Μενού Ροή
μυτιληναιος στασσης εξαρχου
Πως ΔΕΗ, Mytilineos και Intrakat, οδηγούν την κούρσα σε ενέργεια και Χρηματιστήριο

Παρ’ ότι έβγαλαν το 2023 στην κορυφή των αποδόσεων, δίνοντας εξαιρετικά κέρδη στους επενδυτές που τις είχαν εμπιστευτεί, χθες, στην πρεμιέρα του 2024, έκαναν νέο ράλι, κλείνοντας – οι δύο εξ αυτών – σε νέα πολυετή υψηλά. Ο λόγος για τις ΔΕΗ, Mytilineos και Intrakat, που ξεχώρισαν με έμφαση και χθες, δίνοντας τον παλμό σε όλη την αγορά.

Για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία αλλά με κοινό παρανομαστή τον κλάδο ενέργειας και τα μεγάλα και… τρανταχτά που έρχονται, οι τρεις μετοχές έκαναν εμφατικό ράλι χθες, τραβώντας όλη την αγορά υψηλότερα. H ΔΕΗ έκλεισε σε νέα υψηλά 9,5 ετών επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχε να δει τον Απρίλιο του 2014, η Mytilineos έκλεισε σε υψηλό 4μήνου και όχι μακριά από το ιστορικό υψηλό της, ενώ η Intakat ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε νέα υψηλά 14 ετών!

ΔΕΗ

Έκλεισε στην κορυφή των κερδών του Large Cap και μέσα στις πρώτες δέκα των αποδόσεων στο σύνολο του χρηματιστηρίου, καθώς ενισχύθηκε κατά 4,93% με κλείσιμο στα 11,71 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 20 Απριλίου 2014. Παράλληλα, διακίνησε το δεύτερο ισχυρότερο τζίρο της αγοράς με 6,32 εκατ. ευρώ, ελάχιστα κάτω από τα 6,38 εκατ. ευρώ της Εθνικής.

Θυμίζουμε πως στις 23 Ιανουαρίου η ηγετική ομάδα της Επιχείρησης θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου θα παρουσιάσει το νέο, αναθεωρημένο επιχειρηματικό πλάνο, τις εξαγορές, τους στόχους και το πως θα αξιοποιηθούν τα assets που έχει αποκτήσει. Θα παρουσιαστούν οι προοπτικές σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη μετά τη μεγάλη εξαγορά της Enel Romania, τα δοθούν πληροφορίες για την πορεία των ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ θα παρουσιαστεί και το business plan για την Ελλάδα και το πως η διοίκηση σκέφτεται να «κουμπώσει» στον όμιλο την αλυσίδα Κωτσόβολος με εποικοδομητικό τρόπο. Η μετοχή της ΔΕΗ θυμίζουμε πως έκλεισε με άνοδο 70,25% το 2023, αποτελώντας μια από τις πλέον κερδοφόρες μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

Mytilineos

Με άνοδο 1,25% χθες, η μετοχή της Mytilineos έκλεισε στα 37,16 ευρώ. Πάνω από τα 37 ευρώ ο τίτλος είχε να βρεθεί από τις 18 Σεπτεμβρίου 2023, που σημαίνει ότι είναι σε υψηλό τριάμισι μηνών, ενώ πλέον απέχει κάτι παραπάνω από 1 ευρώ από τα 30,28 ευρώ που έκλεισε στις 29 Αυγούστου και αποτελούν τα ιστορικά υψηλά για τον τίτλο.

Η μετοχή της ΜΥΤΙΛ έκλεισε με ράλι +80,59% το 2023, ξεχωρίζοντας με έμφαση, ενώ δεν σταματάει να ανακοινώνει έργα σε πολλά ταμπλό, όπως αυτό που ανέλαβε πρόσφατα σε κοινοπραξία με την GE Vernova για την υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής μεταφορικής ισχύος στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου. Με κεφαλαιοποίηση στα 5,30 δισ. ευρώ βρίσκεται στην 6η θέση του Large Cap.

Η κίνηση στο Χ.Α. έγινε με φόντο τη συμφωνία - ορόσημο που θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική ικανότητα της Mytilineos να επιταχύνει την υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ηλιακής ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Όπως ανακοινώθηκε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) την στρατηγική επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει με 400 εκατ. ευρώ τη στρατηγική επενδύσεων της Mytilineos Energy & Metals, η οποία θα επιταχύνει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε..

Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό για τα τρέχοντα δεδομένα, που δεν απέχει πολύ από το μισό δισ. ευρώ που αναμένεται να δώσει ισχυρό momentum στις επενδύσεις της ελληνικής εισηγμένης. Η Mytilineos θα αναπτύξει ένα νέο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) έως το 2027, που θα προσθέσει περί τα 2,6GW παραγωγικής δυναμικότητας. Η αξία της επένδυσης εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα έργα θα υλοποιηθούν στην Ε.Ε.

Intrakat

Η μετοχή της Intakat έχει εκπληκτική πορεία το τελευταίο διάστημα, ενώ ξεκίνησε άριστα και το 2024. Η αλήθεια είναι ότι εκπλήσσει πολλούς με την… πεισματική της άνοδο η μετοχή… Το 2023 έκλεισε με ιλιγγιώδες ράλι +213%, καθώς ξεκίνησε το έτος από τα 1,46 ευρώ και το ολοκλήρωσε στα 4,57 ευρώ. Χθες λοιπόν, στην πρεμιέρα του νέου έτους, ο τίτλος έχοντας νέα άνοδο 2,74% έκλεισε στα 4,6970 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τον Ιανουάριο του 2010, ήτοι 14 χρόνια πίσω, όταν η Ελλάδα πλησίαζε στην επίσημη χρεοκοπία, στα μνημόνια και στα πακέτα στήριξης.

Επίσης αξιοσημείωτη ήταν η συμπεριφορά της μετοχής το μήνα Δεκέμβριο όπου σε 19 συνεδριάσεις έκλεισε μόνο σε μία πτωτικά, καταγράφοντας ράλι ανόδου 31,70%. Πλέον, η κεφαλαιοποίηση της Intrakat διαμορφώνεται στα 753 εκατ. ευρώ που τη φέρνει στην πρώτη θέση στον Mid Cap, ενώ ξεπερνά και πέντε εταιρείες του FTSE 25.

O όμιλος έχει αλλάξει πολλές πίστες την τελευταία διετία, εξαγοράστηκε από την ομάδα των εφοπλιστών, έκανε δύο αυξήσεις κεφαλαίου, θωρακίζεται κεφαλαιακά, ενώ προχώρησε και σε πολύ μεγάλες κινήσεις διεύρυνσης, επέκτασης και ανάπτυξης.

Εξαγόρασε τον Άκτωρα, ίσως την πιο εξειδικευμένη και με κορυφαίο παλμαρέ έργων στη χώρα, ανεβάζοντας πλέον το συνολικό ανεκτέλεστο στα 4,9 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα συνάπτει και συμφωνίες κορυφής με άλλους ομίλους, όπως η πρόσφατη με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη ΑΠΕ, η αξία των οποίων μπορεί να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα στη Ρουμανία όπου ο όμιλος έχει ισχυρή παρουσία, και σύντομα ενδέχεται να ανακοινωθούν νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ίσως και εξαγορά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας