Μενού Ροή
Η Σερβία πάγωσε με κρατική εντολή τα τιμολόγια του ηλεκτρικού

Η κυβέρνηση της Σερβίας διέταξε την κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Elektroprivreda Srbije (EPS) να διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους επιχειρηματικούς πελάτες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πρόσφατων δραματικών αυξήσεων τιμών, μεταξύ 70% και 135%.

Το ανώτατο όριο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Νοέμβριο, είναι μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση, ενώ οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές μέχρι το τέλος του έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι ειδικοί λένε ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα πριν από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, περίπου 60 ευρώ ανά MWh, και ότι η μέση τιμή το 2022 προβλέπεται να είναι περίπου 120 ευρώ ανά MWh.

Συνιστούν στις επιχειρήσεις να αλλάξουν τον τρόπο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνοντας λύσεις όπως συναλλαγές σε χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας, σύναψη εταιρικών συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αιολικά πάρκα και ηλιακούς σταθμούς και να γίνουν αγοραστές δημιουργώντας τις δικές τους δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι συνεπάγεται η απόφαση της κυβέρνησης;

Ο Bratislav Džombić, διευθυντής ανάπτυξης αγοράς στην EPS, δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης προβλέπει τρία σενάρια:

  • Η πρώτη είναι η EPS να παρατείνει τις συμφωνίες αγοράς ενέργειας που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου κατά ένα μήνα, έως τις 30 Νοεμβρίου.
  • Η δεύτερη είναι να προσφέρει νέες συμφωνίες προμήθειας τελευταίας λύσης για τον Νοέμβριο, στην ίδια τιμή, σε πελάτες των οποίων οι συμφωνίες λήγουν στις 31 Οκτωβρίου.
  • Το τρίτο σενάριο καλύπτει όσους έχουν συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που τίθενται σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου – θα τους προταθεί να καθυστερήσουν τέτοιες συμφωνίες μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Džombić είπε επίσης ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης ήταν απαραίτητη επειδή ηEPS δεν θα μπορούσε να περιορίσει τις τιμές από μόνο του σε μια απελευθερωμένη αγορά. Η κυβέρνηση έπρεπε να επιλέξει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μην παραβιάσει τις αρχές της αγοράς, πρόσθεσε.

«Τέλεια καταιγίδα» στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Miloš Mladenović, διευθύνων σύμβουλος του σερβικού χρηματιστηρίου ηλεκτρικής ενέργειας SEEPEX, δήλωσε ότι αυτή η «τέλεια καταιγίδα» στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, που ξεκίνησε την άνοιξη, οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην οικονομική ανάκαμψη και την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια, την ασθενέστερη προσφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η κακή υδρολογική κατάσταση έχει κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, μειώνοντας την παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ταυτόχρονα, η δραματική αύξηση των τιμών του άνθρακα στην ευρωπαϊκή αγορά, από 28 ευρώ ανά τόνο το 2020 σε 60-65 ευρώ ανά τόνο πρόσφατα, σε συνδυασμό με την κερδοσκοπία της αγοράς, έχει ωθήσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο.

Οι τρέχουσες τάσεις στην αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης υποδηλώνουν ότι η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής το 2022 θα είναι περίπου 120 ευρώ ανά MWh, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τελικοί καταναλωτές θα πληρώσουν αυτή την τιμή, σύμφωνα με τον Mladenović.

Δεν μπορεί να μειώσει τους φόρους

Μία από τις λύσεις για τις υψηλές τιμές της ενέργειας είναι η μείωση των φόρων και άλλων τελών που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τη Milka Mumović, εμπειρογνώμονα ηλεκτρικής ενέργειας και στατιστικών στην Ενεργειακή Κοινότητα.

Ωστόσο, το ποσό τέτοιων εισφορών στη Σερβία είναι τέσσερις φορές μικρότερο από ό,τι στην ΕΕ, επομένως υπάρχουν λιγότερα περιθώρια παρέμβασης.

Επίσης, η Σερβία δεν διαθέτει μηχανισμό τιμολόγησης άνθρακα, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της βοήθειας σε ευάλωτα νοικοκυριά, σύμφωνα με την ίδια.

Άλλες χώρες της περιοχής που δεν χρεώνουν για τις εκπομπές CO2 έχουν επιλέξει διάφορα μέτρα, όπως οικονομική βοήθεια προς τον προμηθευτή, που χορηγείται από την Αλβανία, ή απόφαση εισαγωγής άνθρακα και θέση σε λειτουργία όλων των θερμικών μονάδων, που ελήφθη από τη Βόρεια Μακεδονία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας