Μενού Ροή
Ένα βιώσιμο μέλλον: Γιατί η ψηφιοποίηση του ενεργειακού τομέα είναι το κλειδί

 

Η Pastora Valero είναι SVP Public Policy & Government Affairs στη Cisco. Ο Michele Bologna είναι επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων στην Enel.

Αν μη τι άλλο, οι διαπραγματεύσεις της COP26 μας έδειξαν την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία και πολιτική βούληση για τη λήψη παγκόσμιων αποφάσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, όπου η κοινωνική απαίτηση για δράση για το κλίμα είναι πρωτοφανής.

Πέρα από τους σαφείς στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα που απορρέουν από μεγαλύτερους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μια στρατηγική μετάβασης σε ηλεκτρική ενέργεια για την Ευρώπη είναι θεμελιώδης για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και των οφελών για την υγεία. Η ηλεκτροδότηση και η ψηφιοποίηση είναι αναμφίβολα οι λέξεις που περιγράφουν καλύτερα τους μετασχηματισμούς που συντελούνται στον ενεργειακό τομέα, ανατρέποντας τα παραδοσιακά μοντέλα. Αναμένουμε τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ηγηθεί αυτής της μετάβασης για να διασφαλίσουμε μια παγκόσμια πράσινη ανάκαμψη.

Ψηφιοποίηση του ενεργειακού τομέα – γιατί έχει σημασία;

Ολόκληρο το τοπίο του ενεργειακού συστήματος μεταβάλλεται, καθώς ο κλάδος βιώνει έναν ταχύτατο ρυθμό αλλαγών που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν. Μαζί με αυτό έρχεται και η ανάγκη για έναν βαθύ μετασχηματισμό μέσω της ψηφιοποίησης.

Η ψηφιοποίηση του ενεργειακού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων και την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος, καθώς επιτρέπει τη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την υψηλότερη αποδοτικότητα των δικτύων και τις καινοτόμες υπηρεσίες προς τους πελάτες. Αυτή η ψηφιοποίηση απαιτεί επίσης νέες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μοντέλων πλατφόρμας για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας σε όλες τις πτυχές, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, είτε για λειτουργίες, είτε για τεχνολογία.

Με αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να ηγηθούμε της μετάβασης της κοινωνίας σε ένα πράσινο και ψηφιακό μέλλον. Μέσω των ευφυών δικτύων, η Cisco και η Enel συνεργάζονται για την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να επιταχυνθεί ο ηλεκτροδότηση και η μετάβαση σε καθαρές, ανανεώσιμες και κατανεμημένες πηγές ενέργειας.

Όλα έχουν να κάνουν με την ευελιξία και την αξιοπιστία. Η τεχνολογία επιτρέπει τον μετασχηματισμό του δικτύου, συνδέει τα ενεργειακά οικοσυστήματα και βελτιστοποιεί την παραγωγή και τη ζήτηση. Οι λύσεις διαχείρισης δικτύου είναι το κλειδί για την αποδοτικότητα της διανομής, τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, τη μείωση του κόστους, τον μετασχηματισμό σε έξυπνα δίκτυα και τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης διαχείρισης της λειτουργίας και υπηρεσιών προς τους πελάτες βάσει πλατφόρμας.

Για να προωθήσουμε την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών στην Ευρώπη και τελικά να επιτύχουμε τους στόχους μας για το 2050 για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα, πρέπει να ενισχύσουμε την πολιτική συνεργασία μεταξύ πράσινης και ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει επίσης την προώθηση συμπράξεων στους πιο ενεργοβόρους τομείς της Ευρώπης. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη συνδεσιμότητα που απαιτείται για τη λειτουργία των έξυπνων δικτύων. Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τους στόχους συνδεσιμότητας για να επιταχύνει την ανάπτυξη υποδομών. Και για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη έξυπνων δικτύων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διασφαλίσουν την εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων, όπως η ρύθμιση TOTEX με βάση την παραγωγή, και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ.

Ομοίως, ο προτεινόμενος κανονισμός για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να επιτρέψει μεγαλύτερη καινοτομία. Το τρέχον σχέδιο του ePR προσφέρει σημαντικά στενότερους λόγους για την επεξεργασία δεδομένων από ό,τι βάσει του ΓΚΠΔ και δεν διαφοροποιεί επαρκώς την επεξεργασία προσωπικών και μη προσωπικών δεδομένων. Αυτό περιορίζει τη συλλογή μη προσωπικών δεδομένων με δυσανάλογο τρόπο, θέτοντας εμπόδια στη βελτίωση των υπηρεσιών για τους καταναλωτές και στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και του Νόμου της ΕΕ για το Κλίμα.

Ένας ασφαλής ψηφιακός κόσμος

Με τις νέες δυνατότητες που επιφέρει η ψηφιοποίηση, έρχονται και νέοι κίνδυνοι για τις υποδομές μας. Οι κρίσιμες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, πρέπει να προστατεύονται από τις νέες απειλές- η ψηφιοποίηση πρέπει να αναπτυχθεί με ενσωματωμένη την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια από τα πρώτα στάδια, υπερβαίνοντας τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις. Ενώ ο ενεργειακός τομέας έχει επενδύσει σημαντικά στην ασφάλεια των υποδομών τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ποτέ μηδενικός παράγοντας κινδύνου όταν πρόκειται για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι κυβερνοεπιθέσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν ραγδαία. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να έχουν εκτεταμένες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο του τομέα και την οικονομική του αξία – κάτι που αναδείχθηκε όταν το «ransomware» επιχείρησε να θέσει εκτός λειτουργίας τη λειτουργία του Colonial Pipeline, ενός φορέα που είναι υπεύθυνος για τη μισή ροή καυσίμων στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με πολλά νομοθετικά εργαλεία, όπως η οδηγία για την ασφάλεια των πληροφοριών (υπό αναθεώρηση), οι διατάξεις για την ασφάλεια των πληροφοριών στο πλαίσιο του ΓΚΠΔ, ο νόμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το συνοδευτικό πλαίσιο πιστοποίησης της ασφάλειας, καθώς και ο επερχόμενος κώδικας για την ασφάλεια των δικτύων στον κυβερνοχώρο. Για να διασφαλιστεί ο μετριασμός των απειλών στον κυβερνοχώρο, θα πρέπει να προωθηθεί η ασφάλεια από τον σχεδιασμό και από προεπιλογή σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, επιτρέποντας παράλληλα την εμφάνιση νέων τεχνολογιών και επιχειρηματικών μοντέλων.

Η εν εξελίξει αναθεώρηση της οδηγίας για την ΑΔΠ (Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών) αναμένεται να συμβάλει στη μεγαλύτερη εναρμόνιση σε ολόκληρη την Ευρώπη και να διασφαλίσει τον ενεργειακό τομέα από κυβερνοεπιθέσεις. Με μια οδηγία αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα είναι πάντα δύσκολο, αλλά υπάρχουν τα εργαλεία για την αποτελεσματική μεταφορά σε εθνικό επίπεδο. Για να επιτευχθεί αυτό, η στρατηγική πρέπει να διατηρήσει τις υφιστάμενες προσεγγίσεις και επενδύσεις και να επικεντρωθεί στην αντιστοίχιση των απαιτήσεων ασφαλείας με ευρωπαϊκές ή διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις, ώστε να αποδεικνύεται η συμμόρφωση.

Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες έχουν όλοι να διαδραματίσουν ρόλο στην ασφάλεια των υποδομών ζωτικής σημασίας. Για να ενισχυθούν οι δυνατότητες αντίδρασης, η επερχόμενη νομοθεσία πρέπει να καθορίσει μια Ταξινομία Συμβάντων σε επίπεδο ΕΕ από έναν αρμόδιο φορέα, όπως ο φορέας EU–DSO ή ο ENISA.

Η ψηφιοποιημένη ενεργειακή βιομηχανία χρειάζεται εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, με αιχμή την αυξανόμενη εξάρτηση από την αυτοματοποίηση και τη μηχανική μάθηση, διαμορφώνει νέες απαιτήσεις για το σημερινό και το μελλοντικό εργατικό δυναμικό. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν το τόνισε στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: οι ψηφιακές δεξιότητες θα είναι εξίσου κρίσιμες με τη συνδεσιμότητα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Με την Ψηφιακή Πυξίδα για την ψηφιακή δεκαετία της ΕΕ, έχει ανατεθεί στα κράτη μέλη ο φιλόδοξος στόχος να εξασφαλίσουν ότι το 80% του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα είναι εξοπλισμένο με βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030, καθώς και να εκπαιδεύσουν 20 εκατομμύρια ειδικούς ΤΠΕ.

Η ENEL και η Cisco υποστηρίζουν τις συστάσεις της ΕΕ για τις ψηφιακές δεξιότητες και την εκπαίδευση. Η πανδημία επιτάχυνε τις δυναμικές της αγοράς που γνωρίζουμε ότι ήδη υπήρχαν.

Ανταποκρινόμενοι σε αυτές τις φιλοδοξίες, ζητάμε συμπράξεις μεταξύ των κρατών μελών, της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών για να συνεργαστούν και να διαμορφώσουν καινοτόμες λύσεις μάθησης για τη γεφύρωση του υφιστάμενου και μελλοντικού ευρωπαϊκού χάσματος δεξιοτήτων. Με προγράμματα μετατροπής των δεξιοτήτων σε θέσεις εργασίας, όπως το Cisco Networking Academy, μπορούμε να παρέχουμε τις απαιτούμενες δεξιότητες της βιομηχανίας για να βοηθήσουμε ανθρώπους από κάθε υπόβαθρο να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους και να συμμετάσχουν στην οικονομία.

Να είμαστε φιλόδοξοι για να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμο για όλους

Η πορεία προς έναν πιο βιώσιμο κόσμο είναι πολύπλευρη και απαιτεί δράσεις σε όλα τα μέτωπα. Εναπόκειται στον καθένα μας να διαμορφώσει έναν κόσμο βιώσιμο, ψηφιακό και χωρίς αποκλεισμούς. Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις της COP26, τους παροτρύνουμε να παραμείνουν φιλόδοξοι και να προσπαθήσουν να τροφοδοτήσουν την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση που θα εξασφαλίσει ένα χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμο μέλλον για όλους.

Εμείς, στην Enel και τη Cisco, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την καινοτομία σε βιώσιμες λύσεις, καθώς και να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου τόπου για τις επόμενες γενιές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας