Μενού Ροή
μυτιληναιος περιστερης
Μετοχές ενέργειας: Οι πρωταγωνιστές στο ταμπλό το 5μηνο, αλλά και οι μεγάλες κινήσεις στο εξωτερικό

Μολονότι το 2024 το ελληνικό χρηματιστήριο δεν παρουσιάζει τις «φανταχτερές» περυσινές αποδόσεις, δεδομένου ότι η αγορά κινείται για τέταρτη διαδοχική χρονιά ανοδικά και πλέον οι αποτιμήσεις έχουν καλύψει σημαντικό από το χαμένο έδαφος, κλείνοντας μέρος του gap με τις ξένες αγορές καθώς το Χ.Α. λόγω της κρίσης έμεινε εκτός του υπερδεκαετούς bull market, εντούτοις, οι ενεργειακές μετοχές για ακόμη μια φορά ξεχωρίζουν.

Οι μετοχές της ενέργειας, της βιομηχανίας και των υποδομών πρωταγωνιστούν όλα τα τελευταία χρόνια τόσο από πλευράς συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω ΑΜΚ ή έκδοσης ομολόγων, όσο και μέσω επιχειρηματικών συμφωνιών, πολλαπλών deals και μεγάλης εξωστρέφειας. Παράλληλα, αρκετές εξ αυτών είναι και πρωταγωνίστριες στις αποδόσεις εντός του Χ.Α., κάτι που γίνεται όλα τα τελευταία χρόνια.

Άλλωστε θυμίζουμε και πέρυσι, ξεχώρισαν οι ενεργειακές μετοχές με την Intrakat να καταγράφει ράλι +213%, την AVAX +144,74%, τη Cenergy Holdings να καταγράφει το κορυφαίο ράλι στον Large Cap με άνοδο +137%, η Mytilineos έκλεισε στο +81,79%, η Τιτάν +77,86%, ΔΕΗ +70,25%, Ελλάκτωρ +45,71% κ.ο.κ.

Οι μεγάλες κινήσεις εξωστρέφειας

ΔΕΗ και Mytilineos είναι οι δύο όμιλοι που πρωταγωνιστούν στις επενδύσεις και στο άνοιγμα στο εξωτερικό, με την Επιχείρηση να έχει κάνει τη μεγάλη εξαγορά της Enel Romania και άλλες κινήσεις στα Βαλκάνια, ενώ η Mytilineos έκανε μεγάλη επένδυση στον Καναδά, προ ημερών ανακοίνωσε τεράστιες επενδύσεις 3,3 δισ. ευρώ στην Ιταλία την επόμενη 4ετία, ενώ μεγάλες επενδύσεις συνεχίζει να κάνει στη Μ. Βρετανία, έχοντας και σε δεκάδες άλλες χώρες μικρότερα επενδυτικά projects. Συνάμα, ετοιμάζεται εντός των επόμενων δώδεκα μηνών να εισάγει τις μετοχές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με παράλληλη διαπραγμάτευση και στο Χ.Α.

H AVAX έχει αναλάβει πολύ μεγάλο έργο στη Ρουμανία που αφορά τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 1.750 ΜW, συνολικού προϋπολογισμού 673,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που έχει ανατεθεί μέχρι σήμερα σε ελληνική εταιρεία και θα παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι το καλοκαίρι του 2026.

Παράλληλα, η Intrakat, μέσω της Άκτωρ έχει ήδη ανεκτέλεστο 1,3 δισ. ευρώ στη Ρουμανία, ενώ συμμετέχει σε διαγωνισμούς έργων άνω των 2 δισ. ευρώ, έχοντας μακροχρόνια παρουσία στη συγκεκριμένη χώρα.

Η Cenergy Holdings έχει ήδη χτίσει ένα ανεκτέλεστο πάνω από 3 δισ. ευρώ, που σχεδόν όλο αφορά έργα του εξωτερικού, ενώ δρομολογεί τη δημιουργία μονάδας στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, όπου θα παράγει καλώδια, τόσο υπόγεια, όσο και επίγεια, τομέας που έχει μεγάλα περιθώρια στη χώρα, λόγω των αναβαθμίσεων που πρέπει να γίνουν.

Ο όμιλος Τιτάν αποτελεί την πιο διεθνοποιημένη ελληνικών συμφερόντων βιομηχανία έχοντας παρουσία σε δεκάδες χώρες με δεκάδες μονάδες και εργοστάσια, ενώ δρομολογεί την εισαγωγή της αμερικανικής θυγατρικής σε χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.

Ισχυρό rebalancing σε ΜΥΤΙΛ και Motor Oil την Παρασκευή

Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής έλαβε χώρα το rebalancing λόγω της αναδιάρθρωσης και της αλλαγής στάθμισης μετοχών στους δείκτες MSCI, οπότε έγιναν σημαντικές κινήσεις από ισχυρούς ξένους θεσμικούς και σε κάποιους ενεργειακούς ομίλους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην 4η θέση των συναλλαγών βρέθηκε η Motor Oil που διακίνησε τεράστιο όγκο 1,45 εκατ. τεμάχια  με τζίρο 38 εκατ. ευρώ, ενώ την ξεπέρασαν μόνο οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank. Μάλιστα ξεπέρασε τον όγκο και το τζίρο που πέρυσι, στις 31 Μαΐου 2023, δηλαδή στο αντίστοιχο rebalancing όπου τότε είχε διακινήσει 1,39 εκατ. τεμάχια με τζίρο 33,7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Mytilineos επίσης ξεχώρισε με έμφαση καθώς διακίνησε 33,8 εκατ. ευρώ, ευρισκόμενος στην 6η θέση στο σύνολο του Χ.Α. πίσω μόνο από τις τέσσερις τράπεζες και τη Motor Oil.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν το 5μηνο

Τέσσερις από τις εφτά συνολικά μετοχές του Large Cap που το 5μηνο του 2024 είχαν άνοδο από 20% και πάνω, ανήκουν στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας και της βιομηχανίας, κάτι που επιβεβαιώνει όσα αναφέρουμε παραπάνω. Συνολικά, εφτά μετοχές του ευρύτερου αυτού τομέα, είχαν διψήφια απόδοση το 5μηνο.

Στην κορυφή της απόδοσης είναι η μετοχή του Τιτάνα με +41,26% και διαρκή ιστορικά υψηλά έως πρότινος, ενώ τις τελευταίες ημέρες διορθώνει. Το Μάιο ο τίτλος έκλεισε στο +1,85%. Η ΓΕΚ Τέρνα ξεχώρισε με έμφαση το 5μηνο έχοντας απόδοση 27,36%, με φόντο αφενός την εξαιρετική πορεία του ομίλου που «τρέχει» τα κορυφαία κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα ενώ έχει «κλειδώσει» και τα κορυφαία και πιο αποδοτικά έργα παραχώρησης, αφετέρου λόγω της προσδοκίας για πώληση της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή στα αραβικά κεφάλαια, κάτι που αν γίνει θα δώσει σημαντικές ανάσες από πλευράς δανεισμού.

Η Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 13,35% το Μάιο αποτελώντας την κορυφαία μετοχή του FTSE 25 ενώ το 5μηνο είναι στο +25,70%, με φόντο τα εξαιρετικά της αποτελέσματα και τα μεγάλα έργα που συνεχίζει να αναλαμβάνει. Την Παρασκευή έκανε νέο ράλι +3,81% και επανήλθε στα 9 ευρώ που είναι τα ιστορικά της υψηλά.

Η Viohalco έκλεισε το Μάιο στο +10,17% και το 5μηνο στο +21,48%, ενώ η HelleniQ Energy το Μάιο υποχώρησε κατά 0,89%, ενώ το 5μηνο είναι στο +14,77%. Η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε οριακά κατά 0,16% το Μάιο ενώ το 2024 βρίσκεται στο +14,51%, ενώ η Intrakat έχασε 3,7% το Μάιο κρατώντας άνοδο 13,79% το 5μηνο. Από κάποιους κύκλους είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες άμεσης εισόδου στον FTSE 25, κάτι που είχε φέρει ράλι το πρώτο τρίμηνο, όμως κατόπιν ο τίτλος έχασε τη δυναμική του.

Η Motor Oil υποχώρησε κατά 4,05% το Μάιο, κάτι που οφείλεται στις διαρκείς πιέσεις των τελευταίων ημερών καθώς το τελευταίο 4ήμερο υποχώρησε κατά 8,37%, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου δεν άρεσαν, ενώ μειώθηκαν σημαντικά τα κέρδη του 2024 που πλέον διαμορφώνονται στο +9,68%.

energeiakes metoxes

Οι μετοχές που υστέρησαν

Σημαντική υστέρηση έναντι του Γενικού Δείκτη είχε η ElvalHalcor που υποχώρησε κατά 1,24% το Μάιο ενώ το 5μηνο είναι στο +3,14%, παρ’ ότι θυμίζουμε τον Ιανουάριο είχε κάνει ράλι κοντά στο +30%, ξεκινώντας ελπιδοφόρα τη χρονιά. Η Ελλάκτωρ έχασε 3,24% το Μάιο ενώ το 5μηνο είναι μόλις στο +0,59%, καθώς η αγορά προσπαθεί να «ζυγίσει» ποια θα είναι η φυσιογνωμία του ομίλου την επόμενη ημέρα μετά τις πωλήσεις των σημαντικότερων assets.

H ΔΕΗ έχασε 0,18% το μήνα που έφυγε ενώ το 5μην είναι μόλις στο +0,54%, η Mytilineοs λόγω και του πρόσφατου placement έχασε 4,14% το Μάιο ενώ το 2024 είναι μόλις στο +0,22%. Το ΑΔΜΗΕ μόνιμα εκτός κλίματος στο -1,34% και -0,68% αντίστοιχα, η Ελινόιλ με κακή εικόνα στο -8,91% και -7,79% αντίστοιχα, η Revoil στο -0,29% και -7,88%, η Αλουμύλ -4,55% και -11,07%, ενώ η AVAX βρέθηκε στην κορυφή των απωλειών το 5μηνο χάνοντας 20,22%, αλλά όπως προαναφέρθηκε, προέρχεται από το περυσινό ράλι κοντά στο +145%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας