Μενού Ροή
Η Φινλανδία ενισχύει την επιτήρηση των αγωγών Nord Stream και Balticconnector

Μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream κοντά στη Σουηδία και τη Δανία, η επιτήρηση στον Κόλπο της Φινλανδίας ενισχύθηκε, δήλωσε την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου) η φινλανδική συνοριοφυλακή.

Ο αγωγός Nord Stream 1 εκτείνεται από το Βίμποργκ, μια πόλη κοντά στα φινλανδικά σύνορα, ενώ ο Nord Stream 2 εκτείνεται από το Ουστ-Λούγκα, κοντά στην Εσθονία. Κανένας από τους δύο αγωγούς δεν αγγίζει τα χωρικά ύδατα της Φινλανδίας ή της Εσθονίας. Ο αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector, σημαντικός για το φινλανδικό ενεργειακό σύστημα, συνδέει την Εσθονία και τη Φινλανδία. Οι αρχές ηρέμησαν τα πνεύματα ενημερώνοντας ότι έχουν προετοιμαστεί προληπτικές ενέργειες σε περίπτωση σαμποτάζ.

Η φινλανδική συνοριοφυλακή έχει εντείνει την παρακολούθηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας και την περιπολία γύρω από τους σωλήνες. Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης δεν αναφέρθηκε τίποτα το ασυνήθιστο.

Ωστόσο, τα περιστατικά στη νότια Βαλτική Θάλασσα ήταν μια απογοητευτική υπενθύμιση για το πόσο εξαρτάται το εμπόριο της Φινλανδίας από την ειρηνική εμπορική ναυτιλία. Για πολύ καιρό, η Φινλανδία με την αφέλειά της, σε αντίθεση με τα κράτη της Βαλτικής και τη Σουηδία και τη Δανία, θεωρούσε τους σωλήνες Nord Stream απλώς ως περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα και απέφευγε τις ανησυχίες για την ασφάλεια. Τώρα, η πραγματικότητα έχει χτυπήσει σκληρά και έχει βάλει σε δύσκολη θέση τους προηγούμενους ιθύνοντες.

Στη συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης αργά το βράδυ της Τετάρτης (28 Σεπτεμβρίου), η πρωθυπουργός Sanna Marin (SDP) δεν είχε καμία αμφιβολία ότι οι τρεις εκρήξεις δεν ήταν ατυχήματα και κατά πάσα πιθανότητα πραγματοποιήθηκαν από κρατικό παράγοντα. Τα γεγονότα πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά, δήλωσε η Marin.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Antti Kaikkonen (Κέντρο), οι αναγνωρισμένες απειλές κατά κρίσιμων υποδομών έχουν πλέον γίνει αντιληπτές. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση στρατιωτική απειλή κατά της Φινλανδίας. Επίσης, μια περιβαλλοντική οπτική αναφέρθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Pekka Haavisto (Πράσινοι). Στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας βρίσκονται θαμμένα δηλητηριώδη αέρια και νάρκες που καθιστούν επικίνδυνες τις έρευνες και τις εργασίες επισκευής.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας