Μενού Ροή
Πως το Χ.Α. κλείνει τον 15ετή (μαύρο) κύκλο της κρίσης, των μνημονίων και της καταστροφής

Την ισχυρότερη άνοδο και την πιο «γεμάτη» και πλουραλιστική συνεδρίαση από τις 10 Οκτωβρίου 2023, ήτοι πριν από 27 μήνες, έκανε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να πιάνει (και) τις 1.600 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από το Μάρτιο του 2011, ήτοι 14 χρόνια πίσω.

Η καλλιέργεια προσδοκιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σε μια ρότα μεγάλων πιέσεων που ενδέχεται να φέρει τη λήξη του, μετά από τρία χρόνια αιματοχυσίας, καταστροφής, ξεριζωμού και τεκτονικών αλλαγών σε όλο το οικονομικό και ενεργειακό οικοδόμημα της ευρωπαϊκής – και όχι μόνο – ηπείρου, έφερε νέο ανοδικό ράλι και καινούρια ιστορικά υψηλά στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ εκτόξευσε και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Τράπεζες, ενεργειακές μετοχές, μετοχές βιομηχανίας, τουρισμού και άλλες, κινήθηκαν έντονα ανοδικά, δίνοντας σημαντικότατα κέρδη, ενώ αρκετοί τίτλοι πλέον έφτασαν σε πολυετή υψηλά, όπως η ΓΕΚ Τέρνα που έκλεισε μια ανάσα από τα 19 ευρώ πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ 25 ετών, η ΔΕΗ έκλεισε σε νέο υψηλό 15ετίας, η Coca Cola HBC (με το +7,90% σε νέα ιστορικά υψηλά), ο ΟΠΑΠ σε υψηλά 11μήνου, η Σαράντης σε υψηλά 10μήνου, η Metlen σε υψηλά 6μήνου, η AVAX σε ρεκόρ 15ετίας, ο ΟΛΠ σε ιστορικά υψηλά κ.ο.κ. Σε πολυετή υψηλά έκλεισαν και οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να πιάνει τα επίπεδα που είχε να δει από το Νοέμβριο του 2015.

Έως τώρα, το 2025 δικαιώνει τους αισιόδοξους, που – παρά την τετραετή άνοδο του Χρηματιστηρίου – εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αγορά βρίσκεται σε ελκυστικά επίπεδα, δεδομένου ότι έχασε το παγκόσμιο bull market που ξεκίνησε από το 2008, μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και με μικρά διαλείμματα, συνεχίζεται έως σήμερα.

Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.600.97 μονάδες που σημαίνει ότι ήδη κερδίζει 8,89% από την αρχή του χρόνου, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ενισχύεται κατά 10,85%, ο Mid Cap του μεσαίου χώρου κερδίζει 8,26%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγείται στην άνοδο με +13,37%.

Η αγορά κλείνει το μαύρο κύκλο της χρεοκοπίας

Το χρηματιστήριο, επιστρέφοντας στα επίπεδα που ήταν το Μάρτιο του 2011, ήτοι ένα χρόνο μετά το Καστελόριζο (23 Απριλίου 2010) και την ένταξη της χώρας στα μνημόνια και στα πακέτα στήριξης, ουσιαστικά και σημειολογικά, δείχνει ότι κλείνει τη μαύρη περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης, της χρεοκοπίας, της πτώχευσης των τραπεζών, των capital controls και των ακροβασιών με το Grexit.

Μολονότι το ευρύτερο «μωσαϊκό» της αγοράς από πλευράς αριθμού εισηγμένων, αλλά και σύνθεσης και διαμόρφωσης των δεικτών είναι σημαντικά αλλαγμένο, οπότε, ειδικά στον τραπεζικό δείκτη δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση και αλληλουχία με τα προ 14ετίας επίπεδα, η ουσία είναι ότι αγορά γυρίζει σελίδα και κλείνει την περίοδο που η χώρα μπήκε υπό διεθνή επιτήρηση και υπό το «ζυγό» της τρόικας και των θεσμών.

Δεν είναι τυχαίο ότι και τα θεμελιώδη έχουν υποσκελίσει εντελώς την κρίση μετά το 2010, καθώς η κερδοφορία των εισηγμένων κινήθηκε πέρυσι σε υψηλά 17 ετών και είναι κοντά στο να κάνει ρεκόρ παρά το γεγονός ότι η «παραγωγή» κερδών έρχεται από πολύ λιγότερες σε σχέση με τότε εταιρείες. Η διανομή μερισμάτων κινείται σε επίπεδα ρεκόρ 15-17 ετών, οι τράπεζες έδωσαν μέρισμα πέρυσι μετά από 16 χρόνια ανομβρίας, με τον κλάδο να επιστρέφει για τα καλά, με πολύ ποιοτική κερδοφορία, έστω και αν δεν υπάρχει ουδεμία σύγκριση σε επίπεδο αποτιμήσεων με την περίοδο πριν τη χρεοκοπία της χώρας, όπου π.χ. η μετοχή της Εθνικής είχε φτάσει στα 48 ευρώ.

Συνάμα, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. πλησιάζει πλέον τα 110 δισ. ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν στο 2009, άρα πριν η χώρα μπει στα μνημόνια και στα πακέτα στήριξης. Το χρηματιστήριο λοιπόν, κλείνοντας χθες σε νέα υψηλά 14 ετών και πάνω από τις 1.600 μονάδες δείχνει ότι θέλει να «σβήσει» την πιο μαύρη και σκοτεινή περίοδο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Πρόκειται για το «σβήσιμο» ενός επώδυνου 15ετούς χρηματιστηριακού, οικονομικού και κοινωνικού κύκλου εσωστρέφειας, απαξίωσης και αρνητικής δημοσιότητας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας