Αποτελώντας μαζί με τις τράπεζες τον κλάδο – βαρόμετρο του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο ευρύτερος ενεργειακός τομέας και ο τομέας της βαριάς βιομηχανίας και των υποδομών, δέχτηκε ισχυρές πιέσεις το μήνα Οκτώβριο, που αποδείχτηκε για το σύνολο της αγοράς ο χειρότερος όχι μόνο του τρέχοντος έτους, αλλά από το Σεπτέμβριο του 2023, ήτοι 13 μήνες πίσω.
Έχοντας αρκετές εταιρείες στην κορυφή της επικαιρότητας, είτε για θετικούς, είτε για αρνητικούς λόγους, ο κλάδος υποαπέδωσε έναντι του Γενικού Δείκτη, με την πλειονότητα των μετοχών να έχει απόδοση χειρότερη από αυτόν, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο.
Στον κλάδο είχαμε μια κοσμογονία εξελίξεων (και) το μήνα Οκτώβριο όπως την αύξηση κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ της Cenergy Holdings που υπερκαλύφθηκε ταχύτατα, την έκδοση του πράσινου ομολόγου της Metlen που ενώ ζητούσε 500 εκατ. ευρώ, τελικώς σήκωσε 750 εκατ. λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης, αλλά και άλλες σημαντικές εξελίξεις.
Η ΓΕΚ Τέρνα στις 6 Οκτωβρίου ανέλαβε την Αττική Οδό και μάλιστα τέσσερις μήνες ενωρίτερα από το προβλεπόμενο, με ό,τι δυσκολίες εγκυμονούσε μια τέτοια διαδικασία, ενώ στην Τέρνα Ενεργειακή εγκρίθηκε η πώληση στο αραβικών συμφερόντων επενδυτικό σχήμα Masdar οπότε έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Μεγάλες εξελίξεις και σημαντικές ανακοινώσεις είχαμε στο τέλος του μήνα από τον όμιλο Intrakat που πλέον περνά σε νέα εποχή, μετονομάζεται σε Aktor Όμιλος Εταιρειών προχωρώντας σε έναν ολιστικό μετασχηματισμό με πέντε τομείς δραστηριότητας και ισάριθμες θυγατρικές και ναυαρχίδα τις κατασκευές.
Την ίδια ώρα, ο όμιλος Motor Oil φαίνεται πως βρίσκεται σε μια δύσκολη διελκυστίνδα, καθώς μετά τα γνωστά θέματα που προηγήθηκαν και επηρέασαν τη μετοχή, όπως η φορολογία των υπερκερδών, η διαγραφή τον Αύγουστο από τον MSCI Standard Greece και η πυρκαγιά στο διυλιστήριο, φαίνεται πως έχει ξεκινήσει «πόλεμος» με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ στο παρασκήνιο φαίνεται πως υπάρχει μια ιδιότυπη διαμάχη με την κυβέρνηση, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Οι αποδόσεις των μετοχών
Στην κορυφή των απωλειών το μήνα Οκτώβριο στο χώρο των ενεργειακών μετοχών βρέθηκε η Cenergy Holdings που υποχώρησε κατά 13%, πέφτοντας κάτω από την τιμή των 9 ευρώ που έγινε η αύξηση κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να μειωθούν στο +21,50% τα κέρδη από την αρχή του 2024. Θυμίζουμε πως πέρυσι η μετοχή διέπρεψε με ράλι +137%.
Η μετοχή της Viohalco υποχώρησε κατά 11,50% τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να γυρίσει σε αρνητική τροχιά στο σύνολο του τρέχοντος έτους, χάνοντας πλέον 2,10%, ενώ η θυγατρική της ElvalHalcor συνεχίζει την κακή της συμπεριφορά, χάνοντας 7,20% τον Οκτώβριο και 5,90% το 10μηνο.
Απώλειες 9,40% κατέγραψε η Metlen Energy & Metals τον Οκτώβριο, έχοντας αρκετά απογοητευτική πορεία τους τελευταίους μήνες, ενώ όχι μόνο έχασε όλα τα φετινά κέρδη, αλλά πλέον καταγράφει απώλειες 12,60% φέτος. Η μετοχή έπεσε πλέον στα 32,06 ευρώ, ενώ στις 24 Ιανουαρίου φέτος είχε φτάσει έως το ιστορικό υψηλό των 39,46 ευρώ. Πέρυσι κέρδισε 82%.
Απώλειες 9,40% είχε τον Οκτώβριο και η AVAX, κάτι που ανέβασε την πτώση φέτος στο -24,70%, ενώ ο τίτλος θυμίζουμε πως πέρυσι ενισχύθηκε κατά 144,74%, ενώ η Revoil είχε πτώση το μήνα κατά 9,30%, με τις απώλειες το 10μηνο να είναι στο -13%.
Ο Τιτάνας διόρθωσε κατά 8,10% το μήνα Οκτώβριο, όμως, παρ’ όλα αυτά, κρατάει τα περισσότερα κέρδη σε όλον τον FTSE 25 φέτος καθώς ενισχύεται κατά 52,90%, ενώ θυμίζουμε πως πέρυσι είχε βγάλει το έτος με άνοδο 77,86%.
Η Motor Oil, για τους γνωστούς λόγους που προαναφέρθηκαν, υποχώρησε κατά 7,60% το μήνα Οκτώβριο, κάτι που ανέβασε τη φετινή πτώση στο -17,30%. Μάλιστα, η μετοχή έπεσε κάτω από τα 20 ευρώ για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2022, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε χαμηλά 22 μηνών, υποαποδίδοντας τα μέγιστα έναντι του Γενικού Δείκτη και του συνόλου της αγοράς αυτή τη διετία που έχει καταγραφεί πολύ μεγάλη άνοδος. Θυμίζουμε ότι ο Γ.Δ. το Δεκέμβριο του 2022, ήταν λίγο πάνω από τις 900 μονάδες.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε με απώλειες 2% τον Οκτώβριο συνεχίζοντας να έχει γενικά πολύ ανθεκτική εικόνα, ενώ κρατά άνοδο 31,50% το 10μηνο, που τη φέρνει στη δεύτερη θέση (μαζί με τη Σαράντης) σε όλο τον Large Cap φέτος και όχι μόνο στον ενεργειακό κλάδο. Η μετοχή είδε φέτος τιμές ακόμη και πάνω από τα 18 ευρώ, που είναι υψηλά 24 ετών. Χθες έκλεισε στα 17,30 ευρώ.
Η μετοχή της Ελινόιλ έκλεισε με πτώση 3,40% το μήνα που έφυγε, ανεβάζοντας τις απώλειες φέτος στο -18,90%. Η εταιρεία φέτος έκλεισε 70 χρόνια λειτουργίας και στις 18 Νοεμβρίου θα τα εορτάσει σε μεγάλη εκδήλωση, ενώ ως όμιλος βρίσκεται σε ενεργειακό μετασχηματισμό και προσανατολισμό σε ηπιότερες μορφές ενέργειας.
Η HelleniQ Energy συνεχίζει τη σχεδόν αδιάφορη και flat πορεία της, χάνοντας 1,20% τον Οκτώβριο και 5,20% το 10μηνο.
Η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 1,50% το μήνα, κερδίζοντας το 10μηνο 24,50% εν αναμονή του deal που θα γίνει στα 20 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ έκλεισε σταθεροποιητικά το μήνα, κερδίζοντας 8% το 2024.
Η εικόνα στο σύνολο του Χ.Α.
Συνολικά η εικόνα του Χ.Α. τον Οκτώβριο ήταν πτωτική, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 4,77%, τον FTSE 25 να χάνει 5,56%, τον Mid Cap να υποχωρεί κατά 2,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 8,36%, πέφτοντας σε χαμηλό 9μήνου. Έτσι, σε επίπεδο 10μήνου πλέον μειώθηκαν σημαντικά τα κέρδη της αγοράς, καθώς πλέον ο Γενικός Δείκτης κερδίζει μόλις 6,92%, ο FTSE 25 είναι στο +6,68%, ο Mid Cap μόλις στο +0,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 8,03%.
Για να φανεί η διαφορά σε σχέση με το πρώτο λίαν ανοδικό πεντάμηνο φέτος αλλά και η αλλαγή πλεύσης μετά τις ευρωεκλογές, θυμίζουμε ότι στα υψηλά της 20ης Μαΐου όταν ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 1.502,79 μονάδες, είχε φτάσει να κερδίζει 16,16% από την αρχή του χρόνου! Ο FTSE 25 είχε φτάσει να κερδίζει φέτος περί το 17%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε φτάσει έως το +26,10%.
Οι μέσες συναλλαγές του Οκτωβρίου ανήλθαν στα 162,85 εκατ. λόγω των placements, ενώ ο μέσος τζίρος σε επίπεδο 10μήνου ήταν στα 132,55 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 20,1% έναντι του 2023.