Μενού Ροή
Πως η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τη ζήτηση φυσικού αερίου

Η άνοδος της χρήσης ενέργειας από κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας, ανέφεραν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Tudor Pickering Holt & Co σε έκθεση που παρουσιάζει το Reuters. Σύμφωνα με την έκθεση θα μπορούσαν να απαιτηθούν ημερησίως επιπλέον έως και 8,5 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου για να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης.


Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα ηλεκτρικά συστήματα της χώρας δεν επεκτείνονται αρκετά γρήγορα για να καλύψουν τις ταχέως αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της τεχνολογίας, όπως η AI, ωθώντας τις επιχειρήσεις κέντρων δεδομένων να παρακάμπτουν μερικές φορές τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και να συνάπτουν συμφωνίες απευθείας με παραγωγούς ενέργειας ή να δημιουργούν τη δική τους προμήθεια.

Η άνοδος της συνολικής ζήτησης προστέθηκε σε μια ουρά αιτημάτων για έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας για σύνδεση στο δίκτυο, η οποία διογκώθηκε στα 2.600 GW το 2023 από 2.000 GW το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley. Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι κατά μέσο όρο 4 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας.
 

Οι τιμές του φυσικού αερίου άγγιξαν χαμηλό 3 ετών τον Φεβρουάριο στα 1,61 δολάρια ανά mmbtu, κυρίως λόγω του ήπιου χειμερινού καιρού, αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς να περιορίσουν την παραγωγή τους. Η έκθεση εκτιμά την τρέχουσα ζήτηση ισχύος από κέντρα δεδομένων στα 11 GW, η οποία, στο βασικό σενάριο, αναμένεται να αυξηθεί στα 42 GW έως το 2030. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας