Μενού Ροή
ΕΕ: Στροφή στο κυπριακό φυσικό αέριο για απεξάρτηση από Ρωσία

«Η Ευρώπη είναι ένας καλός δυνητικός πελάτης για το κυπριακό αέριο καθώς η ΕΕ έχει επιβεβαιώσει ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει ως καύσιμο γέφυρας μέχρι και το 2049, ως μέρος της πράσινης μετάβασης. Έτσι οι εταιρείες έχουν πλέον την άνεση να μπορούν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της χώρας κα Νατάσα Πηλείδη, σε συνέντευξή της.

Υπάρχει επίσης η ευρωπαϊκή πρόθεση να απομακρυνθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία και να αποκλιμακώσει τις αυξητικές πιέσεις στις τιμές φυσικού αερίου, ανεξάρτητα από το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόνισε.

Η Chevron Corp., μαζί με τους συνεργάτες της Shell Plc και την ισραηλινή Newmed Energy LP, κατέχουν δικαιώματα γεώτρησης στο υπεράκτιο κοίτασμα «Αφροδίτη» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα γεώτρηση στις αρχές του 2023.

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» εκτιμάται ότι περιέχει 125 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και βρίσκεται κοντά στο κοίτασμα Λεβιάθαν στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, το οποίο διαχειρίζονται από κοινού η Chevron και η NewMed, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Chevron θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο ανάπτυξης για την «Αφροδίτη» μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με το 2027 να αποτελεί «μια ρεαλιστική ημερομηνία για παραγωγή φυσικού αερίου», δήλωσε η κα Πηλείδη. Οι επιλογές περιλαμβάνουν τη σύνδεση του κοιτάσματος με τις υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή ή με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Ikdu στην Αίγυπτο.

Η έρευνα φυσικού αερίου συνεχίζεται και σε άλλα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο οικόπεδο 6 από την κοινοπραξία TotalEnergies και ENI να αναμένονται τον επόμενο μήνα. Στο πλαίσιο αυτό η κοινοπραξία Exxon Mobil Corp. και Qatar Petroleum ξεκινά σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 5 και 10, που θα ολοκληρωθούν στις αρχές του φθινοπώρου, είπε η κα Πηλείδη.

Ως μικρή χώρα, η Κύπρος δεν χρειάζεται πολύ φυσικό αέριο για εγχώριους σκοπούς, αφήνοντας περισσότερο για εξαγωγή. Εκτός από την Ευρώπη και η Ασία είναι επίσης πιθανός πελάτης του φυσικού αερίου, τόνισε η κα Πηλείδη.

Πρόταση για αγωγό

Η Κύπρος διάκειται επίσης θετικά στο σχέδιο της ελληνικής εταιρείας ενέργειας Energean Plc για κατασκευή ενός αγωγού μήκους περίπου 200 χιλιομέτρων από το Ισραήλ έως τον Βασιλικό στη νότια ακτή του νησιού, δήλωσε η κα Πηλείδη. Σύμφωνα με την πρόταση, ο αγωγός θα συνδεθεί με πλωτή μονάδα ΥΦΑ, με τις εξαγωγές να υπολογίζονται περίπου στα 3,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

Αν και χρειάζονται ακόμη διευκρινίσεις για την ποσότητα φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ο αγωγός, η πρόταση αυτή είναι μια ακόμη ευκαιρία για την Κύπρο και την αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, είπε η κα Πηλείδη, για να καταλήξει: «Ελπίζουμε ότι το χρονοδιάγραμμα με ορίζοντα το 2026 θα τηρηθεί».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας