Μενού Ροή
μυτιληναιος περιστερης
Αγωνία για την σημερινή αντίδραση του χρηματιστηρίου - Το χτεσινό ξέσπασμα των ενεργειακών μετοχών και η αναζήτηση συνέχειας

Η άρση της μερικής «αναστολής» του γεωπολιτικού ρίσκου θα αποτυπωθεί σήμερα από την αγορά. Μέχρι και χτες το βράδυ συνεχίζονταν η προσπάθεια ανάκαμψης και βελτίωσης του κλίματος.

Πρωταγωνίστριες στη διήμερη ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι μετοχές του ευρύτερου χώρου της ενέργειας, ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξαν και κάποια αποτελέσματα όπως των ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ, όπως και τα νέα projects που ετοιμάζει στα μέταλλα ο όμιλος Μυτιληναίου.

Την ώρα που κάποιοι ρευστοποιούσαν ασύστολα την περασμένη Τρίτη σε όλο το φάσμα του ταμπλό, αλλά κυρίως στην ενέργεια, οδηγώντας αρκετές μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, AVAX κ.α. σε απώλειες άνω του 5%, το τελευταίο διήμερο αγοράζουν, πολλές φορές και υψηλότερα.

Ως γνωστόν, οι αγορές κατά 80% είναι ψυχολογία. Αυτό που σήμερα φαντάζει φθηνό και ελκυστικό αύριο μπορεί να φαίνεται πανάκριβο και αυτό που σήμερα φαίνεται ακριβό, ακόμη και με στάνταρ και καθιερωμένους χρηματιστηριακούς όρους, αύριο οι αγορές μπορούν να το καταστήσουν πάμφθηνο.

Χθες λοιπόν στην αιχμή του δόρατος ήταν μετοχές της πραγματικής οικονομίας και ειδικά του κλάδου της ενέργειας, των υποδομών, ακόμα και του real estate. Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε η μετοχή της Lamda Development λόγω καλών αποτελεσμάτων, κλείνοντας με άνοδο 3,61%, ενώ σημαντικά κέρδη 3,35% είχε η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, με την πράσινη θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή να κερδίζει 2,59%.

Θυμίζουμε πως οι δύο μετοχές βρέθηκαν στο καναβάτσο την Τρίτη χάνοντας 5,73% και 5,34% αντίστοιχα, εν μέσω ραγδαίας κλιμάκωσης του γεωπολιτικού ρίσκου, καθώς κάποιοι έκαναν αυθαίρετους συνειρμούς για το ενδεχόμενο να δυσκολέψει περαιτέρω η ολοκλήρωση του deal με τους Άραβες. Το τελευταίο διήμερο η ΓΕΚ Τέρνα κερδίζει 3,88% και η Τέρνα Ενεργειακή +3,78%.

Η μετοχή της Mytilineos έκλεισε χθες με άνοδο 2,81% ενώ το διήμερο ενισχύεται κατά 3,56%, ενώ ετοιμάζει νέα μεγάλη επένδυση στα μέταλλα με αιχμή το γάλλιο, καταθέτοντας στο Ταμείο Καινοτομίας πρόταση χρηματοδότησης 350 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 1% χθες με φόντο τα καλά αποτελέσματα, τα καλύτερα εδώ και δέκα χρόνια, καθώς ανακοίνωσε καθαρή κερδοφορία 116 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, το ερώτημα της αγοράς είναι ποια θα είναι η φυσιογνωμία και η ταυτότητα του ομίλου την επόμενη ημέρα, καθώς έχει πουλήσει και συνεχίζει να πουλάει κάθε τι παραγωγικό που φέρνει έσοδα στον όμιλο.

HelleniQ Energy και Motor Oil ενισχύθηκαν κατά 0,80% και 0,08% αντίστοιχα, χωρίς κάτι ιδιαίτερο, ενώ η ΔΕΗ συνεχίζει να μην έχει καλή εικόνα μετά την ανακοίνωση του deal με τη Mytilineos.

Στο χώρο του Mid Cap κέρδη η AVAX που είχε υποφέρει σημαντικά εσχάτως με πολύ μεγάλες πιέσεις χθες ενισχύθηκε κατά 2,66% ενώ το διήμερο αντιδρά σε ποσοστό +4,86%, όμως οι απώλειες τόσο τον Απρίλιο όσο και το 2024 παραμένουν.

Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ που την Τετάρτη έκανε ράλι +5,02% λόγω εξαιρετικών αποτελεσμάτων, χθες υποχώρησε αμυδρά κατά 0,23% ευρισκόμενη σε εξισορρόπηση.

Η Intrakat συνεχίζει να βρίσκεται εκτός φόρμας παραμένοντας κάτω από τα 5 ευρώ, όμως κρατάει με ασφάλεια την πρώτη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις στον Mid Cap με 796 εκατ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας