Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να τροχοδρομηθεί πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού», που αρχικά ήταν να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και θα επιδοτεί μέχρι και 70% την εγκατάσταση 8.000 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Είναι συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, που ήδη έχουν δεσμευτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης οι σχετικοί πόροι, όπως τόνισε η γενικής γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών προαναγγέλοντας την έναρξη του νέου προγράμματος. Στόχος είναι, με την επιδότηση της εγκατάστασης δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, να στηθούν συνολικά 8.000 φορτιστές. Το πρόγραμμα θα προβλέπει ειδική επιδότηση έως 70%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια, στην οποία θα εγκατασταθούν. Σημειώνεται ότι υπάρχει ειδική πρόβλεψη για επιπλέον ενισχύσεις σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν αποτελούν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Το σημαντικότερο εμπόδιο
Με την επέκταση του δικτύου φόρτισης αναμένεται να αρθεί το σημαντικότερο εμπόδιο διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, η οποία μέχρι το 2019 διέθετε μόλις 100 δημόσια προσβάσιμους φορτιστές.
Οι υποδομές άλλωστε αποτελούν τον σημαντικότερο τομέα, όπως είπε η κ. Σδούκου για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και ήδη η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Πάντως μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς αναφέρθηκε στο θέμα των περιορισμών εγκατάστασης σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης. Όπως είπε «υπάρχει το θέμα διασφάλισης της απαραίτητης ασφάλειας και για αυτό δεν έχουν εγκατασταθεί σταθμοί σε μεγάλα κομμάτια των εθνικών οδικών οδών, όπως η Εγνατία Οδός, καθώς εκεί δεν υπάρχουν ΣΕΑ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες στην Ευρώπη».
Ο κ Ξιφαράς διευκρίνισε ότι στα εθνικά δίκτυα της Ελλάδας η ευρωπαϊκή υποχρέωση για σταθμούς φόρτισης ανά 60 χιλιόμετρα καλύπτεται στο 65% των δικτύων. «Φέτος έχουμε διπλασιάσει τους φορτιστές, είναι εμφανής η πρόοδος» τόνισε.
Φορτίζω παντού
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Φορτίζω παντού» αποτελεί και ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης για το πρώτο εξάμηνο του 2023, προκειμένου να ενισχυθούν ιδιωτικοί φορείς (όπως είναι σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων, εμπορικά κέντρα κ.ά.) για την εγκατάσταση περίπου 8.000 δημοσίως προσβάσιμων σημείων ταχείας και υπερταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Από μελέτη που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό του ΥΠΕΝ είχε υπολογιστεί ότι, θα απαιτηθούν περισσότερα από 13.000 δημόσια σημεία φόρτισης έως το 2025 και συνολικά 100.000 έως το 2030, με τις αναγκαίες επενδύσεις να ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των φορτιστών στο δημόσιο οδικό δίκτυο αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων από τους πολίτες.
Οι στόχοι για τους Δήμους
Ειδικότερα, σύμφωνα με ρύθμιση που πέρασε πριν λίγο καιρό στη Βουλή, οι δήμοι οφείλουν να προχωρήσουν τις διαδικασίες έως την 31η Δεκεμβρίου 2023. Μάλιστα, σε περίπτωση διενέργειας ανοιχτών διαγωνισμών παραχώρησης του δικαιώματος ανάπτυξης, διαχείρισης και λειτουργίας των δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων τίθεται υποχρεωτική για τους δήμους η χρησιμοποίηση συγκεκριμένων τευχών, τα οποία θα εκπονηθούν από το Αυτοτελές Τμήμα Ηλεκτροκίνησης του ΥΠΕΝ και θα εγκριθούν με κοινή υπουργική απόφαση, έτσι ώστε να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις από δήμο σε δήμο. Πάντως, η ρύθμιση δίνει περιθλώρια ευελιξίας, καθώς προβλέπει ότι η προθεσμία έναρξης των διαγωνισμών θα μπορεί να παρατείνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών.
Στόχος είναι η προμήθεια και εγκατάσταση περίπου 11.000 δημοσίως προσβάσιμων σημείων φόρτισης σε στρατηγικά σημεία αστικών και περιαστικών περιοχών, μια επένδυση που θα ξεπεράσει συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ. Τα σημεία είχαν χωροθετηθεί από τα 328 Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) τα οποία είχαν εκπονήσει οι δήμοι.
Πωλήσεις
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΥΠΕΝ για το «Κινούμαι ηλεκτρικά 2» που έδωσε η γενική γραμματέας. Μέσα σε οκτώ μήνες έχουν υποβληθεί περίπου 17.000 αιτήσεις, ενώ στον προηγούμενο κύκλο, για να φθάσει το πρόγραμμα σε αυτό τον αριθμό είχαν περάσει 18 μήνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 30% των αιτήσεων αφορά σε ηλεκτρικά οχήματα, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα όπου πρωτοστάτησαν τα ηλεκτρικά ποδήλατα, το 32% σε δίκυκλα/τρίκυκλα και το 30% σε ηλεκτρικά ποδήλατα.
Η κα. Σδούκου ανέφερε επίσης, ότι τον προηγούμενο μήνα το 11% των οχημάτων που ταξινομήθηκαν ήταν ηλεκτρικά. «Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει ωριμάσει και έχει αγκαλιάσει αυτή την τεχνολογία» σημείωσε.
Πάντως, σχεδόν, το ένα πέμπτο της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου φέτος αναμένεται να αποτελέσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σύμφωνα με την έκθεση προοπτικών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, που πριν λίγες εβδομάδες.
Οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 35% φέτος και να φθάσουν τα 14 εκατομμύρια, σύμφωνα με την έκθεση, αποτελώντας το 18% της αγοράς – από μόλις 4% το 2020.
Η μετάβαση από τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης στα ηλεκτρικά θα μειώσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΕΑ.
Πάνω από τα μισά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής παγκοσμίως βρίσκονται στην Κίνα, η οποία πέτυχε το 60% των πωλήσεων το 2022, ενώ κυριαρχεί και στην παγκόσμια παραγωγή μπαταριών.
Τα SUV και τα μεγάλα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα των ηλεκτρικών μοντέλων με μπαταρίες στην Κίνα και την Ευρώπη και ακόμη περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Εκτός της Κίνας, υπάρχει ανάγκη οι κατασκευαστές να προσφέρουν προσιτές επιλογές σε ανταγωνιστικές τιμές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μαζική αγορά ηλεκτρικών οχημάτων», αναφέρει η έκθεση.
Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα δίτροχα ή τρίτροχα ηλεκτρικά οχήματα υπερτερούν αριθμητικά των αυτοκινήτων. Πάνω από τις μισές από τις ταξινομήσεις τρίτροχων οχημάτων στην Ινδία το 2022 θα είναι ηλεκτρικά, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η Περιφέρεια Αττικής
Τις δράσεις που ήδη υλοποιεί η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής με στόχο την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζει στους τομείς της βιώσιμης κινητικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας το 6ο Συνέδριο για την Ηλεκτροκίνηση, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) και την οικονομική ιστοσελίδα insider.gr, στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης και αναφερόμενος στις δράσεις που υλοποιεί ήδη η Περιφέρεια εστίασε στις εξής:
Δημιουργείται τμήμα Ηλεκτροκίνησης στην αρμόδια Διεύθυνση που εποπτεύει και συντηρεί το οδικό δίκτυο.
Ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία με στόχο τη δημιουργία ενός πράσινου στόλου 40 νέων αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων τα οποία θα αντικαταστήσουν το μεγαλύτερο μέρος των ρυπογόνων και ασύμφορων από θέματα συντήρησης οχημάτων που διαθέτει η Περιφέρεια.
Διαμορφώνεται ένα σύγχρονο δίκτυο φορτιστών στο κεντρικό οδικό δίκτυο της Αττικής και σε υπηρεσίες που βρίσκονται σε κομβικά σημεία με εύκολη πρόσβαση για τους πολίτες της Αττικής.
Δρομολογείται η εκπαίδευση των οδηγών, των υπαλλήλων και των στελεχών της Περιφέρειας στην οικολογική και ασφαλή οδήγηση όπως αυτή εκφράζεται μέσω της ηλεκτροκίνησης.
Στο Μητροπολιτικό Πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Αντώνης Τρίτσης» έχουν εγκατασταθεί οι πρώτοι ταχυφορτιστές και ήδη χρησιμοποιείται το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πάρκου.
200.000 τόνοι λιγότερο διοξείδιο θα μολύνουν το περιβάλλον
Παράλληλα όπως ανέφερε «η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη αδειοδοτήσει σε πρατήρια και συνεργεία 100 θέσεις ενώ στο σχεδιασμό της διοίκησης είναι η εγκατάσταση πρόσθετων φορτιστών σε όλα τα ΚΤΕΟ Αττικής και στο τμήμα Μεταφορών Ανατολικής Αττικής. Πέραν των ταχυφορτιστών στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας υπάρχει και η σταδιακή αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων με ηλεκτρικά με στόχο το πέρασμα στην πράσινη εποχή.
Επισημαίνεται πως από τις μέχρι σήμερα δράσεις μας:
- Επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα: 200.000 τόνοι λιγότερο διοξείδιο θα μολύνουν το περιβάλλον
- Μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου εξοικονομώντας 112.000 λίτρα βενζίνης ή diesel
- Συνυπολογίζοντας και τα οφέλη από τη συντήρηση και τα τέλη κυκλοφορίας, προκύπτει ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 400.000 ευρώ.
Επίσης η Περιφέρεια προχωρά στην υλοποίηση μιας πλήρους και ολοκληρωμένης παρέμβασης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Αττική, μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Νέα Μητροπολιτική Αττική». Στόχος μία ολοκληρωμένη ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην Περιφέρεια Αττικής, η πλήρης χαρτογράφηση σημείων παρέμβασης που εξυπηρετούν τις ανάγκες διαμόρφωσης υπερτοπικού δικτύου φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά και η κατάρτιση οδικού χάρτη για την ανάπτυξη Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων.
«Σχεδιάζουμε την υιοθέτηση ηλεκτροκίνητων απορριματοφόρων»
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως σε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής και μέσω του ΕΔΣΝΑ, δρομολογείται η εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης και στον τομέα της συλλογής αποβλήτων, ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων.
«Η Αττική έχει έναν από τους πλέον γερασμένους στόλους απορριμματοφόρων και με μια πρώτη εκτίμηση πάνω από 2.000 οχήματα χρήζουν αντικατάστασης, με τα περισσότερα να χρησιμοποιούνται ήδη πάνω από 20 έτη. Η αντικατάστασή τους θα προφέρει σημαντικά οφέλη τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.