καθώς διαπραγματεύεται στα 17,44 ευρώ. Ο οίκος στην ουσία τονίζει πως η μόχλευση δεν θα πρέπει να αποτελεί πλέον θέμα συζήτησης για τη ΓΕΚ Τέρνα, καθώς έχει ακόμη πιο ξεκάθαρο επενδυτικό story, ενώ επισημαίνει τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην αποτίμηση της αγοράς για τον τομέα παραχωρήσεων και την πραγματική εσωτερική αξία.
Cenergy Holdings: Στα μέσα του Σεπτέμβρη, η Alpha Finance αναθεώρησε γενναιόδωρα (+47%) την τιμή – στόχο για τη μετοχή, καθώς την οριοθέτησε στα 12,30 ευρώ έναντι 8,35 ευρώ της προηγούμενης σύστασης, ενώ διατήρησε σύσταση αγοράς. Η Alpha Finance σημείωνε πως η εταιρεία θα συνεχίσει να δημιουργεί ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές και υψηλούς δείκτες ROIC, με την ολοκλήρωση της αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας στις υπάρχουσες μονάδες στην Ελλάδα να αποτελεί καταλύτη για την αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου (3,38 δισ. ευρώ το εξάμηνο).
Οι εκτιμήσεις της Alpha Finance τοποθετούν τα EBITDA στα 260 εκατ. για το 2024 (στο ανώτατο εύρος), με την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου EBITDA να αναμένεται να επιτευχθεί περί το 2028-2029, θέτοντας τον ρυθμό ανάπτυξης των εσόδων/a-EBITDA στο 11%/12% αντίστοιχα μεταξύ 2023-2030. Σύμφωνα με την ΑΧΕ, η Cenergy, διαπραγματεύεται 12 φορές το εκτιμώμενο EPS για το 2025, με discount περίπου 35% σε σχέση με ομοειδείς εταιρείες στον κλάδο των καλωδίων και με 40% discount με βάση το εκτιμώμενο EV/a-EBITDA ’25.
Metlen: Στις 10 Σεπτεμβρίου η NBG Securities ανέβασε την τιμή στόχο για τη Metlen στα 51,3 από 51 ευρώ πριν, με σύσταση outperform. Με βάση την τιμή-στόχο, το περιθώριο ανόδου για τον τίτλο από τα τρέχοντα επίπεδα διαμορφώνεται σε 53% περίπου. Η ΑΧΕ ανέφερε τους κυριότερους θετικούς καταλύτες όπως τη βελτιωμένη κερδοφορία του κλάδου ηλεκτροπαραγωγής και πώλησης ηλεκτρικού, τα projects στα δίκτυα ηλεκτρικού, που αναμένεται να αποτελέσουν βασικό πυλώνα της πράσινης μετάβασης, τα συστήματα μπαταριών - αποθήκευσης ενέργειας, την ταχύτατα αυξανόμενη συμβολή από τα έργα υποδομών και τις παραχωρήσεις και την τριετή στρατηγική συμφωνία με τη ΔEΗ.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η Metlen θα καταγράψει μέση ετήσια άνοδο των καθαρών κερδών έως το 2026 κατά 8%, τα οποία αναμένονται στα 781 εκατ. ευρώ το 2026, λόγω του συνεργατικού επιχειρηματικού μοντέλου, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αυξήσει την κερδοφορία της εταιρείας, ανεξάρτητα από τη μεταβλητότητα στις αγορές ενέργειας.
Τιτάν: Σε σημαντική αύξηση της τιμής στόχου στα 40,6 ευρώ από 33,90 ευρώ προηγουμένως με σύσταση αγορά προχώρησε για τη μετοχή η Optima Bank τον περασμένο Αύγουστο, επικαλούμενη τις σημαντικές αναβαθμίσεις κερδοφορίας (σε βελτιωμένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές σε όλες τις περιφέρειες σε συνδυασμό με λιγότερη πίεση από την πλευρά του κόστους). Η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση σε περίπου 5,4x EV/EBITDA με βάση την πρόβλεψη για τα κέρδη του 2024, γεγονός που συνεπάγεται έκπτωση 18%-30% έναντι ομοειδών επιχειρήσεων στην ΕΕ και βαθύ 50%-60% discount έναντι ομοειδών ομίλων στις ΗΠΑ.
ΔΕΗ: Τιμή – στόχο 17,50 ευρώ με σύσταση αγοράς διατύπωσε για τη μετοχή τον περασμένο Αύγουστο η Eurobank Equities, επαναλαμβάνοντας έκθεση του περασμένου Μαρτίου, ενώ σημείωσε πως η ΔΕΗ παραμένει κορυφαία επιλογή. Συνάμα, αναβάθμισε κατά 5% τις εκτιμήσεις για τα EBITDA του 2024, τα οποία βλέπει στα 1,82 δισ. ευρώ, σε ευθυγράμμιση με το guidance της διοίκησης, αλλά και σε μείωση κατά 11% του αντίστοιχου μεγέθους για το διάστημα 2025 – 2026. Η Eurobank Equities υπογράμμιζε πως τα μεγέθη 1ου εξαμήνου της ΔΕΗ ήταν εύρωστα, ενώ ακόμη πιο θετικό είναι το νέο deal που έκλεισε η Επιχείρηση στη Ρουμανία. Παρά ταύτα η μετοχή δεν ακολουθεί πορεία ανάλογη με αυτή μεγεθών και συμφωνιών, λόγω και των ανησυχιών για πρόσθετη φορολόγηση στην παραγωγή ενέργειας.
