Μενού Ροή
UBS: Αγοράστε μετοχές κοινής ωφέλειας και ΑΠΕ – Στα κορυφαία επενδυτικά στοιχήματα της Ευρώπης

Τις νέες της επενδυτικές ιδέες οι οποίες αναμένει να αποδειχθούν εξαιρετικές ευκαιρίες,  παρουσιάζει η UBS στο πλαίσιο της προτίμησής της πλέον για την Ευρώπη έναντι άλλων αγορών διεθνώς. Σε αυτές τοποθετεί τις long θέσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας και ΑΠΕ, καθώς και τις ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου της άμυνας και τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού.

Όπως επισημαίνει η UBS, η Ευρώπη μπαίνει σε μία περίοδο Goldilocks – δηλαδή σε μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης και εξασθένισης του πληθωρισμού -, εάν η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκια όπως και προβλέπεται, καθώς βελτιώνεται η οικονομική ανάπτυξη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η Fed φαίνεται πιο πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με κάποιο κίνδυνο ο πληθωρισμός να υποχωρήσει μόνο εάν η ανάπτυξη αποδυναμωθεί ουσιαστικά.

Μετά από τα τελευταία χρόνια όπου κυριάρχησαν οι αυξανόμενες αποδόσεις στα ομόλογα, οι πληθωριστικές πιέσεις, ζητήματα διαχείρισης έργων και η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου και στη συνέχεια η κατάρρευση, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας σταθεροποιούνται και αποτελούν  ένα καλό παράδειγμα «GARP», δηλαδή ανάπτυξης σε λογική τιμή (Growth at A Reasonable Price).

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η UBS, έπειτα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας είχαν «κολλήσει» σε ένα υποτονικό περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού και ως εκ τούτου, σημείωσαν πτώση κερδοφορίας της τάξης του 7% ετησίως για σχεδόν μια δεκαετία. Από το 2019, ωστόσο, η ανάπτυξη κινήθηκε στο +14% ετησίως.

Οι επενδύσεις και η ανάπτυξη στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν σημαντικές στην αρχή αυτής της περιόδου. Πιο πρόσφατα, η αύξηση του ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη βοήθησε επίσης. Η προοπτική για τη συνέχεια είναι ότι για τους ρυθμιζόμενους παρόχους, η αύξηση του κόστους και οι επενδύσεις σημαίνουν ότι τα έσοδα και τα κέρδη θα αυξηθούν επίσης κοντά στο 10%.

Όπως τονίζει η UBS, ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένα από τα μοναδικά mega-θέματα που δεν έχει ανακτήσει δυναμική τον τελευταίο χρόνο. Τα θέματα διαχείρισης έργων, ο πληθωρισμός κόστους και οι πιέσεις του χρέους υπήρξαν προβλήματα, αλλά καθώς ο πληθωρισμός κόστους μειώνεται και οι αποδόσεις των ομολόγων κορυφώνονται, και αυτές οι μετοχές ενδέχεται να ανακτήσουν δυναμική και να δικαιολογήσουν την απομάκρυνση από τις χαμηλές αποτιμήσεις τους. Με υψηλούς δείκτες πληρωμών, τα μερίσματα είναι ελκυστικά και η αύξηση των κερδών θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση των μερισμάτων - όπως ήδη συμβαίνει άλλωστε.

ubs

«Παρά τις πολύ χαμηλές επιδόσεις εδώ και δυόμισι χρόνια, το αναπτυξιακό story του κλάδου των ΑΠΕ απέχει πολύ από το να τελειώσει», σημειώνει χαρακτηριστικά η ελβετική τράπεζα. Παρά τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι αναμενόταν αρχικά, η UBS  βλέπει πολύ ισχυρούς καταλύτες για τη συνέχεια, όπως η επιτάχυνση της κερδοφορίας και το asset rotation που θα ευνοήσει τις μετοχές του κλάδου.

Παράλληλα, κατά την UBS οι μετοχές κοινής ωφέλειας της Ευρώπης έχουν αυτή τη στιγμή από τις πιο λογικές, φθηνές και ελκυστικές αποτιμήσεις. Όπως εξηγεί, ένας κλάδος που έχει χαμηλή ή αρνητική ανάπτυξη «αξίζει» ένα χαμηλό δείκτη τιμής προς λογιστική αξία, P/E. Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός κλάδος κοινής ωφέλειας διαπραγματεύεται επί του παρόντος με εκτιμώμενο P/E 12μήνου στο πολύ ελκυστικό 12x όταν άλλοι αμυντικοί κλάδοι με παρόμοια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, όπως ο φαρμακευτικός, διαπραγματεύονται με έως και 17x δείκτη P/E.

Σε ότι αφορά τους καταλύτες που θα στηρίξουν την άνοδο των μετοχών κοινής ωφέλειας η UBS επισημαίνει πως ο κλάδος παραμένει υπό πίεση από τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων, αλλά σύντομα αυτές θα υποχωρήσουν εάν η ΕΚΤ ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν πρόσφατα, κάτι που είναι υποστηρικτικό, ενώ η συνεχιζόμενη δυναμική των κερδών και η αύξηση των μερισμάτων θα οδηγήσουν υψηλότερα τις μετοχές κοινής ωφέλειας και σε σημαντική υπεραπόδοση έναντι άλλων κλάδων λόγω του re-rating.  Πάντως η ελβετική τράπεζα εφιστά προσοχή στους κινδύνους όπως η υπερβάλλουσα προσφορά φυσικού αερίου και η πολιτική Τραμπ, σε περίπτωση που εκλεγεί, σχετικά με σημεία του IRA (νόμος για τον περιορισμό του πληθωρισμού) τα οποία υπήρξαν υποστηρικτικά για τον κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η UBS δίνει σύσταση buy στην ισπανική Iberdola, την ιταλική Enel Spa, τη βρετανική Nation Grid, τις γερμανικές E.On και Rwe, τη γαλλική Engie, την πορτογαλική Edp-Energias De Portugal και την Orsted της Δανίας, βλέποντας μέσο περιθώριο ανόδου της τάξης του 25%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας