Μενού Ροή
Απογείωση επενδύσεων στην αποθήκευση

Τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το πόρισμα της της επιτροπής που έχει συστήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την αποθήκευση ενέργειας, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκμετάλλευση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται.

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθηγητής Αθ. Δαγούμας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην Αρχή έχουν κατατεθεί 98 αιτήσεις για μονάδες ισχύος σχεδόν 9 GW και ήδη έχουν εγκριθεί 65 άδειες ισχύος 4374 μεγαβάτ (61 μπαταρίες και υβριδικά και 4 αντλησιοταμίευσης).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης, Γιάννης Γιαρέντης υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα, όχι μόνο για τη βιομηχανία αλλά και για το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας, είναι η μείωση του κόστους. Πρόσθεσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες εφόσον συνδυαστούν με μονάδες αποθήκευσης θα μπορούν να καλύπτουν φορτίο βάσης και για τον λόγο αυτό η αποθήκευση ενέργειας έχει κρίσιμη σημασία για την απανθρακοποίηση και την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Την δραστική απλούστευση της αδειοδότησης των μονάδων αποθήκευσης και την επίλυση των νομικών εκκρεμοτήτων για τη συμμετοχή των Διαχειριστών δικτύου σε μονάδες αποθήκευσης πρότεινε ο καθηγητής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα ξεπεράσει το 65 % ως το 2030 και το 85 % ως το 2050 ενώ προσδιόρισε τις ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας για το ελληνικό σύστημα σε 3 γιγαβάτ το 2030, 7 γιγαβάτ το 2040 και πάνω από 12 γιγαβάτ του 2050.

Η Mytilineos

Στα έργα που ανέλαβε ο τομέας RSD (ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας) της Mytilineos αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του, Νίκος Παπαπέτρου. Ειδικότερα, έχει αναλάβει ως EPC πολλά έργα αποθήκευσης και υβριδικούς σταθμούς στη Μεγάλη Βρετανία από το 2017, σε συνεργασία με την Gresham House που ελέγχει το 40% της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας στη συγκεκριμένη χώρα. Με 300 MW και 400 MWh θεωρείται ο μεγαλύτερος EPC contractor στη Μ. Βρετανία.

Επίσης, έχει κατασκευάσει υβριδικό σταθμό 2,5 MW στην Ιταλία για λογαριασμό της ENI και έχει αναλάβει υβριδικά έργα αποθήκευσης στη Νιγηρία, Τυνησία και το Πουέρτο Ρίκο, ισχύος πάνω από 30 MW. Το χαρτοφυλάκιο της μονάδας RSD της Mytilineos περιλαμβάνει έργα αναφοράς σε πέντε χώρες, συνολικής ισχύος 500 MW. Στην Ελλάδα διαθέτει pipeline 21 έργων, ισχύος 1,5 GW, με προστιθέμενη αξία για την Protergia.

Ο τομέας RSD της Mytilineos εξετάζει νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας στην Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία, χώρες στις οποίες έχει αποκτήσει βαθιά τεχνογνωσία των αγορών τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας