Μενού Ροή
papastratos-anadasosi
150 άνθρωποι της Παπαστράτος φύτευσαν τα πρώτα 800 δέντρα στο Δήμο Πεντέλης στην έναρξη της Β΄φάσης του µεγάλου Προγράµµατος Αναδάσωσης
Το μεγάλο πρόγραμμα αναδάσωσης της Παπαστράτος στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής

Πιστή στη δέσμευσή της για διαρκή συνεισφορά στο περιβάλλον και έχοντας ήδη ολοκληρώσει τη φύτευση 35.000 δέντρων στον Άγ. Στέφανο, η Παπαστράτος, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Με αφορμή μάλιστα το Μάρτιο, μήνα Δασών και Νερού, η Παπαστράτος ανέλαβε δράση, με μια σειρά από σημαντικές ενέργειες, που ως στόχο έχουν τη διατήρηση των "πνευμόνων" οξυγόνου και νερού στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα Αναδάσωσης της Παπαστράτος, μια δράση που εντάσσεται στην ευρύτερη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας ,ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και ήταν το πρώτο πρόγραμμα που ξεκίνησε στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, στο πλαίσιο του θεσμού του Αναδόχου Αναδάσωσης. Στόχος της εταιρείας ήταν να δοθεί ξανά πνοή στο φυσικό περιβάλλον της Αττικής, με τη φύτευση 70.000 δέντρων, σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προχωρά με ταχύτητα και επιτυχία. Είναι σημαντικό πως αφορά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδάσωσης και όχι μια απλή δενδροφύτευση, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Η εταιρεία μάλιστα έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη φροντίδα των δέντρων που έχει φυτεύσει έως το 2026.

papastratos-anadasosi
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος,κ. Γιώργος Μαργώνης,o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,κ. Θόδωρος Σκυλακάκης,ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος,κ. Θέμης Χασιώτης

Τα προγράμματα αναδάσωσης

Στις αρχές του μήνα, η Παπαστράτος πραγματοποίησε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη 6 Μαρτίου στην Πηγή Καρακαντά, στην Πεντέλη Αττικής, σηματοδοτώντας την έναρξη της Β΄ φάσης του µεγάλου Προγράµµατος Αναδάσωσης που υλοποιεί στην περιοχή, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, με πάνω από 150 εθελοντές της Παπαστράτος να φυτεύουν συμβολικά τα πρώτα 800 δέντρα.

Η Α’ φάση της αναδάσωσης αφορούσε στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, στην οποία φυτεύτηκαν 35.000 δέντρα, δίνοντας πνοή σε μία δασική έκταση 500 στρεμμάτων. Από τα δέντρα που τοποθετήθηκαν, τα 8.000 δεν κατάφεραν να επιβιώσουν τους εκτεταμένους καύσωνες του καλοκαιριού, όμως αντικαταστάθηκαν με καινούργια. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει έμπρακτα, τόσο την ευελιξία, όσο και την αφοσίωση της εταιρείας στην αποτελεσματική υλοποίηση του έργου και την απόλυτη δέσμευσή της, ώστε να ξαναγίνει δάσος εκεί που υπήρχε δάσος. Ωστόσο, η δράση δεν περιλάμβανε μόνο τη φύτευση των δέντρων, αλλά τον καθαρισμό των καμένων εκτάσεων, τη φροντίδα και το πότισμα.

Η Ιπποκράτειος Πολιτεία, μία περιοχή που αρχικά είχε επιλεγεί από την επιστημονική ομάδα της εταιρείας να αναδασωθεί, κατάφερε να αναγεννηθεί πραγματικά μέσα από τις στάχτες της, με φυσικό τρόπο με αποτέλεσμα οι δράσεις του προγράμματος να μεταφερθούν σε διαφορετική περιοχή. Ως εκ τούτου προέκυψε η νέα έκταση 500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, η οποία είχε επίσης δοκιμαστεί σκληρά από τις πυρκαγιές. Αφού ολοκληρώθηκε η επιστημονική μελέτη, ξεκίνησε η διαδικασία της φύτευσης, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και υπολογίζεται πως θα περιλαμβάνει 35.000 δέντρα, καθώς και τη φροντίδα τους έως και το 2026.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως βασικό κριτήριο επιτυχίας για το πρόγραμμα αναδάσωσης της Παπαστράτος είναι το ποσοστό επιβίωσης των νέων δέντρων που έχουν τοποθετηθεί, ενώ στόχος είναι τουλάχιστον το 75% των δέντρων από τα οποία θα φυτευτούν να επιβιώσουν. Ομολογουμένως, πρόκειται για ένα αρκετά υψηλό ποσοστό, το οποίο απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση, σχολαστική, σταθερή παρακολούθηση και διαρκή φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών.


Οι δράσεις για την μείωση της σπατάλης του νερού

Η περιβαλλοντική συνείδηση της Παραστράτος επιβεβαιώνεται και όσον αφορά την προστασία των υδάτινων πόρων, που μαζί με το οξυγόνο αποτελούν τα δύο βασικά συστατικά της ύπαρξης του πλανήτη μας.

Για την Παπαστράτος, σωστή διαχείριση του νερού σημαίνει εφαρμογή μέτρων υψηλής αποδοτικότητας, προώθηση δράσεων για την ανακύκλωσή του, προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων, και προώθηση της βιώσιμης διαχείρισής τους σε συνεργασία με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς. 

Η πρόσφατη επαναπιστοποίηση της εταιρείας με το διεθνές πρότυπο Alliance for Water Stewardship (AWS) Standard 2.0, που λαμβάνει σταθερά από το 2020, αποδεικνύει τη δέσμευση της Παπαστράτος για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Τονίζεται πως η Παπαστράτος είναι μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση.

Σύμφωνα µε το πρότυπο ΑWS, οι κοινές προκλήσεις για το νερό περιλαμβάνουν την απειλή ή την ανησυχία που αφορά στη διαχείριση του νερού και η οποία επηρεάζει και άλλα ενδιαφερόµενα µέρη της περιοχής χρήσης αυτού, όπως το υδατικό ισοζύγιο-υφαλμύρινση υπογείου υδροφόρου ορίζοντα, η ποιότητα του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα και η εξάλειψη του κινδύνου πλημμύρας.  Με πρωτοβουλία της Παπαστράτος, όλα αυτά τα ζητήματα επικοινωνούνται μέσω συναντήσεων με τοπικούς φορείς με συμμετοχή του Δήμου Ασπροπύργου, της ΕΥΔΑΠ και άλλων εταιρειών που έχουν έδρα στη λεκάνη απορροής της περιοχής που ανήκει και η Παπαστράτος. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται ενημέρωση σχετικά με το Alliance for Water Stewardship (AWS), τα εσωτερικά σχετικά με το νερό έργα της εταιρείας και παρουσιάζονται τα "shared water challenges" που έχει αναγνωρίσει η Παπαστράτος ώστε να εξετάζονται ενδεχόμενες κοινές δράσεις με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του νερού αλλά και τη δραστηριοποίηση στους υπόλοιπους πυλώνες του προτύπου

aws-2023

Υπεύθυνη διαχείριση νερού

Στην πράξη, η υπεύθυνη διαχείριση του νερού, τόσο εντός των εγκαταστάσεών της στον Ασπρόπυργο όσο και συνολικά στην περιοχή της λεκάνης απορροής της στο Θριάσιο Πεδίο, βρίσκεται σταθερά στον πυρήνα του μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας. 

Συγκεκριμένα η στρατηγική για το νερό που έχει χαράξει η εταιρεία έχει στόχο την ελαχιστοποίηση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος (θερµαινόµενων ράβδων καπνού) στο εργοστάσιό της, το οποίο εφαρµόζει Σύστηµα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και έχει πιστοποιηθεί κατά το ISO 14001, πρότυπο που περιλαμβάνει και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Επιπλέον, η Παπαστράτος έχει δημιουργήσει δύο µονάδες βιολογικού καθαρισµού τριτοβάθµιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων για αστικά και βιοµηχνικά απόβλητα. Τα επεξεργασµένα ύδατα διατίθενται υπεδάφια ενισχύοντας την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του υδροφόρου ορίζοντα. Μέρος του επεξεργασµένου ύδατος και συγκεκριµένα  14.820 m3 νερού, επαναχρησιµοποιήθηκαν προς άρδευση των χώρων πρασίνου των εγκαταστάσεών της εταιρείας. 

Τέλος, µέσω της µητρικής εταιρείας Philip Morris International, η εταιρεία προετοιμάζει και διατηρεί µε διαφάνεια αναφορές σχετικά µε τη χρήση νερού, µέσω της δηµοσιοποίησης στοιχείων στον µη κερδοσκοπικό οργανισµό CDP.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας