Μενού Ροή
τιμές ενέργειας
Οι ενεργειακές μετοχές που υστέρησαν το 2023 – Μπορούν να φέτος κάνουν τη ρελάνς;

Μολονότι οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών είναι στην κορυφή του επιχειρηματικού και χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος όλα τα τελευταία χρόνια, δίνοντας πολύ σημαντικές αποδόσεις, εντούτοις, το 2023, σε μια χρονιά μεγάλου ράλι για το ελληνικό χρηματιστήριο, υπήρξαν κάποιες μετοχές του κλάδου που υστέρησαν έναντι της… γενικής απόδοσης της αγοράς, όπως αυτή αντανακλάται από την πορεία του Γενικού Δείκτη.

Μετοχές που είτε έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος σε μια χρονιά που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 39,08%, είτε έκλεισαν με μικρά κέρδη, είτε έκλεισαν με αξιοσημείωτα κέρδη, που όμως ήταν μικρότερα από την απόδοση του κυρίαρχου δείκτη.

Θυμίζουμε ότι το 2023 ήταν ένα έτος που η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών, ασχέτως αποτιμήσεων και κλάδων κινήθηκε ανοδικά, ενώ δεκάδες ήταν οι περιπτώσεις όπου τα κέρδη ξεπέρασαν το 30%. Στο σύνολο της αγοράς, υπήρξε μετοχή με απόδοση πλέον του 300% (Δομική Κρήτης), στον FTSE 25 καταγράφηκαν αποδόσεις έως και 137% (Cenergy Holdings), ενώ στον Mid Cap η κορυφαία επίδοση έφτασε έως το εντυπωσιακό +213% (Intrakat). Και οι τρεις προαναφερθείσες μετοχές, ανήκουν στον ευρύτερο κλάδο ενέργειας, υποδομών και κατασκευών.

Ο Γενικός Δείκτης το 2023 πέτυχε άνοδο σε ποσοστό 39,08%, o FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 39,70%, ο Mid Cap κατέγραψε κέρδη 59,47%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος πρωτοστάτησε στην άνοδο κάνοντας ράλι +65,73%.

energeiakes metoxes

Οι μετοχές που υστέρησαν το 2023

Ας δούμε λοιπόν τις μετοχές που υστέρησαν το 2023 έναντι του Γενικού Δείκτη και έχουν πιθανότητες, αν συνεχιστεί το καλό κλίμα στην αγορά, να πάρουν τη… ρεβάνς το 2024.

Τέρνα Ενεργειακή: Έκλεισε στην κορυφή των απωλειών στον FTSE 25 το 2023, χάνοντας 21,98%, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2022 ήταν δεύτερη σε απόδοση με +50% πίσω από τη Motor Oil που είχε ενισχυθεί κατά 59%. Ο λόγος που η ΤΕΝΕΡΓ έμεινε πίσω, ασφαλώς συνδέεται με τη ματαίωση του deal που στα τέλη του 2022 φαινόταν σίγουρο. Το τελευταίο διάστημα έχει βελτιώσει μερικώς την εικόνα της, ενώ σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, αν «ζυγιστεί» αντικειμενικά από πλευράς θεμελιωδών και προοπτικών, αδικείται από τη μεγάλη πτώση του 2023.

Helleniq Energy: Το 2022 (σε μια χρονιά που ο Γ.Δ. έκλεισε μόλις στο +4,08%) είχε δώσει άνοδο 24%, ενώ το 2023 υστέρησε καταφανώς, υποχωρώντας κατά 4,08%. Τα διυλιστήρια ευρύτερα (και διεθνώς) δεν βρέθηκαν στην κορυφή των προτεραιοτήτων των επενδυτών το έτος που πέρασε. Ο όμιλος βρίσκεται σε μεγάλη διαδικασία μετασχηματισμού, όμως, τουλάχιστον προς το παρόν, η αγορά δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί ή να διαβάζει θετικά τις αλλαγές. Πάντως, τον περασμένο μήνα έκανε το placement διαθέτοντας το 10% σε ιδιώτες στην τιμή των 7 ευρώ, (με discount 9%), πετυχαίνοντας υπερκάλυψη περίπου τρεις φορές. Έκτοτε πάντως, η μετοχή πιέστηκε. Μένει να δούμε πως θα κινηθεί το 2024 και αν οι ιδιώτες φέρουν αλλαγή συμπεριφοράς στη μετοχή.

