Μενού Ροή
Ο ρόλος του καιρού στην τιμολόγηση του ρεύματος - To "βαρόμετρο" αερίου κρίνει τις τιμές λιανικής το Φεβρουάριο

Κάτω από τα 200 ευρώ/MWh έφτασε για σήμερα η τιμή της μεγαβατώρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, αποτυπώνοντας έτσι, έστω και με καθυστέρηση την ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών φυσικου αερίου. Συγκεκριμένα με πτώση 13,4% στα 188,74 ευρώ/MWh έκλεισε η τιμή για σήμερα στην Αγορά της Επόμενης Μέρας. Βέβαια η τιμή παραμένει σε σχέση με την Ευρώπη στα ύψη έστω κι αν σε πολλές  χώρες καταγράφηκε για σήμερα μεγάλη άνοδος.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ιταλία έχει τιμή στα 157,64 ευρώ/MWh, με μείωση 4%, η Βουλγαρία στα 139,7 ευρώ/MWh, με άνοδο 39,5%, η Γαλλία στα 126,41ευρώ/MWh με άνοδο 85,3%. Στη  Γερμανία η άνοδος είναι μεγάλη, στο 87,5% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 129,29 ευρώ/MWh, ενώ στο Βέλγιο η τιμή είναι στα 126,10 ευρώ/MWh με άνοδο της τάξης 86,4%. Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία η τιμή αυξήθηκε με εκρηκτικό τρόπο κατά 734% και διαμορφώθηκε σε 77,93 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στην εγχώρια αγορά Επόμενης Ημέρας η μέση τιμή για τον Δεκέμβριο ήταν στα 276,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ανεβασμένη συγκριτικά με τον Νοέμβριο κατά 21,5%, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2021 σε άνοδο κατά 18%.

Σε σχέση με τις τιμές Δεκεμβρίου των υπόλοιπων αγορών ηλεκτρισμού της Ε.Ε.,  η χώρα μας έχει τη 2η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από την Ιταλία και τη Μάλτα, όπου η τιμή το Δεκέμβριο ήταν στα 294,91 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Τι δείχνει η αγορά;

Είναι προφανές ότι παρά την αποκλιμάκωση των τιμών αερίου η αγορά παραμένει ευμετάβλητη και νευρική. Οι καλές καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, οι γεμάτες αποθήκες αερίου αλλά και η ευνοϊκή συγκυρία, λόγω ανέμων, για παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ έχει εισφέρει τα μέγιστα την εικόνα αυτή. Βέβαια, για σήμερα η αύξηση της ζήτησης, το ισοζύγιο του μίγματος, η άνοδος (11% περίπου) για σήμερα, πάνω από τα 72 ευρώ/MWh του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό Δε;iκτη TTF έχει παίξει ρόλο στο “τίναγμα” αυτό των τιμών. Ωστόσο σε γενικές γραμμές τις τελευταίες ημέρες κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτό των προηγούμενων μηνών. Να σημειωθεί, επίσης, ότι στην Ευρώπη έχει μπει σε παραγωγή μέσα στο έτος ένα σημαντικό νέο ποσοστό μονάδων ΑΠΕ, που συνεισφέρει βοηθούντος και του καιρού στην αποκλιμάκωση της τιμής.

Η Ελλάδα

Στην Ελλάδα, αντίθετα, τις τελευταίες μέρες η άπνοια έχει μειώσει τις αποδόσεις των αιολικών, ενώ παράλληλα η ανομβρία έχει οδηγήσει τους ιθύνοντες των φραγμάτων και των υδοεληλεκτικών να κάνουν “κράτει’ χωρίς να δίνουν φορτία στο σύστημα. Χαρακτηριστικά στο εθνικό μίγμα παραγωγής οι εισαγωγές έχουν την πρώτη θέση, λόγω της μεγάλης διαφοράς τιμών με τις διασυνοριακές αγορές, με 31,46%. Οι ΑΠΕ συμμετέχουν με το 26,91% στο μίγμα, το φυσικό αέριο με  22,35%, ο λιγνίτης το 11,75% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 3,25%.

Είναι, επίσης, προφανές ότι η τιμολόγηση των μονάδων αερίου με βάση τα κόστη του προηγούμενου μήνα, όπως καταγράφονται στον Δεικτη TTF, αλλά και η μεγάλη συμμετοχή στο μίγμα έχει οδηγήσει σε αυτές τις αποκλίσεις τιμής στη χονδρεμπορική αγορά σε σχέση με την Ευρώπη.

Βέβαια, οι μειωμένες τιμές αερίου για το δεύτερο 15ήμερο Δεκεμβρίου κι εντεύθεν αναμένεται να αποτυπωθούν στα τιμολόγια λιανικής του Φεβρουαρίου που θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές στις 20 Ιανουαρίου. Έτσι από τις τιμές των προμηθευτών Ιανουαρίου που κινήθηκαν από τα 0,358 ευρώ/MWh έως και 0,489 ευρώ/MWh για καταναλώσεις έως 500 KWh το μήνα, αναμένεται να “πέσουμε” σημαντικά, εφόσον βέβαια, συνεχιστεί η ίδια τάση.

Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή του αερίου στην Ελλάδα ήταν το Δεκέμβριο στα 118,68 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Όπως αναφέρθηκε στο φυσικό αέριο το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενου μήνα βρίσκεται  στα 72 ευρώ η κιλοβατώρα  με την τιμή του αερίου να έχει πραγματοποιήσει βουτιά-ρεκόρ τον Δεκέμβριο,  της τάξης του -46% περίπου, φέρνοντας ανάσες στο οικονομικό επιτελείο εν όψει των αποφάσεων για τις νέες επιδοτήσεις ρεύματος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας