Μενού Ροή
Ανάσες στις ενεργειακές τιμές: Συνέχιση εκπτώσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης - Θετικό το “ποδαρικό” Νοεμβρίου στο ρεύμα

Με καλούς οιωνούς για τους καταναλωτές μπαίνει ο Νοέμβριος καθώς τόσο οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική αγορά γνωρίζουν νέα αποκλιμάκωση όσο και οι ειδικές εκπτώσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, που ενεργοποίησαν τον Οκτώβριο διυλιστήρια και εταιρείες εμπορίας, συνεχίζονται.

Παράλληλα, βέβαια ο καιρός παραμένει σύμμαχος κρατώντας τις τιμές του υδραργύρου σε υψηλά επίπεδα αλλά και τους διακόπτες της θέρμανσης κλειστούς.

Πετρέλαιο

 Εν αναμονή πάντως και των τιμολογίων για το φυσικό αέριο για τον τρέχοντα μήνα, που αναμένεται και πάλι να είναι ανταγωνιστικά, συνεχίζεται η προσπάθεια να συγκρατηθεί όσο γίνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Πέρα από την επιδότηση στην “πηγή” από το κράτος που φτάνει τα 25 λεπτά το λίτρο και ισχύει μέχρι τέλος του χρόνου αλλά και το επίδομα θέρμανσης του οποίου η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στα μέσα του μήνα οι εκπτώσεις των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας συνεχίζονται. Με απόφασή της η HELLENiQ ENERGY παρατείνει έως τις 15 Νοεμβρίου την έκπτωση (6 λεπτά προ ΦΠΑ ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ, ανά λίτρο) στις εταιρείες εμπορίας που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ.

Την ίδια ώρα, οπως τονίζεται , παραμένει σε ισχύ έως τις 21 Νοεμβρίου η επιπλέον έκπτωση 5% από επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ, επί της τρέχουσας τιμής. Για ολόκληρη τη σεζόν ισχύουν και οι 12 άτοκες δόσεις για πιστωτικές κάρτες όλων των ελληνικών τραπεζών.

Αναμένεται, δε, και ανάλογη κίνησης από την Motor Oil και τις εμπορικές εταιρίες του ομίλου της (Cyclon, Avin, Shell).Σημειώνεται ότι στην περιοχή του 1,389 ευρώ ανα λίτρο κινείται η μέση πανελλαδική τιμή μετά τις εκπτώσεις των εταιρειών και της επιδότησης στην πηγή για το πετρέλαιο θέρμανσης.

 Σε συνδυασμό, δε, με την υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (γύρω στο 5% χθες), δημιουργούνται οι συνθήκες για πίεση της λιανικής τιμής ως τα 1,30 ευρώ.

Καύσιμα κίνησης

Πάντως, συνολικά η εικόνα των καυσίμων δεν είναι η καλύτερη καθώς ειδικά στο diesel κίνησης το όριο των 2 ευρώ δε λέει να σπάσει. Το εν λόγω καύσιμο είναι σε μέσο πανελλαδικό όρο στα 2,114 ευρώ/ λιτρο ενώ και η αμόλυβδη 95 οκτανίων είναι στα 2,034 ευρώ/ λιτρο.

Επίσης και στην Ευρώπη τα πράγματα παραμένεουν δύσκολα αν και κάπως καλύτερα στο φόντο βέβαια και των ανησυχιών για το τι θα συμβεί από το νέο έτος οπότε και θα ξεκινήσει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Έτσι με βάση διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία (Weekly Oil Bulletin)  στο σύνολο της Ευρωζώνης η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,86 ευρώ. Η μέση τιμή του diesel κίνησης βρίσκεται, όμως, πάνω από τα 2 ευρώ.

Πάντως προς ώρας παραμένει στο “συρτάρι” η όποια κίνησης επαναφοράς της επιδότησης στο diesel κίνησης, κάτι που ανάλογα με τις εξελίξεις θα εξεταστεί εκ νέου, στο φόντο και των δημοσιονομικών δεδομένων καθώς το μέτρο έχει μηναίο κόστος στα 35 εκ ευρώ.

Στο ρεύμα

Παράλληλα καλά είναι τα νέα στο μέτωπο του ρεύματος παρά το ότι το φυσικό αέριο καταγράφει εβδομαδιαία άνοδο 23,8% όντας πάνω από τα 123 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στον Ολλανδικό Δείκτη TTF.

Στα 148,40 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τρίτη 1/11/2022 με την τιμή να υποχωρεί 11% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 318,95 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 80,88 ευρώ/MWh.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 5,9%, το φυσικό αέριο 20,8% τα υδροηλεκτρικά 2,6% οι εισαγωγές 22,7% και οι ανανεώσιμες 43,5%.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο η χονδρική τιμή του ρεύματος (Τιμή Επόμενης Ημέρας) διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 234,79 ευρώ, έναντι 416,87 ευρώ λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ΑΠΕ αλλά και της πτώσης των τιμών στο φυσικό αέριο.

Να σημειωθεί ότι με βάση τη Eurostat τον Οκτώβριο οι λιανικές τιμές στην ενέργεια αυξήθηκαν κατά 41,9%. Επίσης με βάση τη Eurostat στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2022, δηλαδή πριν ενεργοποιηθεί ο νέος Μηχανισμός, η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα, μετά φόρων κι επιδοτήσεων, διαμορφωνόταν στα 0,235 ευρώ για μέση ετήσια κατανάλωση 2.500 ως 5.000 κιλοβατώρες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας