Μενού Ροή
Τιμές σοκ στα καύσιμα - Μεγάλα κόστη στην εφοδιαστική αλυσίδα

Στους μισούς σχεδόν νομούς της χώρας η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα με βάση στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων σε 23 Νομούς καταγράφονται μέσες τιμές αμόλυβδης πάνω από τα 2 ευρώ.

Έτσι, οριακά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ κινείται η μέση τιμή πανελλαδικά που διαμορφώνεται, πλέον, στα 1,996 ευρώ. Παράλληλα το πετρέλαιο κίνησης βρίσκεται στα 1,80 ευρώ, με τις προβολές να το “βλέπουν” να υπερβαίνει τα δυο ευρώ.

Αλλά και το υγραέριο έχει σπάσει το φράγμα του 1 ευρώ ενώ και το συμπιεσμένο φυσικό αέριο για την κίνηση οχημάτων έχει ξεπεράσει το 1,12 ευρώ την ώρα που προ κρίσης ήταν κάτω από τα 0,90 ευρώ.

Παράλληλα το πετρέλαιο θέρμανσης κινείται στο 1,60 ευρώ ανά λίτρο κάτι που βάζει φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εν όψει και του νέου κύματος κακοκαιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του Brent να κινείται πέριξ των 130 δολαρίων με το εμπάργκο ΗΠΑ- Βρετανίας στα ρωσικά καύσιμα να δημιουργούν έντονο κλίμα αβεβαιότητας.

Βάρη στις μεταφορές

Με την εικόνα αυτή να είναι πλέον και η πιο πιθανή για τους επόμενους μήνες, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην αγορά για τα κόστη που συσσωρεύνται στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές.

Οδικές και θαλάσσιες μεταφορές, ακτοπλοϊα αλλά και αερομεταφορές βλέπουν τα κοστολόγιά τους να εκτινάσσονται περαιτέρω οδηγώντας σε νέα βάρη τις τιμές.

Μιλώντας, πάντως,  στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με θέμα “Ασφάλιση: Η απάντηση στην ανασφάλεια των καιρών” ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι πλέον υπάρχει μία σοβαρή διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς, η οποία επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή και αυξάνει ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας οι οποίες είναι πιθανόν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Βραχυπρόθεσμα, οι επιπτώσεις των εξελίξεων στην Ουκρανία λειτουργούν προς την κατεύθυνση του στασιμοπληθωρισμού, αλλά μεσοπρόθεσμα οδηγούν σε αποπληθωρισμό, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ πρόσθεσε πως τα βάρη της πανδημίας περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση.

“Καθώς όμως τα γεγονότα εξακολουθούν να εξελίσσονται, η όποια εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων περιβάλλεται από σημαντική αβεβαιότητα. Η οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να εξασθενήσει και ο πληθωρισμός να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα”, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας για να συμπληρώσει πως “η συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές εισαγομένων θα μπορούσε να περιορίσει την ιδιωτική κατανάλωση και τη δυναμική της ανάπτυξης. Για τα νοικοκυριά, ο πληθωρισμός είναι διπλά αρνητικός, διότι μειώνει το πραγματικό τους εισόδημα αλλά και τις πραγματικές αποδόσεις των καταθέσεών τους. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αλλά και στη ζώνη του ευρώ συνολικά ενισχύθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα κυρίως της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας. Η ουκρανική κρίση και η επίλυσή της είναι πιθανόν να καθυστερήσουν την υποχώρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά με το στόχο της σταθερότητας των τιμών” τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ και συμπλήρωσε ότι: “Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα επιλυθεί η ουκρανική κρίση, επομένως πρέπει να τηρήσουμε μια προσεκτική στάση καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός της.  Η ένταση της νέας σοβαρής διαταραχής θα  εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την απάντηση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.”

Οι εξαγωγές

Από την πλευρά και η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών το 2021 ανέφερε ότι “κόντρα στις αντιξοότητες που δημιούργησαν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας πέτυχαν νέο ρεκόρ εξωστρέφειας”.

Ωστόσο τόνισε ότι “για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πρόκληση: τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη, η οποία ανατρέπει άρδην -για ακόμη μια φορά- τα δεδομένα και εντείνει την αβεβαιότητα. Αν και είναι νωρίς για να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος, ωστόσο οι παρενέργειες που έχουν ήδη εμφανιστεί, με επίκεντρο την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών προμηνύουν επιδείνωση του παγκόσμιου εμπορίου.  Υπό αυτές τις συνθήκες παραμένει ζωτικής σημασίας να μην διασαλευθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Δεν πρέπει επ' ουδενί να υπονομευθεί η δυναμική που έχουν αναπτύξει τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Είναι κρίσιμο να στηριχθούν οι εγχώριες βιομηχανίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και παράλληλα να δοθούν κίνητρα, ώστε να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή. Είναι ανάγκη να αναστραφεί ή έστω να μετριαστεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε μια πραγματικά ισχυρή οικονομία, η οποία θα αντέχει στους κραδασμούς της παγκόσμιας οικονομίας. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά”.

Πλαφόν και φόροι

Πάντως με τις χτεσινές ανακοινώσεις της η η Κομισιόν, έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του πλαφόν στις τιμές, ειδικά στο φυσικό αέριο. Όπως ανέφερε στις ανακοινώσεις της για να αντιμετωπίσει τις εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας, η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές για έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της επίδρασης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τα προσωρινά όρια τιμών.

«Θα αξιολογήσει επίσης επιλογές για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη την τελική έκθεση του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και άλλες συνεισφορές σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των εναλλακτικών μηχανισμών τιμολόγησης για να διατηρηθεί η ηλεκτρική ενέργεια προσιτή, χωρίς διακοπή του εφοδιασμού και περαιτέρω επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση».

Πλαφόν και φόροι

Βέβαια η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα είναι δύσκολη και για αυτό βασικό σημείο για την αποκλιμάκωση της τιμής, με βάση όσα ακούγονται στους διαδρόμους της Κομισιόν,  είναι οι φόροι.

Άλλωστε πάνω από 1 ευρώ ανά λίτρο είναι σήμερα η επιβάρυνση στην Ελλάδα που επιφέρουν οι φόροι  (ΕΦΚ, ΦΠΑ, πράσινο τέλος στο ντήζελ και άλλοι) στις τιμές.

Ωστόσο παρά την πίεση που ασκεί η Αντιπολίτευση για την αποκλιμάκωση τους η κυβέρνηση είναι διστακτική λόγω του βάρους που θα κληθεί να σηκώσει το κρατικό ταμείο από την απώλειεα σημαντικών εσόδων.

Στο μεταξύ φόβους για υφεσιακό σοκ από την έκρηξη του πληθωρισμού εκφράζει η Credit Suisse για την οικονομία της Ευρώπη από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει η σύγκρουση πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τα επόμενα τρίμηνα.

Ο ελβετικός οίκος προχωρά σε περαιτέρω μείωση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη, στο 2,8% το 2022 (δηλαδή 1% κάτω από την εκτίμησή της πριν από την εισβολή) και σε αύξηση των εκτιμήσεων της για τον πληθωρισμό στο 6% το 2022 (δηλαδή 2% πάνω από την εκτίμησή της πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία).

Μάλιστα ο ελβετικός οίκος είχε μειώσει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη για φέτος στο 3,3% (0,5% χαμηλότερα) με ταυτόχρονη αύξηση των εκτιμήσεών του για τον πληθωρισμό στο 4,4% (0,4% υψηλότερα) αμέσως μετά την εισβολή.  Αυτές οι αναθεωρήσεις βασίστηκαν στις αυξημένες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου το πρώτο εξάμηνο σε τιμές στα 105 δολάρια ανά βαρέλι και φυσικό αέριο στα 115 ευρώ ανά MWh περίπου και χωρίς να υπάρξει διακοπή στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας