Μενού Ροή
Σταϊνμάιερ: «Σαφές λάθος» η υποστήριξη στον αγωγό Nord Stream 2

Ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επί χρόνια υποστηρικτής της προσέγγισης της Δύσης με τη Ρωσία, εξέφρασε τη λύπη του για την προηγούμενη στάση του, λέγοντας ότι η πολυετής υποστήριξή του στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ήταν ένα σαφές λάθος.

Ο Σταϊνμάιερ, σοσιαλδημοκράτης που υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προτού αναδειχθεί στην προεδρία, είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σήμαινε ότι αυτός και άλλοι έπρεπε να υπολογίσουν με ειλικρίνεια τι είχαν κάνει λάθος.

«Αποτύχαμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό σπίτι», είπε ο Σταϊνμάιερ.

«Δεν πίστευα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποδεχόταν την πλήρη οικονομική, πολιτική και ηθική καταστροφή της χώρας του για χάρη της αυτοκρατορικής του τρέλας», πρόσθεσε.

«Σε αυτό, εγώ, όπως και άλλοι, έκανα λάθος».

Μεταξύ άλλων διπλωματικών πρωτοβουλιών, ο Σταϊνμάιερ ήταν ο συγγραφέας μιας φόρμουλας για το ξεκλείδωμα της λεγόμενης διαδικασίας του Μινσκ και την εξεύρεση λύσης μετά την κατάληψη από τους φιλορώσους αυτονομιστές μεγάλων τμημάτων των περιοχών Ντόνετσκ και Λούγκανσκ της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η «φόρμουλα » δεν λειτούργησε, καθώς τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία δεν εφάρμοσανκανένα στοιχείο των συμφωνιών του Μινσκ.

Ο Σταϊνμάιερ ήταν εξέχον μέλος μιας πτέρυγας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του, με επικεφαλής τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, που υποστήριξε ότι οι στενοί οικονομικοί δεσμοί με τη Ρωσία ήταν ένας τρόπος αγκύρωσης της σε ένα παγκόσμιο σύστημα με δυτικό προσανατολισμό.

«Η προσήλωσή μου στο Nord Stream 2 ήταν ξεκάθαρα ένα λάθος», είπε. «Είμαστε προσκολλημένοι σε μια γέφυρα στην οποία η Ρωσία δεν πίστευε και για την οποία άλλοι εταίροι μας είχαν προειδοποιήσει».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας