Μενού Ροή
Η ΕΕ “βάζει νερό στο κρασί της” για τον λιγνίτη; - Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι δηλώσεις Τίμερμανς

Υπό  προϋποθέσεις ο λιγνίτης θα μπορούσε για όσες χώρες τον διαθέτουν ως εθνικό ενεργειακό πόρο να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο της Ρωσίας, επισήμανε χτες ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν  και επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, Φρανς Τίμερμανς.

Όπως τόνισε  οι χώρες που θέλουν να στραφούν σε αυτόν μπορούν να το κάνουν ακολουθώντας τους κανόνες της ΕΕ για το κλίμα συμπληρώνοντας ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και πολλά κράτη – μέλη της έχουν υποστηρίξει ένθερμα το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο σε ό,τι αφορά την απολιγνιτοποίηση, ωστόσο πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ιστορική αλλαγή

«Η ιστορία πήρε μια πολύ απότομη τροπή πριν από μία εβδομάδα και πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτήν την ιστορική αλλαγή», είπε ο Φρανς Τίμερμανς σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο BBC 4.«Δεν υπάρχουν ταμπού σε αυτήν την κατάσταση» συμπλήρωσε  ο Φρανς Τίμερμανς στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 Today την Πέμπτη.

 «Η Πολωνία και πολλές άλλες χώρες είχαν σχέδια να απαγκιστρωθούν από τον λιγνίτη και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν προσωρινά φυσικό αέριο και να μεταβούν κατόπιν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον λιγνίτη για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά στη συνέχεια μετακινηθούν αμέσως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτό θα μπορούσε να είναι εντός των παραμέτρων που ορίσαμε για την κλιματική μας πολιτική» σημείωσε με νόημα.

Πρόωρος απογαλακτισμός

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία και ήδη βέβαια σε επίπεδο ΕΕ υπάρχουν επεξεργασίες πολιτικής για πρόωρο “απογαλακτισμό”.

Για τον σκοπό αυτό, η Ε.Ε. θα εφαρμόσει μια δέσμη μέτρων την επόμενη εβδομάδα με στόχο να περιορίσει τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο μιας διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο και να επιταχύνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Να σημειωθεί ότι ήδη στην Ελλάδα οι “λιγνίτες” ζεσταίνονται και πάλι με αύξηση της συμμετοχής τους στο μίγμα. Ήδη χτες συμμετείχαν σε ποσοστό 16,1%, όταν προ κρίσης ήταν 5% περίπου.

Η Πτολεμαΐδα V

Επίσης σε όλη αυτήν την εικόνα  θα πρέπει να προστεθεί και το ότι  η ΔΕΗ με την νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V που είναι νέας τεχνολογίας με μεγάλες αποδόσεις, αλλά προβλέπεται να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου έχει ένα πλεονέκτημα.

Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με όσα λέει η κυβέρνηση, θα πρέπει σε 1,5 χρόνο να έχει μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου,

Βέβαια μένει να φανεί εάν οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ΕΕ πάρουν ένα πιο θεσμικό και μόνιμο χαρακτήρα και αν επηρεάζονται οι πολλές νέες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο που ήδη δρομολογούνται από μεγάλες εταιρίες στην Ελλάδα, όπως η ΤΕΡΝΑ, η Μοτορ Οιλ, ο Όμιλος Κοπελούζου.

Ο πρωθυπουργός

Στο μεταξύ καλά κρατεί η πολιτική κόντρα για τους λιγνίτες. Την Πέμπτη το βράδυ ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha TV τόνισε ότι  “ο λιγνίτης εξακολουθεί να είναι πανάκριβος. Δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Η απολιγνιτοποίηση ήταν σε ένα βαθμό δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν δεν είχαμε καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα χρησιμοποιούσαμε το λιγνίτη εφεδρικά".

"Όμως αυτή τη στιγμή ο λιγνίτης δεν είναι λύση στο πρόβλημα και πάντως δεν είναι λύση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος σε δηλώσεις του χτες στο Kozani TV είχε σημειώσει ότι “η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε την ομαλή απεξάρτηση από το λιγνίτη, όπως περιγραφόταν στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα του 2018, με γνώμονα τη διασφάλιση πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές και την αντικατάσταση του λιγνίτη με καθαρή ενέργεια και όχι με φυσικό αέριο. Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μειωνόταν ταυτόχρονα η χρήση και του λιγνίτη και του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή” ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε:.

“Η κούφια και προσχηματική απολιγνιτοποίηση του κ. Μητσοτάκη μεταφράζεται σε μία βίαιη, άδικη και χωρίς σχέδιο μετάβαση για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμφωνεί με την απολιγνιτοποίηση ακόμη και αύριο με τρεις όμως προϋποθέσεις. Τη διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας/επάρκειας, πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές για όλους και δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών με δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Όλα αυτά έχουν ήδη διαψευσθεί, η Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει την επάρκεια του ενεργειακού μας συστήματος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να είμαστε ιδιαιτέρως εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μία εξάρτηση που εντείνεται και γίνεται πλέον πολύ επικίνδυνη λόγω της Ουκρανικής κρίσης, τόνισε ο Σ.Φάμελλος στην εκπομπή «Θέσεις & αντιθέσεις» του τηλεοπτικού σταθμού «Kozani.TV» με το δημοσιογράφο, Π. Τσαρτσιανίδη.

“Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλουμε τη δυνατόν ταχύτερη απολιγνιτοποίηση και επί της ουσίας απανθρακοποίηση, δηλαδή αντικατάσταση της λιγνιτικής παραγωγής με ΑΠΕ, και όχι την αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών που είναι το deal πίσω από την απολιγνιτοποίηση Μητσοτάκη. Στηρίζουμε μάλιστα το στόχο για την κλιματική ουδετερότητα το 2045 αντί του 2050. Προτείνουμε μάλιστα η ανάπτυξη των ΑΠΕ να γίνει με Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, που είχε αναθέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με ξεκάθαρους κανόνες και με συμμετοχή των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Πράσινη Μετάβαση.”

Φάμελος με ..στοιχεία Σκρέκα

Ο κ. Φάμελος υπενθυμίζοντας όσα είχε πει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Σεπτεμβρίου του 2021, για το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη σε σχέση με το φυσικό αέριο και χωρίς να παραθέσει νέα δικά του στοιχεία, κατέληξε στην ίδια συνέντευξή ότι υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα σήμερα στον λιγνίτη.

Αναλυτικά επισήμανε ότι: “Το κόστος φυσικού αερίου ήταν τότε στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στα 110-115 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  Αυτό φυσικά πριν οι τιμές του φυσικού αερίου φτάσουν στα σημερινά επίπεδα. Επιπλέον, στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σε πρόσφατο άρθρο πρώην Διευθυντή της ΔΕΗ δείχνουν ότι το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο κυμαίνεται πλέον από 170 έως 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής φτάνει στα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Άρα, ο λιγνίτης το 2021 θα μπορούσε να συμμετέχει στην ηλεκτροπαραγωγή, ειδικά τώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης, χωρίς αυτό να επηρεάζει καθόλου το πλάνο της απολιγνιτοποίησης” ανέφερε ο κ. Φάμελλος, που συμπλήρωσε:

“ Ο λόγος για τον οποίο δεν επιλέχθηκε αυτή η λύση που θα μπορούσε να συγκρατήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι ότι η προκλητικά αμειβόμενη Διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε, απολύτως λανθασμένα, στη σύναψη δανείων με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα που δεσμεύουν τη ΔΕΗ από το 2021 να μη βάζει τους λιγνίτες, επιλογή που πληρώνουν πολύ ακριβά όμως οι καταναλωτές.”  Κ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας