Μενού Ροή
Τα χαμηλά 7μήνου της ΔΕΗ και το μεγάλο σφυροκόπημα των ενεργειακών μετοχών

 Η χειρότερη εβδομάδα του 2024 ήταν αυτή που παρήλθε για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και όλο το επενδυτικό σύστημα της ηπείρου, καθώς επικράτησε ένα ντόμινο ρευστοποιήσεων σε μετοχές, ομόλογα και πολλά assets, στον απόηχο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Ένα αποτέλεσμα που αποδοκίμασε τους εκφραστές της επίσημης ευρωπαϊκής πολιτικής και έδωσε μεγάλη δύναμη στις ακραίες φωνές, την άκρα δεξιά και όσους πρεσβεύουν αντισυστημικές δοξασίες.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έφερε πολιτική κρίση στη Γαλλία, τη δεύτερη οικονομία της Ευρώπης που οδηγείται σε εκλογές στα τέλη του μήνα, υπό το φόβο της επικράτησης ακροδεξιών δυνάμεων που αντιτίθενται σε καθιερωμένες και εγκαθιδρυμένες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές σε όλη την Ε.Ε. Ο πρόεδρος Μακρόν προκήρυξε εκλογές με στόχο να συσπειρώσει τις προοδευτικές και κεντρώες δυνάμεις, λαμβάνοντας ένα εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο, όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πρόσφατα υποβαθμίστηκε η οικονομία της Γαλλίας από τον οίκο Standard & Poor´s, ο οποίος επικαλούμενος τις δημοσιονομικές δυσκολίες της χώρας, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητά της από ΑΑ σε ΑΑ- εκφράζοντας μάλιστα και κάποιους ενδοιασμούς για τον κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου στο Παρίσι.

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Παρισιού κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα απώλειες 6,23%, ο γερμανικός DAX είχε πτώση 2,99%, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 5,76%, ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης είχε πτώση 3,62%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε πτώση 2,39%. Τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και μετοχές ενέργειας ήταν στην κορυφή των μετοχών που υποχώρησαν, πανευρωπαϊκά.

Οι τράπεζες λόγω των εξελίξεων στη Γαλλία, με την BNP Paribas να χάνει το πενθήμερο άνω του 12%, οι αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω της έξαρσης του πολέμου των δασμών μεταξύ Ευρώπης και Κίνας και οι ενεργειακές, λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς και των αντισυστημικών «φωνών» που αντιτίθενται σε όλο το πράσινο «δόγμα» και στις επενδύσεις που αυτό πρεσβεύει.

Τι έγινε στο Χ.Α. - Στην «πυρά» τράπεζες και ενέργεια

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο πιέστηκε πολύ, χάνοντας 2,19% την Παρασκευή και συνολικά 3,53% το πενθήμερο. Στην κορυφή της πτώσης βρέθηκαν οι τράπεζες, που υποχώρησαν έως και 5,51%, καθώς και αρκετές μετοχές της πραγματικής οικονομίας και κυρίως οι ευρύτερες της ενέργειας και της βιομηχανίας. Αν και είναι νωρίς ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα σε θέματα εφαρμογής πολιτικών και κατά πόσο ενδέχεται να υπάρξουν προσκόμματα σε ενεργειακές πολιτικές και μεγάλα projects, η αλήθεια είναι ότι οι ενεργειακές μετοχές – σε αυτό το γύρισμα της αγοράς – βρέθηκαν στην κορυφή των πιέσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της ΔΕΗ κατρακύλησε σε χαμηλά εφτά μηνών, η Motor Oil – που μόλις στις 23 Μαΐου είδε νέα ιστορικά υψηλά στα 28,56 ευρώ - έπεσε σε χαμηλά πέντε μηνών, χάνοντας άνω των τεσσάρων ευρώ μέσα στο ελάχιστο αυτό διάστημα, η Mytilineos που στα τέλη Μαΐου ήταν στα 39 ευρώ έπεσε στα 35,12 ευρώ και στα χαμηλά διμήνου, ενώ η Ελλάκτωρ που στα μέσα Μαΐου ήταν στα 2,84 ευρώ που είναι υψηλά τελευταίων ετών, πλέον έπεσε στα 2,33 ευρώ που είναι χαμηλά 6μήνου, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τις 14 Δεκεμβρίου 2023.

Η μετοχή της ΔΕΗ μετά και το -3,37% της Παρασκευής, έχασε συνολικά την περασμένη εβδομάδα 4,25% πέφτοντας στα 10,60 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 27 Νοεμβρίου 2023, ήτοι περίπου εφτά μήνες πίσω.

Η Mytilineos υποχώρησε κάτω από τα 35,50 ευρώ που έγινε το placement έχοντας μεγάλες απώλειες κοντά στο 5% την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Motor Oil υποχώρησε κατά 6,58% την περασμένη εβδομάδα, πέφτοντας στα 24,40 ευρώ.

Η Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 5,86% το περασμένο πενθήμερο, ο τίτλος της HelleniQ Energy έχασε 5,14%, πέφτοντας στα 8,03 ευρώ που είναι νέα χαμηλά τριμήνου καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τις 19 Μαρτίου. 

Η Cenergy Holdings που έχει κάνει βεβαίως μεγάλο ράλι υποχώρησε κατά 4,09% την εβδομάδα, η Τιτάν έχασε 4,35%, η Viohalco -3,69%, το ΑΔΜΗΕ -3,22%, η Revoil -4,85% και η Ελινόιλ -4,26%. Εξυπακούεται βεβαίως πως αν αλλάξει το κλίμα αυτή την εβδομάδα, αν εξομαλυνθεί έστω και λίγο διεθνώς το περιβάλλον και αν στη Γαλλία διαφανεί ότι δεν θα υπάρξουν πολύ μεγάλες ανατροπές, τέτοιες που θα έφερναν τεράστιους κλυδωνισμούς σε όλη την Ευρώπη, τότε οι αγορές θα αντιδράσουν. Και οι ενεργειακές μετοχές, ειδικά οι ΔΕΗ, Mytilineos και Motor Oil έχουν πολύ μεγάλα περιθώρια αντίδρασης και αποκατάστασης της πρόσφατης πτωτικής στρέβλωσης. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας