Μενού Ροή
Σε υψηλά 10ετίας η Ελλάκτωρ, εν μέσω φημών και εξελίξεων

Μπορεί να έχει πουλήσει κάποια εξαιρετικά πολύτιμα assets, όπως την εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Anemos Holdings, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ΑΠΕ στην Ελλάδα μετά την Τέρνα Ενεργειακή και την κατασκευαστική Άκτωρ, την πιο εξειδικευμένη κατασκευαστική στη χώρα με το πιο πλούσιο παλμαρέ έργων, όμως, η μετοχή του ομίλου Ελλάκτωρ, έκλεισε χθες σε νέα υψηλά περίπου δέκα ετών. Πιο συγκεκριμένα, έκλεισε με ράλι +5,65% στα 2,71 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τον Οκτώβριο του 2014, επί διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.

Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου έφτασε στα 943 εκατ. ευρώ και είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ. Ούτε το καλοκαίρι του 2023, όταν ο Γενικός Δείκτης είδε τα υψηλά 9,5 ετών και τις 1.350 μονάδες η μετοχή της Ελλάκτωρ δεν κατάφερε να φτάσει στα επίπεδα που έκλεισε χθες, αν και πλησίασε, καθώς στις 19 Ιουλίου, ο τίτλος έκλεισε στα 2,67 ευρώ. Επίπεδα που έως χθες, αποτελούσαν το υψηλό 10ετίας.

Η μετοχή μάλιστα χθες διακίνησε ισχυρό όγκο 395.813 τεμαχίων, κάτι που είχε να γίνει από τις 31 Μαΐου 2023, ημέρα ισχυρού rebalancing στην αγορά, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI. Θυμίζουμε πως η μετοχή της Ελλάκτωρ έβγαλε το 2023 με άνοδο 45,71%, δηλαδή λίγο πάνω από την επίδοση του Γενικού Δείκτη (+39%). Βεβαίως, από τις αρχές Δεκεβρίου 2023 ο τίτλος άλλαξε πρόσωπο, καθώς ξεκίνησε το μήνα από τα 2,18 ευρώ, κερδίζοντας έκτοτε 24,31%.

Ο κυριότερος λόγος της αφύπνισης του τίτλου το τελευταίο διάστημα αλλά κυρίως αυτό που πυροδότησε το χθεσινό +5,65%, είναι οι φήμες που διαχέονται στην αγορά ότι επίκειται σημαντική επιστροφή κεφαλαίου, από τα κέρδη προ προήλθαν από τις ρευστοποιήσεις των assets που αναφέραμε παραπάνω. Βεβαίως, να σημειωθεί πως ο τίτλος έχει μικρή διασπορά πλέον, καθώς η ολλανδική Reggeborgh, η Motor Oil και η ATLAS NV ελέγχουν το 84,84% του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγω για επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι περίπου 150 εκατ. ευρώ. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου, καθώς 150 εκατ. ευρώ δεν είναι κάτι σύνηθες, ούτε συναντάται συχνά.

Την ερχόμενη Πέμπτη η γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ θα κληθεί να δώσει τη συγκατάθεσή της για την πώληση του υπολοίπου 25% της Anemos Holdings στην Motor Oil Reneawble Energy (MORE). Θυμίζουμε ότι η ταμειακή ρευστότητα του ομίλου έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά την πώληση της Γυαλού (Smart Park) στην Τrade Εstates του ομίλου Fourlis έναντι 93 εκατ. ευρώ, την πώληση της Άκτωρ στην Intrakat έναντι 110,8 εκατ. ευρώ (συν 114 εκατ. ευρώ εν ευθέτω χρόνω για δάνεια), αλλά και του 25% της Anemos Holdings έναντι 123,5 εκατ. ευρώ το οποίο μένει να εισπραχθεί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας