Η Standard & Poors αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελληνικής Δημοκρατίες από σταθερές σε θετικές, το οποίο είναι το πρώτο βήμα ώστε να ακολουθήσει εντός 12 μηνών επίσημα η αναβάθμιση και του αξιόχρεου. Αυτά είναι τα διαδικαστικά βήματα και σπανίως γίνεται αναβάθμιση χωρίς πρώτα θετικές προοπτικές.
Ο «πολύς» κ. Φαραντούρης βρήκε ευκαιρία να βγει στα κανάλια και να εκπέμψει πάλι μια ασχετοσύνη τόσο βαθειά που πραγματικά αποτελεί ενός είδους μυστήριο. ΟΙ συνήθεις, εύκολες ερμηνείες είναι δύο - είτε είναι πραγματικά εντελώς άσχετος, είτε προβαίνει σε συνειδητά ψέμματα ως αυθεντικός υποψήφιος λαοπλάνος. Υπάρχει και το επιπλέον κωμικό κερασάκι που διατυμπανίζει πως ήταν νομικός (?) σύμβουλος και σε επενδυτική τράπεζα.
Ξεχωρίζει λοιπόν ο λαλίστατος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ από την έκθεση μια αναφορά στην αύξηση του μεσοσταθμικού κόστους δανεισμού της χώρας το τελευταίο έτος και την ερμηνεύει ως κριτική του οίκου προς την Ελλάδα. Έλεος κ. Φαραντούρη. Όχι μόνο δεν αυξήθηκε το κόστος αλλά μειώθηκε κιόλας σε σχετικούς όρους διότι η ΕΚΤ ανέβασε τα επιτόκια από το -0.5% (αρνητικά) επί πανδημίας, στο +4%, δηλαδή μια διαφορά άνω των 4 μονάδων. Το κόστος δανεισμού της χώρας επιρεάζεται από τα επιτόκια αναφοράς συν το σπρεντ δηλαδή το προφίλ ρίσκου της χώρας που ΠΕΦΤΕΙ λόγω των αναβαθμίσεων που για εσάς «δεν τρώγονται». Μια χαρά τρώγονται όταν η χώρα είναι πρωταθλητής στην αύξηση του ΑΕΠ.
Μας λέει όμως επίσης ότι η ανάπτυξη δήθεν επιβραδύνθηκε το 2023 στο 2% - το οποίο σημειωτέον είναι ένας ρυθμός που ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Το 2023 η Γερμανία αναπτύχθηκε περί του 0% και το εξωτερικό περιβάλλον υπέφερε ακόμη από τις παρενέργειες των πολέμων, της κρίσης ενέργειας και της γεωπολιτικής ανακατανομής. Η Ελλάδα είχε από τους ισχυρότερους ρυθμούς στην Ευρώπη παρόλο που ήταν κατά τι χαμηλότερος από την αρχική εκτίμηση - το οποίο βέβαια είναι έδαφος που θα ανακτηθεί φέτος το 2024. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 2023 ήταν έτος διπλών εκλογών με αναβολές επενδύσεων και άλλων ενεργειών. Ήταν παρόλα αυτά το έτος που η χώρα ανέκτησε ακριβώς την επενδυτική βαθμίδα!
Το τραγικότερο όλων είναι η δήλωση του κ. Φαραντούρη, υποψηφίου για το Ευρωκοινοβούλιο, ότι η αναβάθμιση «δεν τρώγεται» και δυστυχώς δεν προκαλεί την αυτόματη απάντηση από δημοσιογράφους ότι το αντίθετο παράδειγμα, δηλαδή οι ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ του 2009 - 2015 ακριβώς έφεραν λιτότητα και δυστυχία.
Έστω ότι αδυνατεί λόγω ασχετοσύνης κάποιος να καταλάβει ότι η αναβάθμιση τρώγεται, πώς, μα πώς είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται ότι η υποβάθμιση φέρνει φτώχεια? Έστω ας αντιληφθούν μέσω αντιπαραβολής με το αντίθετο τι είναι αυτό που συμβαίνει τώρα και τι σημαίνει αναβάθμιση. Σημαίνει ότι το 2024 είναι το ΑΝΤΙΘΕΤΟ του 2014.
Ιδού λοιπόν το μυστήριο της ασχετοσύνης. Το οποίο βέβαια δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο δεδομένο ή μια αυτόνομη σκέψη αλλά αποτελεί μια πολύ ευρύτερη θεώρηση η οποία ακόμη και σήμερα μετά την υπερδεκαετή κρίση και πρότερη φούσκα προβάλλει μια πλήρη, πρωτόγονη θα έλεγε κανείς άγνοια.
Η έκθεση του οίκου αναφέρει και τις χρόνιες αδυναμίες της Ελληνικής οικονομίας, όπως η αργή απονομή δικαιοσύνης και το έλλειμμα στα εξωτερικά ισοζύγια - αν και το τελευταίο δικαιολογείται σημαντικά από τις εισαγωγές παγίου κεφαλαίου για τις επενδύσεις.
Όμως εδώ οι παράμετροι και απαντήσεις που αγνοεί επιδεικτικά ο κ. Φαραντούρης είναι πως παρά αυτά τα ζητήματα ο οίκος έχει ΗΔΗ αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα (επί ΝΔ και όχι επί ΣΥΡΙΖΑ), και ετοιμάζεται να την ανεβάσει άλλο ένα σκαλί αφού και αξιολογεί θετικά την πρόοδο σε όλους τους τομείς αλλά και το γενικό ισοζύγιο είναι σε κάθε περίπτωση θετικό.
Σαν κερασάκι στην τούρτα αναφέρεται η θετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων που συνεχίζονται και που βέβαια εκλείπουν πλήρως από την «ατζέντα» για την οποία ζητάει την ψήφο ο κ. Φαραντούρης.
Είναι πράγματι άλυτο το μυστήριο της τόσης, μα τόσης, ασχετοσύνης.
Ο ´Ιναχος Λάζος είναι απόφοιτος του ΜΙΤ και ιδρυτής της Delphic Strategies, συμβουλευτικής εταιρίας επενδυτικών κεφαλαίων από την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.