Motor Oil: Υστέρησε καταφανώς το 2023 καθώς έκλεισε με άνοδο μόλις 8,79%. Βεβαίως, το δύσκολο 2022, είχε κλείσει στην κορυφή της ανόδου στον Large Cap με +59%. Ο όμιλος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένη διαδικασία «πράσινου» μετασχηματισμού, έχοντας κάνει πολύ εύστοχες και στρατηγικού τύπου εξαγορές εταιρειών στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και σε όλο το φάσμα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ενώ υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα πράσινης μετάβασης στη ΝΑ Ευρώπη, που έως το 2030 θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ.

ElvalHalcor: Την ώρα που η έτερη θυγατρική του ομίλου Viohalco, η Cenergy Holdings έκλεισε το 2023 στην κορυφή των κερδών στον Large Cap με ράλι +137%, η συγκεκριμένη έμεινε χαρακτηριστικά πίσω, με άνοδο μόλις 14,20%. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η εικόνα της μετοχής δεν αποτυπώνει την αξία του ομίλου που αποτελεί τη μεγαλύτερη βαριά βιομηχανία της χώρας, με δεσπόζουσα θέση παγκόσμια, τόσο στο αλουμίνιο, όσο και στο χαλκό, ενώ πραγματοποιεί το 4% των εξαγωγών της Ελλάδας. Πάντως, ξεκίνησε πολύ καλά το 2024, έχοντας ήδη άνοδο άνω του 14%.

ΓΕΚ Τέρνα: Έβγαλε το έτος με άνοδο 20,73% επίδοση μάλλον «φτωχή» για τα μεγέθη, το εκτόπισμα, τις προοπτικές και το ανεκτέλεστο του πολυσχιδούς ομίλου που ηγείται σε ενέργεια, υποδομές, κατασκευές και παραχωρήσεις. Το 2023 είχε χαμηλό στα 10,42 ευρώ από τις 20 Μαρτίου και υψηλό στα 14,42 ευρώ από τις 14 Ιουλίου. Η αγορά περιμένει σαφώς καλύτερο χρηματιστηριακό αποτύπωμα από τη μετοχή αυτού του ομίλου.

ΑΔΜΗΕ: Συντηρητικός τίτλος που από τότε που «αποκόπηκε» από τη ΔΕΗ ουδέποτε βρήκε τη δική του… προσωπικότητα και το δικό του αποτύπωμα στο χρηματιστήριο, μολονότι σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο ρόλος που διαδραματίζει είναι άκρως κομβικός και κρίσιμος. Από τις 16 Ιουνίου 2017 που αποσχίστηκε από τη ΔΕΗ, έχει ασύγκριτα χειρότερη συμπεριφορά, από αυτή της Επιχείρησης. Πάντως, το 2023 έδωσε ένα +30,59% που για τα δεδομένα του και το συντηρητικό προφίλ του, δεν είναι αμελητέο. Όμως, η αγορά περιμένει – και δικαίως – πολλά περισσότερα.

Viohalco: Έβγαλε το 2023 με άνοδο 31,34%, που επίσης δεν είναι αμελητέα, ασχέτως αν είναι κατώτερη του Γενικού Δείκτη. Συντηρητικός τίτλος, που όμως μέσα στο προηγούμενο έτος και στις 30 Αυγούστου έφτασε έως τα 7,13 ευρώ που είναι ιστορικά υψηλά από τότε που άλλαξε έδρα και πήγε στις Βρυξέλλες, κάνοντας και διπλή εισαγωγή σε Euronext και Αθήνα. Μάλιστα, έως τον Αύγουστο έφτασε να κερδίζει 75% στο έτος, ενώ έκτοτε διόρθωσε μερικώς. Ο όμιλος αποτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν οι αποτιμήσεις των Cenergy Holdings και ElvalHalcor, τις οποίες ελέγχει κατά 79,78% και 87,78% αντίστοιχα, τότε η… δίκαιη κεφαλαιοποίησή της, είναι πολύ πιο πάνω. Έχει ξεκινήσει καλά το 2024, κερδίζοντας άνω του 10% την πρώτη εβδομάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας