Αυξάνονται σε 49 οι μετοχές που θα απαρτίζουν το δείκτη βιωσιμότητας ESG του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στις 35 εταιρείες που συμμετέχουν έως τώρα, θα προστεθούν επιπλέον 14.
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το ελληνικό χρηματιστήριο, στο δείκτη βιωσιμότητας ESG θα προστεθούν οι μετοχές των AVAX, Attica Bank, Βιοκαρπέτ, Ελινόιλ, Έλαστρον, Ικτίνος, Intrakat, Interlife, Intracom Holdings, Μύλοι Λούλοι, Briq Properties, Παπουτσάνης, Premia και Space Hellas.
Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου, συνδυαστικά με τις άλλες αλλαγές στους δείκτης όπως FTSE 25 (προσθήκη Quest Συμμετοχών με διαγραφή ΕΧΑΕ), Mid Cap κ.λπ.
Έτσι, πληθαίνουν και οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας, των μετάλλων και των υποδομών που θα συμμετέχουν πλέον στον δείκτη ESG.
Το νέο παγκόσμιο επενδυτικό trend βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» του ESG, δηλαδή από το τρίπτυχο του δείκτη βιωσιμότητας με Περιβαλλοντικά (Enviromental), Kοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) κριτήρια.
Έτσι, η διοίκηση του Χ.Α. ετοίμαζε από το 2020 την ίδρυση τέτοιου δείκτη, τον οποίο τελικώς οριστικοποίησε και έθεσε σε ισχύ από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021.
Η τιμή εκκίνησης του δείκτη βιωσιμότητας ήταν 1.000 μονάδες και απαρτίζεται από 35 μετοχές, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στον Large Cap του Χ.Α., όμως υπάρχει εκπροσώπηση τόσο του Mid Cap όσο και των χαμηλότερων αποτιμήσεων.
Οι πρώτες 35 μετοχές
Οι πρώτες 35 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη ESG του Χ.Α. είναι οι Coca-Cola HBC, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Jumbo, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Viohalco, Fourlis, ΕΧΑΕ, Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Aegean Airlines, ElvalHalcor, ΟΛΠ, Cenergy Holdings, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο Computers, Αλουμύλ Μυλωνάς και Inform Λύκος.
Οι πέντε μετοχές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον Δείκτη ESG είναι οι Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ. Με την πρόοδο της συμμόρφωσης των εισηγμένων εταιρειών με τα κριτήρια βιωσιμότητας, στόχος είναι να περιληφθούν στο μέλλον και οι 60 μετοχές του Γενικού Δείκτη στον Δείκτη ESG.
Αναθεωρήσεις του δείκτη βιωσιμότητας θα γίνονται κάθε Νοέμβριο, ενώ τα βασικά κριτήρια συμμετοχής στον δείκτη θα είναι το free float να είναι τουλάχιστον 15% και η βαθμολογία με βάση τα κριτήρια ESG να είναι τουλάχιστον 0,30.
Οι επενδύσεις
Την τελευταία τριετία, οι επενδύσεις με γνώμονα τις πρακτικές περιβαλλοντικής ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και εταιρικής διακυβέρνησης έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση.
Η διεθνής τάση είναι ξεκάθαρη και δείχνει πως υπάρχει σημαντική μετατόπιση του ενδιαφέροντος των επενδυτών σε κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες, καθώς αναγνωρίζεται ότι έχουν χαμηλότερη έκθεση σε κινδύνους και ταυτόχρονα καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.
Εταιρείες – κολοσσοί, έχουν αρχίσει και αλλάζουν όλη την κουλτούρα τους, αντιλαμβανόμενες ότι οι ροές κεφαλαίων προς τις βιώσιμες επενδύσεις (sustainable funds) έχουν λαμπρό μέλλον. Ευρωπαϊκά funds που διαχειρίζονται κεφάλαια 2 τρισ. δολ. πιέζουν μεγάλους παίκτες διαφόρων ενεργοβόρων κλάδων να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο το επιχειρηματικό τους μοντέλο.
Δεν πρόκειται για μια θεωρητικού τύπου διαφημιστική ή ακαδημαϊκή διαχείριση της εταιρικής εικόνας, αλλά για μια ολιστική μεταστροφή ολόκληρης της επιχειρηματικής κουλτούρας, που διαπερνά κάθετα και οριζόντια από το ανώτερο επίπεδο διοίκησης μιας εταιρείας έως τις γραμμές παραγωγής και όλους τους κρίκους της επιχειρησιακής αλυσίδας.
Κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, βιώσιμες πρακτικές περιβαλλοντικής ανάπτυξης, υπεύθυνες δράσεις για την κοινωνία, είναι έννοιες και δράσεις που «παντρεύονται» ολοένα και περισσότερο, αποτελώντας ουσιαστικές επιχειρηματικές πρακτικές. Συνάμα, αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια συνδυαστικά με την κλιματική αλλαγή και την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας και στους κατόχους κεφαλαίων, που πλέον δεν εστιάζουν άκριτα στην κερδοφορία, αλλά και τον τρόπο που αυτή επιτυγχάνεται.
Οι επενδυτές ολοένα και περισσότερο στρέφονται προς τις κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες εταιρείες και μετοχές, καθώς γνωρίζουν ότι οι εταιρείες με υψηλά στάνταρ σ’ αυτούς τους τομείς, έχουν – συνήθως – και εξαιρετικά ποιοτικά στάνταρ σ’ όλη τη διάρθρωση και λειτουργία τους, ενώ θεωρούνται και ιδιαίτερα ανθεκτικές μετοχές.
Ρεκόρ κεφαλαίων
Τα κεφάλαια που επενδύονται σε εταιρείες που πληρούν τα ESG έχουν αυξηθεί κατά 170% από το 2015, ενώ οργανισμοί όπως η Moody’s, η Fitch, o MSCI και το Bloomberg, στοχεύουν στη θέσπιση προτύπων (και δεικτών) αξιολόγησης για τα κριτήρια ESG. Στο σύνολο του 2020, υπολογίζεται ότι τα κεφάλαια των ESG funds έφτασαν παγκοσμίως στο ποσό – ρεκόρ των 1,7 τρισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας αύξηση 50% έναντι του 2019!
Με βάση διεθνή δημοσιεύματα, η Ευρώπη το 2020 είχε 184 δισ. ευρώ εισροές κεφαλαίων προς επενδύσεις ESG και οι ΗΠΑ 50 δισ. δολάρια, αντίστοιχα. Στην Ευρώπη τα κεφάλαια ESG αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών επενδεδυμένων κεφαλαίων με ταχύτατο ρυθμό αύξησης, ενώ προ 5ετίας ήταν μόλις στο 2%.