Μενού Ροή
ΑΔΜΗΕ: Προ των πυλών η διαγωνιστική διαδικασία διασύνδεσης των Δυτικών Κυκλάδων

Το πρώτο βήμα για τη διασύνδεση των τεσσάρων νησιών στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες με το ηπειρωτικό σύστημα έγινε την περασμένη εβδομάδα, με την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου για τα υπόλοιπα τρία νησιά, τη Σέριφο, τη Μήλο και τη Φολέγανδρο.

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να δημοπρατηθεί από τον ΑΔΜΗΕ το έργο της διασύνδεσης της τέταρτης φάσης των Κυκλάδων.

Mε συνολικό προϋπολογισμό ύψους 410 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα γίνουν την επόμενη πενταετία για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα είναι ένα από τα έργα που εντάσσονται στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα χρηματοδοτηθεί με 195 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου, προβλέπεται η διασύνδεση των τεσσάρων νησιών με υπόγεια και υποθαλάσσια καλώδια συνολικού μήκους 369 χιλιομέτρων και η κατασκευή ενός υποσταθμού σε κάθε νησί.

Η διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, ενώ το επόμενο έτος θα έχει υλοποιηθεί το σύνολο του έργου με τη διασύνδεση των υπόλοιπων νησιών.

Από το σύνολο των 370 χιλιομέτρων των καλωδιακών γραμμών, τα 350 θα είναι υποθαλάσσια και τα υπόλοιπα χερσαία.

Τα καλωδιακά συστήματα θα ξεκινήσουν από το Λαύριο και θα καταλήγουν στη Σαντορίνη, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σέριφο, τη Μήλο και τη Φολέγανδρο.

Τα οφέλη

Το έργο θα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς από το 2025 που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα μειωθούν κατά 100.000 τόνους οι εκπομπές CO2, ενώ το 2030 αναμένεται η μείωση των εκπομπών CO2 θα υπερβεί τους 120.000 τόνους.

Η εξοικονόμηση που θα προκύψει για τους καταναλωτές από τη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθει κατά μέσο όρο σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ανέφερε ότι  έως το τέλος της δεκαετίας οι ρύποι που σχετίζονται με την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά σχεδόν θα μειωθούν δραστικά, καθώς με τις νέες διασυνδέσεις θα αποσυρθούν ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο, συνολικής ισχύος 850 MW.

Το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ

Το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ προβλέπει την ολοκλήρωση το 2024 της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, η οποία με προϋπολογισμό πάνω από 1 δισ. ευρώ θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των επόμενων ετών.

Το 2025 αναμένεται να ξεκινήσει το έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση έξι νησιών των Δωδεκανήσων (Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Σύμη, Κάλυμνος, Πάτμος και Αρκιοί) με το ηπειρωτικό σύστημα.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028.

Το ίδιο έτος θα ξεκινήσουν τα έργα και για τη διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

Αποτελεί συνέχεια της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων και περιλαμβάνει τη διασύνδεση των εξής 8 νησιών: Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Σκύρος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Αγαθονήσι.

Ο προγραμματισμός του ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το 2029 και πως το κόστος θα ανέλθει σε περίπου 950 εκατ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας