Μενού Ροή
Αποθηκεύοντας πανάκριβο φυσικό αέριο στην Ιταλία.. - Άγνωστο ποιος θα το πληρώσει και πως θα χρησιμοποιηθεί

Προβληματισμό προκαλεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αποθέματα φυσικού αερίου που θα πρέπει να διατηρούν σε εφεδρεία, για την ενίσχυση της ενεργειακής τους ασφάλειας και την επιτάχυνση της απεξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, οι υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου σε όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι γεμάτες σε ποσοστό 80% από την 1η Νοεμβρίου του 2022 και σε ποσοστό 90% από την 1η Νοεμβρίου του 2023.

Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ξεκινήσει να αναζητούν ποσότητες φυσικού αερίου για την επίτευξη του τελικού και των ενδιάμεσων στόχων που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, πρόκειται για εγχείρημα με εξαιρετικά μεγάλο κόστος, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κλείνοντας την Τετάρτη σε 118 ευρώ/MWh.

Ποιος θα πληρώσει;

Ένα από τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα είναι ποιος θα επωμισθεί το υψηλό κόστος. Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια θα το πληρώσουν είτε οι εισαγωγείς φυσικού αερίου είτε οι καταναλωτές.

Ορισμένα κράτη μέλη, ειδικά εκείνα που διαθέτουν αποθήκες με μεγάλη χωρητικότητα, αναμένεται να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει τα ελάχιστα επίπεδα αποθήκευσης, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος προμήθειας του πανάκριβου καυσίμου.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία δεν διαθέτει υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου, το ζήτημα της συνεργασίας με μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα είναι αρκετά σύνθετο.

Διαβουλεύσεις με Snam

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης της ομάδας διαχείρισης κρίσεων το απόγευμα της Τετάρτης, την επόμενη εβδομάδα ο ΔΕΣΦΑ θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική Snam, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Οι συζητήσεις με την ιταλική πλευρά έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες διεξάγονται σε πολύ θετικό κλίμα. Για να ευοδωθεί η συνεργασία των δύο πλευρών θα πρέπει να διευθετηθούν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.

Εκτός από το θέμα του κόστους, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την ποσότητα που θα αποθηκευτεί τελικά στη γειτονική χώρα.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, η ποσότητα για χώρες που δεν διαθέτουν αποθήκες θα πρέπει να ανέλθει στο 15% της ετήσιας κατανάλωσης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται αυτό να τροποποιηθεί, με αρκετές χώρες να εκφράζουν προβληματισμό για το κόστος.

Θα πρέπει, επίσης, οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν με ποιον τρόπο θα μεταφερθεί το αέριο στην Ιταλία και ότι οι Έλληνες χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε αυτό εφόσον το χρειαστούν.

Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υφίσταται θέμα επάρκειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο, δεδομένου ότι οι ροές από τη Ρωσία συνεχίζονται δίχως προβλήματα. Για τον λόγο αυτόν, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ακύρωσε την προμήθεια τριών φορτίων LNG 438.000 κυβικών μέτρων, τα οποία είχαν προγραμματιστεί να παραδοθούν στη Ρεβυθούσα τον Απρίλιο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας