Αγοραστής των μετοχών της Titan και της ΔΕΗ δηλώνει η Citigroup έπειτα από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024, βλέποντας ισχυρά περιθώρια ανόδου στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ενισχύοντας έτσι τις γενικότερες προοπτικές της ελληνικής αγοράς η οποία και φλερτάρει με τα υψηλά 15ετίας.
Πιο αναλυτικά, η Citi δίνει σύσταση buy και τιμή στόχο τα 50,60 ευρώ για τη μετοχή της Titan Cement International, ενώ σε ένα bull σενάριο, όπου η ανάκαμψη στην ελληνική αγορά καθώς και στις αγορές της Αιγύπτου και της Τουρκίας είναι ταχύτερη από το αναμενόμενο, δεν αποκλείει να αγγίξει ακόμα και τα 56,10 ευρώ, καταγράφοντας ράλι άνω του 30%. «Η αυξημένη απόδοση των μετόχων είναι πιθανό να οδηγήσει σε θετικό κλίμα γύρω από τη μετοχή», όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.
Όπως σημειώνει η Citi, ο τζίρος της Titan στη χρήση 2024 διαμορφώθηκε στα 2,644 δισ. ευρώ (+3,8% ετησίως) και το EBITDA στα 580,1 εκατ. ευρώ (+7,4% ετησίως), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, με το περιθώριο EBITDA να βελτιώνεται κατά 70 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και στο 21,9%, ένα νέο ρεκόρ δεκαετίας. Προσαρμοσμένο για τα μη επαναλαμβανόμενα κόστη που σχετίζονται με το IPO των ΗΠΑ και με το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, το EBITDA θα ήταν 592,1 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το EPS αυξήθηκε από 3,6 ευρώ σε 3,9 ευρώ, το μέρισμα στα 3 ευρώ/μετοχή (έναντι 0,85 ευρώ το 2023) το οποίο περιλαμβάνει ειδική ad-hoc αύξηση του ετήσιου μερίσματος κατά 2 ευρώ/μετοχή, που συνεπάγεται payout 77% (έναντι 24% το 2023). Το guidance της διοίκησης για το 2025 έδωσε μία θετική προοπτική, προβλέποντας αύξηση όγκου και ανθεκτική τιμολόγηση, αντισταθμίζοντας το αυξημένο κόστος παραγωγής και διανομής.
Επιπλέον, όπως τονίζει η Citi, το καθαρό χρέος μειώθηκε από 660 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023 σε 622 εκατ. ευρώ, το ND/EBITDA μειώθηκε περαιτέρω σε 1,0x έναντι 1,2x το 2023 (έναντι στόχου για 1,5x-2,0x βάσει της Στρατηγικής 2026). Οι κεφαλαιακές δαπάνες κινήθηκαν στα 251 εκατ. ευρώ το έτος (έναντι στόχου για 250-300 εκατ. ευρώ ετησίως), ενώ η απόδοση των μετόχων (22,4 εκατ. ευρώ επαναγορά + προτεινόμενο μέρισμα 3 ευρώ/μετοχή) ανέρχεται σε περίπου 257 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου 70-80 εκατ. ευρώ ετησίως).
Ειδικά όσον αφορά τις προοπτικές το τρέχον έτος, η Citi επισημαίνει πως για τις ΗΠΑ, ο όμιλος πιστεύει ότι βρίσκεται στην αρχή ενός πολυετούς κύκλου ανάπτυξης στις τελικές αγορές, που υποστηρίζεται από μια διαρθρωτική έλλειψη κατοικιών και ενισχύεται από σημαντικές ομοσπονδιακές και κρατικές δαπάνες για υποδομές και το onshoring στη μεταποίηση. Όσον αφορά την Ελλάδα, η Titan θα συνεχίσει να επενδύει στη χώρα, με μερικές εξαγορές να έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και άλλες να βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για οριστικοποίηση εντός των επόμενων τριμήνων. Για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η δυναμική του κατασκευαστικού τομέα της περιοχής αναμένεται να διατηρήσει τη ζήτηση. Συνολικά, ο όμιλος αναμένει ότι οι όγκοι πωλήσεων θα αυξηθούν, με τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους να υποστηρίζονται από τις ισχυρές και σε ορισμένες περιοχές, αυξημένες τιμές, αντισταθμίζοντας το υψηλότερο κόστος εργασίας, ηλεκτρικής ενέργειας και πρώτων υλών.
Σύσταση Buy τηρεί η Citi και για τη μετοχή της ΔΕΗ, τοποθετώντας την τιμή-στόχο στα 16 ευρώ, με τη συνολική απόδοση στους μετόχους να κινείται στο 15,3, όπως εκτιμά. Σε ένα bullish σενάριο, όπου μεταξύ άλλων, θα επιτευχθεί ο στόχος για το EBITDA του 2026 μέσω δημιουργία αξίας 9% νέων ΑΠΕ-, η αμερικάνικη τράπεζα έχει τοποθετήσει την τιμή στόχο στα 21 ευρώ
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ένα σύνολο αποτελεσμάτων για το 2024 που ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προσδοκίες.
Το προσαρμοσμένο EBITDA έφτασε το 1,813 δισ. ευρώ (έναντι 1,780 δισ. ευρώ [που ανέμενε η Citi), τα EBIT διαμορφώθηκαν στα 882 εκατ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης της Citi για 862 εκατ. ευρώ). Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 365 εκατ. ευρώ από 140 εκατ. ευρώ το 2023.
Ο όμιλος επανέλαβε επίσης το guidance για το 2025, με 2 δισ. ευρώ EBITDA, άνω των 0,4 δισ. ευρώ προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη και μέρισμα 0,6 ευρώ/μετοχή, όπως επισημαίνει η Citi. Παράλληλα όπως αναφέρει, η ΔΕΗ περιέγραψε την πρόοδο που σημείωσε στη στρατηγική της για ΑΠΕ για 11,8 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2027, με 6,2 GW εγκατεστημένα τον Μάρτιο του 2025, από 4,6 GW το 2024, με επιπλέον 3,7 GW περιουσιακών στοιχείων είτε υπό κατασκευή, έτοιμα προς κατασκευή είτε σε διαδικασία διαγωνισμού.
«Μας αρέσει το story μετασχηματισμού της ΔΕΗ, το οποία βασίζεται στην παραγωγή χαρτοφυλακίου απαλλαγής από τον άνθρακα με οργανικές και μη οργανικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που οδηγεί σε ανώτερη ανάπτυξη (12% EBITDA ετησίως) ακόμη και αν επιτευχθεί μέσω υψηλότερης μόχλευσης. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ έχει ξεπεράσει καλά την ενεργειακή κρίση και τις διάφορες συνδεδεμένες πολιτικές πιέσεις», όπως τονίζει η Citi.
Σημειώνεται πως και η Goldman Sachs, όπως σημείωσε σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα, τηρεί σύσταση Buy για τη ΔΕΗ με τιμή στόχο τα 15,5 ευρώ, λόγω του σταδιακού μετασχηματισμού της, της πρόβλεψης της G.S. για μέση ετήσια αύξηση των EPS 20% το 2024-2027 και των ενθαρρυντικά ενδείξεων εκτέλεσης του επιχειρηματικού της σχεδίου, με προγραμματισμένες προσθήκες ΑΠΕ που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, ένα ώριμο pipeline έργων και το σχέδιο σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη.