Σημαντική είναι η διόρθωση των μετοχών του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών στο ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες όπου η αγορά ανέκρουσε πρύμναν, χάνοντας όχι μόνο τα υψηλά 13 ετών αλλά και το όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων.
Δεδομένου ότι οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας ήταν αυτές που είχαν πρωταγωνιστήσει, τόσο το 2023, όπου έδωσαν άνοδο έως και +213% (Intrakat), όσο και το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διόρθωσης, κάτι εύλογο και φυσιολογικό.
Την πλέον σημαντική διόρθωση από τον FTSE 25 την έχει κάνει μια εμβληματική μετοχή του κλάδου, η Mytilineos που την Παρασκευή συμπλήρωσε οκτώ διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, κάτι που έχει να κάνει πολύ καιρό, χάνοντας αυτό το διάστημα 7,63%. Την περασμένη εβδομάδα είχε απώλειες 5,26%, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση έχασε και τα 34 ευρώ, για πρώτη φορά από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, όπερ και σημαίνει ότι η μετοχή κατήλθε σε χαμηλά εξαμήνου. Πλέον, καταγράφει πτώση 7,68% το τρέχον έτος, πηγαίνοντας κόντρα στην άνοδο του Γενικού Δείκτη.
Η μετοχή της Viohalco επίσης έχει κάκιστη εικόνα εσχάτως, χάνοντας 5,63% την περασμένη εβδομάδα. Μετά τον πολύ καλό Γενάρη όπου ενισχύθηκε κατά 20,90%, κατόπιν ο τίτλος απογοητεύσει, ενώ πλέον όχι μόνο γύρισε πτωτικά στο έτος, αλλά βρίσκεται σε χαμηλό πέντε μηνών.
Η Ελλάκτωρ οπισθοχώρησε κατά 5,89% την περασμένη εβδομάδα κλείνοντας στα 2,47 ευρώ, που σημαίνει ότι γύρισε αρνητικά το έτος, χάνοντας πλέον 2,94%.
Η ElvalHalcor που τον Ιανουάριο είχε μια πολλά υποσχόμενη πορεία κερδίζοντας 29,20% που την έφερε στην πρώτη θέση στον Large Cap, έκτοτε έχει κακή εικόνα, ενώ την περασμένη εβδομάδα έχασε 4,38%, σχεδόν εξανεμίζοντας τα κέρδη του έτους, που είναι μόλις στο +1,41% πλέον.
Η ΓΕΚ Τέρνα είχε πτώση 2,84% την περασμένη εβδομάδα, κίνηση όμως που θεωρείται μια φυσιολογική διόρθωση μετά τα διαρκή υψηλά 24 ετών, ενώ παρά αυτή τη διόρθωση, κρατάει άνοδο κοντά στο 25% από την αρχή του χρόνου.
Η HelleniQ Energy είχε πτώση 2,40% την περασμένη εβδομάδα, ενώ από την αρχή της χρονιάς κρατάει άνοδο 11,81%.
Η Motor Oil διόρθωσε κατά 1,96% την περασμένη εβδομάδα, κάτι φυσιολογικό, ενώ κρατάει κέρδη 14% από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς.
Στον Mid Cap
Από τις μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού τομέα που ανήκουν στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, τις μεγαλύτερες πιέσεις τελευταία τις δέχεται η AVAX που την περασμένη εβδομάδα απώλεσε το 9,32% της αξίας της, ενώ πλέον από την αρχή του χρόνου καταγράφει απώλειες 22,58%, που τη φέρνουν στην κορυφή της πτώσης στον κλάδο.
Η Intrakat υποχώρησε κατά 5% την περασμένη εβδομάδα, κάτι που περιόρισε τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς στο +13,79%.
Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ υποχώρησε κατά 3,09% την περασμένη εβδομάδα, κάτι που γύρισε αρνητικά και το τρέχον έτους, όπου φέτος χάνει πλέον 1,13%.
Στις ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις, η μετοχή της Revoil υποχώρησε κατά 3,68% την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τις φετινές απώλειες στο -14,67%, ενώ η Ελινόιλ είχε μεγάλες 6,39% την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας τα κέρδη από την αρχή του χρόνου μόλις στο +2,05%.
Η ευρύτερη αγορά
Θυμίζουμε πως ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 2,73% την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία διόρθωση από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη όταν είχε κατέλθει στο χαμηλό των 1.105,15 μονάδων, περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε και το ράλι κοντά στο +30% που τον έφερε έως τα υψηλά 13 ετών και τις 1.437,65 μονάδες στις αρχές Μαρτίου.
Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 είχε πτώση 2,68%, ο Mid Cap έχασε 4,44% και ο τραπεζικός -2,53%. Έτσι, σε επίπεδο έτους, πλέον τα κέρδη του Γενικού Δείκτη μειώθηκαν στο +6,98%, o FTSE 25 ενισχύεται κατά 6,59%, ο Mid Cap πλέον κερδίζει μόλις 1,63%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +9,71%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται πλέον στα 96,3 δισ. ευρώ.