Δείχνοντας ότι στην ανάγνωση των εξελίξεων και δη των γεωπολιτικών εξελίξεων οι αγορές έχουν τους δικούς τους «νόμους» και τους δικούς τους κανόνες, εστιάζοντας σε καταλύτες και γεγονότα που δεν είναι ορατά στις… εύκολες και βραχυχρόνιες προσεγγίσεις, χθες τα διεθνή χρηματιστήρια έδειξαν αξιοσημείωτα ψύχραιμη εικόνα με φόντο τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.
Αυτό που φάνηκε χθες ξεκάθαρα, ήταν ότι το επενδυτικό σύστημα – τουλάχιστον προς το παρόν – δεν φοβάται γενικευμένη σύρραξη, ενώ και η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση που δέχτηκε από το Ιράν το Σάββατο, κρίνεται ήπια και χωρίς διάθεση άμεσης κλιμάκωσης.
Το πρώτο γενικό συμπέρασμα που φαίνεται ότι εξάγουν οι συντελεστές των αγορών είναι ότι η επίθεση του Ιράν, η πρώτη στην ιστορία από το έδαφός του στο Ισραήλ, δεν οδηγεί σε κλιμάκωση, καθώς το ίδιο το Ιράν ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει τα αντίποινά του για το ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό. Βεβαίως αναμένεται η απάντηση του Ισραήλ, που θα είναι καίρια και οδυνηρή, όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι του, αλλά δεν θα παραπέμπει σε γενικευμένη σύρραξη.
Συνάμα οι αγορές φαίνεται πως ποντάρουν στη… χαλιναγώγηση της ηγεσίας του Ισραήλ, καθώς σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αρκεί ισχυρό πρέσινγκ στην κυβέρνηση Νετανιάχου να μην κλιμακώσει την κατάσταση και να μην κάνει επίθεση – απάντηση στο Ιράν, με τους Αμερικανούς μάλιστα να του επισημαίνουν ότι αν συνεχίσει δεν θα τους έχει συμμάχους.
Οι τιμή του πετρελαίου – που αποτελεί το βαρόμετρο για τον γεωπολιτικό κίνδυνο - όχι μόνο δεν εκτινάχτηκε, όπως ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές και «γκουρού» παρόμοιων κρίσεων, αλλά κατέγραψε και πτώση χθες, υποχωρώντας κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Το μήνυμα ότι δεν οδεύει η περιοχή σε γενικευμένη σύρραξη το είχαν στείλει ήδη οι αγορές της Μέσης Ανατολής που λειτούργησαν την Κυριακή και κινήθηκαν σταθεροποιητικά και μάλιστα στο Τελ Αβίβ – παρά τις αρχικές πιέσεις - καταγράφηκε μικρή άνοδος.
Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκαναν την έκπληξη χθες, κλείνοντας ανοδικά στην πρώτη συνεδρίαση μετά από τέτοιο γεγονός, κάτι που στο – όχι μακρινό παρελθόν – θα ήταν αιτία για γενικευμένο ξεφόρτωμα στις τάξεις των επενδυτών. Όμως, οι καιροί έχουν αλλάξει, όπως έχουν αλλάξει και οι κοινωνίες, οι οποίες πλέον δεν σοκάρονται σχεδόν με τίποτα εξ όσων συμβαίνουν ανά τον κόσμο και οι αγορές, που ασφαλώς εστιάζουν στις οικονομικές επιπτώσεις, είναι προέκταση και παράγωγο των κοινωνιών.
Ο γερμανικός DAX επανήλθε με έμφαση πάνω από τις 18.000 μονάδες με άνοδο 0,54%, κέρδη 0,43% κατέγραψε ο γαλλικός CAC 40, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε άνοδο 0,13%.
Λόγω μάκρο η πτώση της Wall Street
Ασχέτως αν κάποιοι αναλυτές κατέφυγαν σε εύκολους συνειρμούς, ερμηνεύοντας την πτώση των δεικτών της Wall Street χθες το βράδυ στα όσα λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή, η αλήθεια είναι ότι αρχικά και οι τρεις δείκτες κινήθηκαν θετικά, όμως γύρισαν σε πτώση όταν ανακοινώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις. Οι οποίες ήταν πολύ ισχυρές, κάτι που θεωρήθηκε ως ένας ακόμη παράγοντας που ενδέχεται να πάει ακόμη πιο πίσω τις μειώσεις των επιτοκίων.
Αυτός είναι ο μεγάλος καταλύτης για τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, που δίνει «γραμμή» σε όλη την επενδυτική κοινότητα παγκόσμια. Έτσι, ειδικά οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Wall Street θα συνεχίσουν με υψηλά επιτόκια και σε αυξημένη κεφαλαιακή πίεση. Οι λόγοι δηλαδή της πτώσης της Wall Street ήταν μακροοικονομικοί.
Αρνητική αυτονόμηση για το ελληνικό χρηματιστήριο
Μολονότι λοιπόν οι διεθνείς αγορές αντιδρούν ψύχραιμα, το Χ.Α. για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκε πτωτικά και ερήμην των ευρωπαϊκών δεικτών, δείχνοντας ότι έχει πλέον πολύ ευαίσθητη ψυχολογία, η οποία, ως γνωστόν, «κηδεμονεύει» κατά 80% των εκάστοτε momentum των αγορών. Η ελληνική αγορά είναι μια μικρή, περιφερειακή, αναδυόμενη αγορά, πολύ ευάλωτη στις αναταράξεις, ενώ είναι και εξαιρετικά ρηχή, οπότε σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη κίνηση ρευστοποιήσεων από κάποια funds, οι κλυδωνισμοί είναι μεγάλοι.
Σε τέτοιες περιπτώσεις θολώνει και η κρίση των επενδυτών και προβαίνουν σε άκριτες πωλήσεις που σχεδόν πάντα, αποδεικνύονται επιβλαβείς για το χαρτοφυλάκιό τους.
Αυτή όμως είναι η… μοίρα αλλά και η γοητεία των αγορών, που «κουβαλούν» όλες τις ανθρώπινες ιδιότητες, όπως φόβο, ανασφάλεια, ανησυχία, πλεονεξία, πανικό, αισιοδοξία, απληστία, παραλογισμό και κάθε άλλο ακραίο ή όχι συναίσθημα της ανθρώπινης κοινωνίας.
Μέσα σε αυτό το τοπίο, στο Χ.Α. υπάρχουν blue chips που έχουν διορθώσει σημαντικά μέσα σε δύο μόλις συνεδριάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μικρές ή μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους περισσότερο ψύχραιμους.
Αυτό που προβλημάτισε στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν η μεγάλη ενίσχυση του τζίρου σε πτωτική συνεδρίαση, καθώς ανήλθε στα 155 εκατ. ευρώ, κινούμενος όλη την ημέρα σε σταθερά αυξημένο τέμπο. Βεβαίως, το γεγονός ότι ο Γ.Δ. από το -1,80% και τις 1.375,44 μονάδες περιόρισε πάνω από το μισό τις απώλειες κλείνοντας στις 1.390,69 μονάδες (-0,71%) είναι θετικό στοιχείο.
Οι ενεργειακές
Φυσικά, το focus των επενδυτών είναι προς τις ενεργειακές και πετρελαϊκές μετοχές, ή τις μετοχές των διυλιστηρίων. Χθες η μετοχή της HelleniQ Energy έκλεισε με άνοδο 1,11% στα 8,23 ευρώ, έχοντας γενικά σταθερό προφίλ τελευταία. Η Ελλάκτωρ επίσης ξεχώρισε με άνοδο 1,63% και κλείσιμο στα 2,49 ευρώ, αν και το μήνα Απρίλιο υποχωρεί κατά 5,32%.
Η Τιτάν έκλεισε με άνοδο 1,15% στα 26,50 ευρώ διατηρούμενη σχεδόν στα ιστορικά υψηλά της, ενώ η Viohalco που έχει πληγεί τελευταία, έκλεισε με μικρή άνοδο 0,19% στα 5,23%.
Η Mytilineos έκλεισε με οριακή πτώση 0,06% στα 35,54 ευρώ, η Cenergy Holdings επίσης με οριακή πτώση 0,14% στα 7,04 ευρώ, η Motor Oil έδειξε ανθεκτικότητα με απώλειες 0,61% στα 26,26 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή διόρθωσε μόλις 0,66% στα 18,17 ευρώ, η ΓΕΚ Τέρνα υποχώρησε κατά 1,20% στα 16,40 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ έχασε 2,67% στα 11,32 ευρώ, κλείνοντας για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση με σημαντικές απώλειες.