Κατώτερη του αναμενόμενου ήταν η υποδοχή που είχε το ελληνικό χρηματιστήριο στο μεγάλο deal που σύναψε η Τέρνα Ενεργειακή με τον αραβικό όμιλο Masdar, με την αγορά να κρατάει ήπια θετική στάση αρχικά, όμως όταν ανακοινώθηκε η εισφορά αλληλεγγύης στα κέρδη των διυλιστηρίων, ο Γενικός Δείκτης και όλη η αγορά κρέμασε χαμηλότερα.
Ένας από τους λόγους που εξ αρχής η αγορά δεν «κλείδωσε» τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή στα 20 ευρώ που θα γίνει η εξαγορά, είναι το πολύ μεγάλο – για τα τρέχοντα δεδομένα – χρονικό όριο για την τελεσφόρηση της επιχειρηματικής συναλλαγής, καθώς η μεταβίβαση των μετοχών θα γίνει προς το τέλος του 2024, αφού πρώτα έχουν υπάρξει οι απαραίτητες εγκρίσεις.
Ο δεύτερος και κύριος λόγος της αλλαγής της εικόνας χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν η εν πολλοίς αιφνιδιαστική ανακοίνωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα κέρδη των διυλιστηρίων, που όχι μόνο άλλαξε άρδην την εικόνα της αγοράς, αλλά μετάγγισε το… μικρόβιο της ανησυχίας ότι παρόμοιες πρακτικές ενδέχεται να εφαρμοστούν και σε άλλους κλάδους.
Αυτός ήταν ο λόγος που ο τραπεζικός δείκτης αρχικά έφτασε να ενισχύεται έως 1,14%, κατόπιν βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,92% όταν κατήλθε στις 1.224,56 μονάδες, ενώ τελικώς έκλεισε στις 1.246,79 μονάδες με πτώση 1,16%. Όπως σημειώνουν αναλυτές, ο λόγος της μεγάλης ενδοσυνεδριακής βουτιάς των τραπεζών και η αλλαγή του σκηνικού οφείλεται στις φήμες που κυκλοφόρησαν περί επιβολής παρόμοιου με τα διυλιστήρια φόρου και στα τραπεζικά ιδρύματα, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται, τουλάχιστον προς το παρόν.
Η κίνηση των ενεργειακών μετοχών
Τέρνα Ενεργειακή: Αρχικά η μετοχή κινήθηκε έως το υψηλό των 19,40 ευρώ, όταν ενισχύονταν σε ποσοστό 1,15%, ενώ σταδιακά έχασε μέρος τη δυναμικής της, όμως ουδέποτε πέρασε σε πτωτική τροχιά, σε μια συνεδρίαση που η πλειονότητα των blue chips το έκανε. Τελικώς έκλεισε με άνοδο 0,89% στα 19,35 ευρώ που είναι νέα υψηλά 11μήνου, ενώ διακίνησε σχεδόν το ¼ των συνολικών συναλλαγών, καθώς από τα 160,6 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης, η ΤΕΝΕΡΓ διακίνησε 38,35 εκατ. ευρώ, ενώ έκλεισε με αποτίμηση 2,28 δισ. ευρώ.
ΓΕΚ Τέρνα Ι: Η μητρική που έχει και το μεγαλύτερο όφελος από το deal πώλησης καθώς θα μειώσει το δανεισμό της και θα αποκομίσει πολύ μεγάλη ρευστότητα για να διεκπεραιώσει τα projects που έχει σε κατασκευές, παραχωρήσεις και ενέργεια, έκλεισε επίσης με άνοδο χθες. Αρχικά έφτασε έως το υψηλό των 17 ευρώ (+2,16%) ενδοσυνεδριακά, επίπεδα που είχε να δει 24 χρόνια, από τις 24 Φεβρουαρίου του 2000. Τελικώς, έκλεισε στα 16,88 ευρώ (+1,44%), επίπεδα που είναι υψηλά 24 ετών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τις 21 Φεβρουαρίου του μακρινού 2000. Αποτιμάται στα 1,74 δισ. ευρώ.
ΓΕΚ Τέρνα ΙΙ: Μετά την ανακοίνωση του deal, εύλογα εγχώριοι αλλά και διεθνείς οίκοι αποφάνθηκαν για το πως βλέπουν το εγχείρημα, αλλά και τη μετοχή. Η Axia ανέβασε την τιμή στόχο στα 24,80 ευρώ, σημειώνοντας πως η αποκρυστάλλωση της αξίας και η επενδυτική περίπτωση του ομίλου θα οδηγήσουν τις προσαρμογές αποτίμησής της. Η Eurobank Equities ανεβάζει την τιμή στόχο στα 20 ευρώ (από 18 πριν), με σύσταση «διακράτηση» από «αγορά», τονίζοντας ότι η ΓΕΚ Τέρνα είναι ο βασικός ωφελημένος της συμφωνίας. Τέλος, η Euroxx Χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή και την τιμή στόχο των 20 ευρώ και αναφέρει πως διατηρεί την bullish στάση της.
Η κίνηση των διυλιστηρίων
Στην πιο δύσκολη συνεδρίαση εδώ και πολύ καιρό βρέθηκαν οι μετοχές των δύο μεγάλων διυλιστηρίων της χώρας χθες, καθώς η ανακοίνωση για την «φορολόγηση» των υπερκερδών, ως εισφορά αλληλεγγύης, τις έστειλε στο καναβάτσο. Η Motor Oil έφτασε να υποχωρεί έως 4,53% ενώ έκλεισε με πτώση 3,36% στα 24,72 ευρώ. Η HelleniQ Energy έφτασε να χάνει έως 3,24%, κλείνοντας με πτώση 2,87%, ενώ έχασε τα 8 ευρώ για πρώτη φορά από τις 11 Μαρτίου. Μάλιστα, στα 7,95 ευρώ είχε να κλείσει από τις 20 Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι κατήλθε σε χαμηλό 4μήνου. Από την αρχή του 2024 o τίτλος της Motor Oil ενισχύεται κατά 4,04%, ενώ της HelleniQ Energy βρίσκεται στο +9,20%. Πέρυσι, το 2023, η Motor Oil είχε άνοδο 8,79%, ενώ η μετοχή της HelleniQ Energy είχε υποχωρήσει κατά 4,08%. Αμφότερες είχαν υστερήσει έναντι όλης της αγοράς, καθώς θυμίζουμε πως πέρυσι ήταν μια εξαιρετική χρονιά για το Χ.Α., με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει άνω του 39% και τον τραπεζικό άνω του 65%.