Μενού Ροή
Η ΕΕ επιβάλλει τους δικούς της κανόνες ESG στις ξένες εταιρείες

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες συμφώνησαν να αναγκάσουν περίπου 28.000 ξένες θυγατρικές να συμμορφωθούν με τους κανόνες ESG της Ε.Ε., σηματοδοτώντας ένα πλήγμα για τους εκπροσώπους των αμερικανικών εταιρειών που είχαν ασκήσει πίεση για το αντίθετο αποτέλεσμα.

Σε μια ευρεία ανανέωση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων της ΕΕ για μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, το Ευρωκοινοβούλιο απέσυρε μια προγραμματισμένη εξαίρεση που είχε υποστηριχθεί από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου προτάσεων εταιρικής αναφοράς που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα κράτη μέλη και ενδέχεται να αντιμετωπίσει την αντίθεση κάποιων εξ αυτών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Ευρώπη εργάζεται εδώ και χρόνια για να διασφαλίσει ότι οι κανόνες της για τα ESG πρότυπα αποτελούν παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Η πιο πρόσφατη πρόταση σημαίνει ότι οι τοπικές δραστηριότητες μεγάλων εταιρειών όπως η McDonald’s Corp. και η General Motors Co. θα πρέπει όλες να ανταποκρίνονται στις ίδιες απαιτήσεις αναφοράς ESG με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Το σχέδιο που προτάθηκε από τους ευρωβουλευτές επιδιώκει να καταστήσει αδύνατο για τις ξένες εταιρείες να αποκτήσουν οποιοδήποτε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω λιγότερο αυστηρών προτύπων ESG, σύμφωνα με τον Pascal Durand, που επιβλέπει την εισαγωγή της Οδηγίας για την Εταιρική Αναφορά της Αειφορίας της ΕΕ.

Το να επιτραπεί σε ξένες εταιρείες να εφαρμόζουν δυνητικά πιο χαλαρά πρότυπα ESG «ήταν πολιτικά αδύνατο», δήλωσε στο Bloomberg ο Durand, ο οποίος εκπροσωπεί το κόμμα Renew Europe στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η απάντηση στην κλιματική αλλαγή

Η εξέλιξη έρχεται καθώς η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ορίζει τις δικές της απαιτήσεις ESG για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Η SEC θα ζητήσει από τις εταιρείες να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι εταιρείες με μεγάλα έμμεσα αποτυπώματα άνθρακα αναμένεται να αποκαλύψουν τις λεγόμενες εκπομπές Scope 3, που είναι το ευρύτερο και πιο απαιτητικό όργανο μέτρησης.

Οι νέες απαιτήσεις ESG σε όλες τις δραστηριότητες αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας απάντησης στις ολοένα και πιο ανησυχητικές αναφορές επιστημόνων ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται με επικίνδυνο ρυθμό. Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή έδωσε την πιο ζοφερή αξιολόγησή της τον περασμένο μήνα και προειδοποίησε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν κάνει αρκετά για να αποτρέψει μια κλιματική καταστροφή.

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες λένε ότι προσπαθούν να ανακατευθύνουν τη ροή των κεφαλαίων με τρόπους που θωρακίζουν το περιβάλλον και προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη. Η εργαλειοθήκη της ΕΕ βασίζεται στο λεγόμενο Taxonomy, μια πολυετή προσπάθεια για τους κανόνες που αποσκοπούν στον καθορισμό βιώσιμων επιχειρήσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η μόνη δύναμη που εμπλέκεται στην κατάρτιση νέων μη χρηματοοικονομικών προτύπων. Εάν όμως επικρατήσουν άλλα τότε η αειφόρος ανάπτυξη θα καθοριζόταν από ένα μη ευρωπαϊκό όραμα, καθιστώντας δυσκολότερο να ληφθούν υπόψη οι ευρωπαϊκές αξίες». δήλωσε ο Durand

Η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των κανόνων ESG της Ευρώπης που απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό σε άλλα μέρη του κόσμου εξαρτάται από την έννοια του double-materiality, σύμφωνα με την οποία μια εταιρεία λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον αντίκτυπο του εξωτερικού κόσμου στην επιχείρησή της, αλλά και τον δικό της αντίκτυπο στον έξω κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει στοιχεία όπως η βιοποικιλότητα και τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα, «που είναι αξίες σημαντικές για τους ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής», είπε ο Durand.

Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι απαιτείται από τις θυγατρικές να αναφέρουν κινδύνους που δημιουργούν μια «παραπλανητική εικόνα του προφίλ βιωσιμότητας ενός ομίλου», καθώς και ότι οι ενοποιημένες εκθέσεις ESG, που βασίζονται σε παρόμοιες απαιτήσεις οι οποίες τίθενται στις εγχώριες αγορές, είναι πιο ολοκληρωμένες.

Οι ευρωβουλευτές, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι η στρατηγική της Ε.Ε. βασίζεται στη δημοσιοποίηση και ότι η νέα οδηγία θα απαιτεί από τις εταιρείες να αναφέρουν πώς οι στρατηγικές και τα επιχειρηματικά μοντέλα τους ευθυγραμμίζονται με μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, αποκαθιστούν τη βιοποικιλότητα και παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας