Στις προοπτικές των ενεργειακών μετοχών εστιάζει η Capital Economics, καθώς έχουν έρθει στο προσκήνιο τελευταία εν μέσω των έντονων διακυμάνσεων στις τιμές του πετρελαίου.
Σε γενικές γραμμές ο οίκος αναμένει ότι ο ενεργειακός κλάδος θα έχει χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους στα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλό το επόμενο έτος περίπου και αυτό αντανακλά κυρίως την αρνητική της άποψη για τις τιμές του πετρελαίου.
«Πράγματι, παρόλο που προβλέπουμε ότι δείκτης-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, ο S&P 500, θα φτάσει τις 7.000 μονάδες έως το τέλος του 2025, δεν θα εκπλαγούμε αν ο ενεργειακός τομέας υποχωρήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», όπως τονίζει, συμπαρασύροντας και τους αντίστοιχους κλάδους σε άλλες βασικές αγορές διεθνώς.
Σύντομη ανάκαμψη
Όπως σημειώνει η Capital Economics, ο ενεργειακός κλάδος στον S&P 500 γνώρισε μια σύντομη ανάκαμψη νωρίτερα αυτόν το μήνα, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη σε διάστημα δύο εβδομάδων των τελευταίων ετών. Αλλά αυτό αποδείχθηκε βραχύβιο και ο κλάδος έχει ήδη αντιστρέψει τα περισσότερα από τα κέρδη του έναντι του ευρύτερου δείκτη, ενώ είναι γεγονός επίσης πως ο κλάδος έχει υποαποδώσει σημαντικά την τελευταία δεκαετία.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η απόδοση του ενεργειακού τομέα συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις αλλαγές στις τιμές του πετρελαίου – πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα του χρηματιστηρίου. Αλλά η σχέση απέχει πολύ από το να είναι τέλεια και μπορεί να «χαλάει» περιοδικά. Για παράδειγμα, αυτό συνέβαινε σε αρκετές περιπτώσεις το 2023 εν μέσω μεγάλων διακυμάνσεων στα «crack spreads» (τη διαφορά μεταξύ των τιμών του αργού και των τιμών των διυλισμένων προϊόντων) που επηρέασαν την απόδοση των διυλιστηρίων πετρελαίου.
Πιο ευαίσθητος
Επιπλέον, πολλές εταιρείες στον ενεργειακό τομέα, ειδικά του S&P 500, δεν ασχολούνται καν με το πετρέλαιο. Για παράδειγμα, περίπου το 1/3 των επιχειρήσεων του αμερικάνικου δείκτη ασχολούνται με το φυσικό αέριο, ενώ άλλες επικεντρώνονται αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά οι τελευταίες αποτελούν ένα μικρό τμήμα του κλάδου και η μεγαλύτερη εικόνα είναι ότι, τουλάχιστον τις τελευταίες εβδομάδες, οι κινήσεις των ενεργειακών μετοχών ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις κινήσεις των τιμών του πετρελαίου.
Αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η ανάκαμψη των ενεργειακών μετοχών έναντι της υπόλοιπης αγοράς νωρίτερα αυτόν τον μήνα θα μπορούσε επίσης να έχει βοηθηθεί από την έντονη διάθεση ανάληψης ρίσκου των επενδυτών. Εξάλλου, ο ενεργειακός τομέας τείνει να είναι από τους πιο ευαίσθητους στην οικονομία τομείς.
Επιπλέον, η Capital Economics αμφιβάλλει ότι οι αλλαγές στις πιθανότητες νίκης του Τραμπ είχαν μεγάλη επίδραση στις ενεργειακές μετοχές. Ομολογουμένως, η ρητορική του ήταν υποστηρικτική προς τον κλάδο και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θεωρείται συνήθως ως υπέρ των ορυκτών καυσίμων. Αλλά οι ιστορικές επιδόσεις δείχνουν ότι η τύχη των κλάδων στο χρηματιστήριο εξαρτάται πολύ περισσότερο από το ποιος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο (η ενέργεια τείνει να τα πάει καλύτερα υπό το Δημοκρατικό κόμμα). Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος αμφιβάλλει ότι ο Τραμπ θα αντιπροσώπευε τόσο μεγάλη αλλαγή από το status quo όσο υποδηλώνει η ρητορική του.
Η Capital Economics αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν περισσότερο από ό,τι τιμολογείται στην αγορά των futures κατά το επόμενο έτος. Αν ισχύσει, αυτό πιθανότατα θα ωθήσει τους αναλυτές να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για την κερδοφορία των εταιρειών του κλάδου. Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι οι προσδοκίες για τα κέρδη στο υπόλοιπο χρηματιστήριο θα συνεχίσουν να αυξάνονται εν μέσω μιας ήπιας προσγείωσης της οικονομίας, των επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων και τον συνεχιζόμενο ενθουσιασμό γύρω από την ΑΙ. Έτσι, οι προσδοκίες για την κερδοφορία θα επηρεάσουν τις σχετικές αποδόσεις από τον τομέα της ενέργειας το επόμενο έτος.
Ενώ οι αποτιμήσεις στην ευρύτερη αγορά των ΗΠΑ θα διογκωθούν γύρω στα επίπεδα που έφτασαν στην κορυφή των επιπέδων φούσκας του dotcom λόγω της AI, ο οίκος εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις στον ενεργειακό τομέα θα αυξηθούν λιγότερο από τους υπόλοιπους. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή ο τομέας φαίνεται να έχει λιγότερα κέρδη από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Επομένως, αμφιβάλλει ότι επίκειται ανάκαμψη στις αποτιμήσεις των ενεργειακών μετοχών.