Motor Oil: Στα 30 ευρώ από 27,50 προηγουμένως αύξησε τον περασμένο Ιούλιο η Eurobank Equities την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Motor Oil με σύσταση αγοράς. Η ΑΧΕ επισήμαινε πως ο φόρος για τα «απροσδόκητα κέρδη» αποτελεί απλώς ένα προσωρινό πίσω βήμα χωρίς να χαλάει το επενδυτικό story. Σύμφωνα με το μοτίβο που παρατηρείται από το 2022, τα περιθώρια διύλισης εξακολουθούν να επισκιάζουν τις προσδοκίες, παραμένοντας πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα του μέσου του κύκλου (πρώτο εξάμηνο στα 12 δολάρια περίπου έναντι 6 - 8 δολαρίων στα μέσα του κύκλου), με τη Motor Oil να είναι σε καλό δρόμο για τα φτάσει σε ανακοινωθέντα EBITDA για φέτος κοντά στο 1 δισ. ευρώ (-36% σε ετήσια βάση αλλά πάνω από 100% έναντι του 2019). Η χρηματιστηριακή, συνεκτιμώντας τα πιο ανθεκτικά περιθώρια διύλισης αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA της εισηγμένης κατά 16% και 13% για φέτος και το 2025 αντίστοιχα.
Intrakat: Κάλυψη της μετοχής ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο η Euroxx Χρηματιστηριακή, διατυπώνοντας σύσταση overweight και τιμή-στόχο στα 6,4 ευρώ. Οπως αναφέρει, η εισηγμένη έχει ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση της τελευταίας διετίας και είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την ανάπτυξη στον κατασκευαστικό κλάδο. Η αναδιάρθρωση θα φανεί στην κερδοφορία της επόμενης τριετίας, με τα λειτουργικά κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα 180 εκατ. ευρώ το 2026, με βάση τις εκτιμήσεις, έναντι μόλις 16 εκατ. ευρώ το 2023. Η Euroxx επισημαίνει ότι αναμένει ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών από τις κατασκευές, με παραγωγή EBIΤDA άνω των 500 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία, τα οποία αναμένεται να επανεπενδυθούν σε ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις και project στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Metlen: «Τρέλανε» τα… τερματικά προ μηνών ο αμερικανικός οίκος Citigroup όταν δημοσίευσε έκθεση όπου έδωσε – στο βασικό σενάριο – τιμή στόχο για τη μετοχή στα 46 ευρώ, ενώ στο bull σενάριο έδωσε τιμή – στόχο στα 61,4 ευρώ! Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή – στόχο που έχει δοθεί για μετοχή στη νεότερη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, με αμέσως προηγούμενη τα 60 ευρώ που είχε παραθέσει για τη μετοχή της Εθνικής η UBS το 2007, όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν πάνω από τις 5.000 μονάδες και η τράπεζα είχε κάνει το θριαμβευτικό άνοιγμα στην Τουρκία.
Cenergy Holdings: Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 11 ευρώ από 8,65 ευρώ προηγουμένως έθεσε προ μηνών η Εθνική Χρηματιστηριακή, διατηρώντας σύσταση outperform. Η χρηματιστηριακή αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της αναμένοντας μέση ετήσια άνοδο των εσόδων, των a-EBITDA και των καθαρών κερδών κατά 11%, 14% και 26% αντίστοιχα, έως το 2026.
Helleniq Energy: Τον περασμένο Ιούνιο η Eurobank Equities ανέβασε την τιμή – στόχο για τη μετοχή στα 9,70 ευρώ από 9,40 ευρώ προηγουμένως, συστήνοντας αγορά. Τότε, το περιθώριο ανόδου ήταν περίπου 23%, κάτι που σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 6,5%, οδηγούσε σε συνολική απόδοση 29,3%. Η έκθεση είχε δημοσιευτεί στις 26 Ιουνίου, ημέρα που η μετοχή της Helleniq Energy είχε κλείσει στα 7,94 ευρώ, ενώ σήμερα έχει κατέλθει στα 6,8950 ευρώ, που σημαίνει ότι το περιθώριο είναι μεγαλύτερο.
Η Eurobank Equities αναμένει πως το 2024 θα είναι άλλη μια χρονιά ισχυρής κερδοφορίας, εκτιμώντας ότι τα EBITDA του ομίλου για το σύνολο του έτους θα διαμορφωθούν στα 918 εκατ. ευρώ, -26% σε ετήσια βάση αλλά +60% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019.